Waffle Dari Anakanda Madihah Sedap & Ranggup

Waffle Dari Anakanda Madihah Sedap & Ranggup


ASSALAMUALAIKUM dan selamat malam untuk semuanya, sebelum tidur sempat lagi maktok ni update blog, resepi ni di buat petang tadi oleh anakanda Madihah yang sedang bercuti sekarang ni, alhamdulillah lately kaknoor dah boleh makan dessert dari anak-anak, oklah kan dapat jugak berehat dari membaking hanya tumpukan memasak je...

Resepi waffle kali ni agak berlainan dari biasa sebab ada letak minyak masak, jadi waffle nya lebih ranggup dan sedap, akak suka, makan begitu saja tanpa filling apa-apa pun dah sedap, kalau letak filling lagi memang lah cepat larisss, jom semak resepi dulu..




BAHAN NYA
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 3/4 cawan susu segar
1/2 cawan minyak sayur
1 sudu besar gula
4 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen vanilla

CARA NYA
1.  Pukul telur sehingga kembang, campurkan tepung, susu, minyak, gula, baking powder, garam dan vanila.
2.  Campurkan esen vanilla dan kacau rata.
3.  Panaskan waffle maker, sapukan sedikit minyak dan tuangkan secukupnya adunan batter.
4.  Masaklah sehingga 2-3 minit sehingga keperangan, angkat dan hidangkan bersama filling kegemaran.
5.  Disini kaknoor letakkan filling nutella, peanut butter dan icing sugar.
6.  Waffle ni rasa nya lebih ranggup daripada biasa dan sangat sedap.







OKLAH sampai disini dulu untuk hari ni, jangan lupa bangun sahur esuk pagi tau, lepas ni dah boleh beradu supaya esuk pagi tak terlajak tidur, selamat malam semua.
SELAMAT BERPUASA UNTUK SEMUA YA.


4 comments:

  1. Rasa nak cuba buat waffle ni tapi takada pulak acuan wafflenya....masak dalam non stick pan boleh ke?...

    Salam Ramadhan Dan Selamat Bersahur...

    ReplyDelete
  2. Salam ramadan kak noor,

    sedap nampak waffle , kita masuk dlm list menuggu dulu ...

    ReplyDelete
  3. not big fan of waffles , but these looks delicious. ramadhan kareem :)

    ReplyDelete
  4. Tebalnya..kalu kat kedai ini mau 5 hengget...

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home