Hari Ke2 Menu Berbuka Mee Bakso & Vade

Hari Ke2 Menu Berbuka Mee Bakso & Vade


ASSALAMUALAIKUM dan selamat berpuasa untuk hari ke3 hari ni pada semua pengunjung blog kaknoor, hari ni kaknoor nak kongsikan menu semalam hari ke2, baru dapat update blog malam ni, tapi masih sempat buat untuk yang teringin nak pada esuk lusa kan INSYA ALLAH.

PADA yang nak merujuk resepi boleh lah ke SINI semua nya sama cuma gambar di bawah versi baru sikit macam gunung-gunung gitu bakso nya loh..


DI RUMAH KAKNOOR anak-anak dah taksub sangat dengan mee mesti nak selang sehari dengan nasi, sehari mee esuk nya nasi pastu mee lagi, entahlah mungkin sebab ada sikit darah chinese kot tulah pasal, tapi mee nya ikut style indon lah pulak!! camno tuh mama nya melayu rasanya tkde suku sakat indon, tapi kita kan senusantara jadi nya oklah tu kan..



YANG NI PULAK dah jadi resepi India lah pulak vade ni dapat dari rakan FB 
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=844359342259832&set=a.444689945560109.111193.100000573224813&type=1&theater

RESEPINYA SANGAT MUDAH
Jom semak jom!!

Kacang dhal ( 1 pkt) direndam semalaman ok la kot
Cili kering digunting halus2

Bawang merah atau bawang besar di hilris
Daun kari, mesti bnyk baru umph!
Garam secukup rasa

3/4 drp dhal di blend atau tumbuk ( jgn terlalu halus)
1/4 drp dhal td di blend atau tumbuk kasar2

Gaulkan sume bahan2 & gaul mcm buat cucur.
Pastu portion ikut size yg diingini.
Last sekali goreng.
Hidangkan panas2



Memang sedap vade ni walaupun pertama kali buat anak-anak suka dan cakap sedapppp, nak sedap lagi letak cili lebih sikittt..pedas memang mengancammm..

2 comments:

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home