Millionaire Shortbread yang Ala Cloud 9 Nyamann..

Millionaire Shortbread yang Ala Cloud 9 Nyamann..

ASSALAMUALAIKUM 
Selamat malam untuk semua yang sudi singgah, hari ni akak nak kongsikan satu resepi yang di buat oleh anak dara akak ni, nampaknya kuah dah tumpah kenasi hahaha, pantang ada cuti mesti dia nak membaking.

Resepi ni anak akak Madihah cari kat Joy's Baking tu dan sudah akak alih bahasa ikut bahasa yang senang untuk kita semua kan, sapa nak mencuba boleh lah try tokai sedap, rasa nya ala-ala cloud 9 gitu.

JOM TENGOK RESEPI YANG MUDAH DAN SEDAP NI.





Millionaire Shortbread

Bahan shortbread

¾ cawan mentega tanpa garam
¼ cawan gula
½ sudu kecil esen vanilla
1 ½ cawan tepung
¼ sudu kecil garam

Bahan karamel
400 gm susu pekat manis
½ sudu besar mentega

Chocolate glaze
170 gm coklat masakan
½ sudu besar mentega

Cara membuat shortbread

1.    Panaskan oven 180’C .
2.    Alaskan loyang 9 x 9 dengan foil dan bubuh sedikit mentega.
3.    Didalam mixer, pukul mentega dan gula sehingga kembang, campurkan dengan vanilla dan pukul lagi.
4.    Masukan tepung dan garam pukul sehingga sebati.
5.    Kemudian masukan adunan didalam loyang dan tekan sehingga padat.
6.    Bakar lah selama 20 minit sehingga menjadi kekuningan keluarkan dari oven dan sejukan.

Cara membuat karamel

1.    Masukan susu pekat manis dan mentega  dalam periuk dan panaskan denga cara double boil
2.    Kacau sehingga karamel pekat dan bertukar menjadi warna keperangan.
3.    Curahkan di atas shortbread dan sejukan didalam petiais selama 30 minit.

Cara membuat coklat glaze

1.    Cairkan coklat dan mentega dengan cara double boil.
2.    Biarkan sejuk sekejab dan curahkan coklat di atas lapisan karamel .
3.    Masukan dalam petiais lebihkurang 15 minit, potong shortbread kepada beberapa bahagian.
4.    Shortbread sedia dihidangkan.
5.    Boleh tahan sehingga seminggu jika disimpan dalam petiais, dan akan tahan lebih lama jika di frozenkan.






Jangan takut mencuba tau mesti jadi punya don worry
ORANG JAUH sila jamu mata saja nooo...


3 comments:

  1. Sedapnyaaa tengok kak noor... belum rasa lagi ni... kalau dekat dah boleh minta sepotong pd kak noor... nampak gaya kena godek sendiri masak ni :)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum kak Noor...apa kabar? Lama kita x singgah dapur k.Noor...harap2 sihat yeaa.... Kita sekarang dah malas2 nk update blog...hehe...duk intai2 je la blog org....masak pun sempoi2 jer skrg nih...masa terbatas betuii...!

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum...
    Singgah intai blog Kak Noor...

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home