Nutella Tart yang Sangat Sedap Resepi Pinterest Lagiii..

Nutella Tart yang Sangat Sedap Resepi Pinterest Lagiii..


ASSALAMUALAIKUM dan selamat malam adinda-adinda kak noor di alam maya ni , sebenarnya dah lama akak teringin nak buat tart nutella ni, memandangkan kerja yang tak pernah habis-habis jadi hari ni  akak baking lah lagi, tekak nak makan yang manis-manis layan je, resepi ni pulak akak ternampak dalam Pinterest macam senang je, macam sedap je, tapi cornfirm
SENANG  &  SEDAP

JOM tengok bahan-bahan nya dulu




BAHAN-BAHAN NYA
150 gm tepung gandum
25 gm gula icing
70 gm mentega sejuk
1 biji telur di pukul dulu
1/2 sudu esen vanilla
nutella secukupnya

CARA NYA
1.  Gaul tepung dan gula icing masukan mentega yang telur, kacau sehingga jadi seolah-olah macam serbuk roti.
2.  Tuangkan esen vanilla dan masukan telur sedikit demi sedikit, seeloknya telur di pukul dahulu.
3.  Gaul sehingga menjadi doh dan perapkan sekejab.
4.  Untuk membuat bentuknya, masukan sedikit-sedikit adunan dalam acuan mini muffin, tekankan dan buatlah sehingga habis adunan.
5. Bakar pada suhu 150'C  selama 25 minit kemudian sejukkan.
6. Masukan nutella dalam piping beg dan picitkan lah di dalam tart tadi.
7. Sedia untuk di hidangkan, atau jika suka sejuk boleh lah di masukkan dalam petiais selama 15 minit .
8. Memang sangat sedap tart ni sebab bila kita letak dalam acuan mini muffin tu, crust nya agak tebal jadi sangat sesuai dengan nutella yang agak banyak jadi balance lah.




SELAMAT MENCUBA UNTUK ADIK-ADIK SEMUA
PADA MASA NI SEMUA NYA DAH LICIN SEBAB DAH KENA KEBAS OLEH ANAK2
SABO JE LAH ESUK BUAT LAGI HAHA....


15 comments:

  1. Salaam Kak Noor...

    Hari tu ada tengok, tapi tak dan nak cuba lagi sebab kalut ke sana ke mari. Since Kak Noor kata sedap... bolehlah cuba nanti...

    ReplyDelete
  2. sangat sedap mama, nasib baik ada acuan mini muffin kalau tak maybe kena guna acuan tart biasa tapi apa2 punselamat mencuba mama tak rugiiii tau

    ReplyDelete
  3. Akak noor, seyesss sedap ni
    Tergugat sy melihatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang seyes sedapppp mama sara rugi tak mencuba ni..

      Delete
  4. slm Kak Noor..wah sgt mnarik resepi ni..nk try nti..QH dh siap2 bookmark lg..hehe..tq yer kak resepinya..QH nk angkut bwk blk ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau QH buat mesti lebih menarikssss dan lebih sedapppppppppp lagi

      Delete
  5. Terlioqqqq
    Dh lama x buat tart
    Sedappppp

    ReplyDelete
  6. wah sedap nampak nutella tart tu kak noor..rasa mau minta ja..heheh..

    ReplyDelete
  7. Jelesnya saya dengan Mak Tok nan sorang ni... sibuk2 jaga cucu, sibuk lagi dia di dapur... aduhai... cucu didahulukan, dapur tetap diutamakan! Tahniahlah buat Abah Toknya yang bertuah dapat Mak Tok Noyah he hehehe...

    ReplyDelete
  8. lama tak jenguk bicara knoor (tapi hari2 jmp @fb kan). serius sedap ni, omai2

    ReplyDelete
  9. Salam kenal Kak,

    First time singgah sini terus jadi follower lagi2 bila tengok ada apam gula merah yang tak jemu disantap. Minta izin yer share dan guna resepi akak yang ada kat blog ni.

    ReplyDelete
  10. Assalam kak noor...bestnya klu tinggal ngap je ni..

    ReplyDelete
  11. Salam kak noor..fyza nak tanya..bahan2 ni bole dpt bape ketol nutella tart ni ye kak? Tq kak :D

    ReplyDelete
  12. azza, rasanya kurang dari 20 lah sbb tart ni jenis yg tebal bukan yg macam biasa tart cheese tu perlu nipis tapi yg ni perlu tebal utk seimbangkan rasa dgn nutella

    ReplyDelete
  13. Nutella dah fevret jadi tart lagi sempoi kak NA

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home