Chocolate Cupcake From Madihah

Chocolate Cupcake From Madihah


ASSALAMUALAIKUM dan selamat malam untuk semua yang sudi singgah sini, hari ni kak noor nak kongsikan resepi dari anak kak Noor, Madihah yang sangat rajin membaking, asal ada masa sikit dan tak banyak homework mesti dia nak baking apa- apa, tinggal 2 bulan lagi anakada mama sekolah. lepas tu dah nak ambik exam Alevel, dan cuti 3 bulan mesti kak noor dapat goyang kaki sikit nanti sebab ada tukang baking kat rumah hahaha...

Kalau ada yang nak intai resepi bolehlah baca kat bawah ni ya, tapi sorry ya kalau budak-budak punya resepi mesti nak cari yang omputih, jadi pandai2 translate lah ya, alah mudah je pun..





Ingredients:
((Chocolate Cupcakes))
100g (3.5oz.) chocolate
150ml heavy whipping cream (fresh cream) *chilled
2 eggs *room temperature
100g (3.5oz.) granulated sugar
180g (6.3oz.) cake flour
1/2 tsp. baking powder
((Decoration))
100g (3.5oz.) chocolate
sprinkles of your choice

Directions:
((Chocolate Cupcakes))
1. Place the chocolate (broken into pieces) in a bowl. Melt the chocolate in a double boiler over hot water (60C/140F). Leave to cool slightly but not harden.
2. Place the chilled heavy whipping cream in a bowl. Whip the cream with an electric mixer until it forms a stiff peak.
3. In a different bowl, place eggs and sugar. Then beat them with an electric mixer until white and fluffy.
4. Add the cream (2.) into the egg mixture (3.), and mix well with a wire whisk.
5. Then add the chocolate (1.) and mix well with a wire whisk.
6. Sift in flour and baking powder. Gently mix with a wire whisk or a spatula until combined.
7. Preheat the oven to 180C (350F).
8. Spoon the mixture into the cups up to 80% full. Bake at 180C (350F) for 20-25 minutes.
9. Place the cakes on a wire rack to cool completely.
((Decoration))
1. Place the chocolate (broken into pieces) in a bowl. Melt the chocolate in a double boiler over hot water (60C/140F). Leave to cool slightly but not harden.
2. Spread the chocolate on top of the cupcakes using a spoon. Then finish with sprinkles of your choice.



Jom ad ayang nak merasa sila lah makan masa panas-panas memang mengasyikan sangat, di samping secawan kopi or tea.


7 comments:

  1. assalam kak noor..

    nyum2..sedapnya coklat cupcake..sentiasa jadi pujaan hati..hihi.

    ReplyDelete
  2. Hai menyempat aje Mak Tok Iman ni buat cupcake....cucu tak ngaco ke he heheh

    ReplyDelete
  3. rajin anak dara kak noor... senang mak dia nnt.... ada curahan coklat tu mesti lagi lazat ni..

    ReplyDelete
  4. Nengok coklat meleleh je tu yang buat tak tahan tu...

    ReplyDelete
  5. salam kak Nor, sedap nampak kek coklat tu...

    ReplyDelete
  6. yum delicious looking cupcakes

    ReplyDelete
  7. lama x membaking kak noor.. skang ni anak dara angah yng ambil alih tugas hehehe

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home