Bilis Goreng With Petai Busyuk-Busyuk Tapiiiii Membuka Selera

Bilis Goreng With Petai Busyuk-Busyuk Tapiiiii Membuka Selera


ASSALAMUALAIKUM  dan salam manis utk semua nya yang masih berkunjung ke blog akak, sorry bangat lately memang susah sangat nak berjalan ronda-ronda ke blog lain sebab full time menjaga cucu, ada masa sikit lari ke dapur, lepas tu gitu gini biasa lah dah letih, masa cucu tidur maktok turut jugak sleep hahaha..

Resepi ni pun yang simple dimple sebab kurang sihat sangat sejak orang kampong balik, jadi cari menu utk pembuka selera, jom tengok resepi yuk..




BAHAN NYA
1/2 cawan bilis goreng
1/2 biji bawang besar hiris
5 biji cili padi hiris
2 biji cili besar hiris
1 biji tomato hiris
sedikit garam dan gula
isi petai secukup nya
sedikit minyak utk menumis

CARA NYA
Panaskan kuali, masukan bawang besar tumis sehingga wangi dan  layu, tambahkan dengan cili besar dan cili padi, tomato kacau rata.  Masukan ikan bilis yang di goreng tambahkan sedikit garam dan gula.  Masukan petai kacau dan boleh lah di angkat sebab nanti petai layu tak cantik.

SEDIA UNTUK DI HIDANGKAN BERSAMA NASI PANAS.



MENU NI MEMANG NAMPAK SIMPLE TAPI RASA NYA MEMANG KALAH AYAM DAN DAGING KAN..

5 comments:

  1. Hebat ni...lebih kurang macam sambal bilis rangup CM je kan. tentu lebih kaw dengan potai..extra rangup gitu...nasi panas satu!!

    ReplyDelete
  2. As salam. Oh my feveret ni Kak Noor.

    ReplyDelete
  3. Pembuka selera ni kak noor wlpn busyukkkkk :)

    ReplyDelete
  4. salam kak noor..

    nampak sedap tu kak tapi sya x pandai makan petai..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home