Cheesecake Menyambut Kepulangan Anak-anak UK (menu tertunggak )

Cheesecake Menyambut Kepulangan Anak-anak UK (menu tertunggak )


ASSALAMUALAIKUM dan salam malam minggu untuk siapa saja yang sudi singgah blog kak noor, terimakasih banyak kerana masih sudi jenjalan sini walaupun kadangkala kaknoor tak sempat nak melawat ke blog adik2 semua, insya allah bila berkesempatan akak akan melawat ya., hari ni akak nak kongsikan resepi yang biasa saja pun, cheesecake tapi menggunakan tepung optima iaitu tepung khusus untuk kek span, memang mudah lah buat cheesecake dengan menggunakan tepung ni compare tepung yang biasa., apa-apa pun tak kisah lah ya janji happy je, rasa nya pun lebihkurang jugak lah dengan tepung yang biasa tu., lagipun nak cepat macam-macam nak sediakan untuk anak-anak terpaksa cari resepi yang simple dimple sikit, janji anak-anak kata SEDAPPPPP OKLAH TU..

Boleh cek resepi di bawah ni ya..





Bahan2nya untuk Kek Span
12 oz  or 325 gm tepung optima
6 oz  or 175 gm mentega
5 biji telur gred A
2 oz or 50 gm air sejuk dari petiais
sedikit esen vanilla

Semua bahan2 diatas dimasukkan dalam mixer dan dipukul sehingga gebu dan putih 
Masukan dalam loyang 10" x 10" nak bakar lah didalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 220'C  selama 30 minit  dah masak di potong 2
Boleh jugak menggunakan loyang 8" x 8" tapi mesti 2 loyang lah untuk buat dua lapisan.
Dah masak sejukan sekejab
Tapi yang ni akak gunakan loyang bulat je
Bahan untuk cream cheese
125 gm cream cheese Philadilphia
375 gm susu segar atau susu cair
35 gm gula 
40 gm tepung jagung
1/2 buku cheese cheddar diparut boleh jugak dikurangkan

Campurkan sedikit air kedalam tepung jagung dan gaullah sehingga sebati,masukan susu dan gula dan kacau sehingga sebati masak di atas api dengan api yang perlahan sehingga pekat
Angkat dan tutup api masukan cream cheese dan gaul  sehingga rata..
Lapislah kek span tu dengan cream cheese,letakkan kek span lagi sekali dan cream cheese dan akhirnya taburkan cheese cheddar yang telah di parut
Masukkan dalam petiais supaya mudah untuk memotong dan lebih sedap dimakan sejuk



1 comment:

  1. wah, menawan dan menggiurkan betul tengok kek cheese yang meleleh tu kak noor..nyum2

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home