Portugese Egg Tart For The First Time Sedap...

Portugese Egg Tart For The First Time Sedap...


ASSALAMUALAIKUM dan salam sejahtera untuk semua nya, hari ni kak noor nak kongsikan resepi yang pertama kali nya kaknoor buat masa di UK ni hatta se umur hidup ni wah!! disebabkan terlalu lama nya masa siang disini, jadi terlalu banyak rasa nya masa terluang, jadi kenapa tidak membaking saja untuk memahirkan diri kan, tak susah pun sebenarnya, sebab kulit nya hanya menggunakan pastry puff saja dam masukkan dalam acuan muffin, jom cek resepi mudah ni..




BAHAN
  • 50g kuning telur (anggaran 3 biji)
  • 25g gula castor kaknoor tambah 1 sudu lagi gula
  • 60g full cream milk
  • 100g dairy whipping cream
  • 1/4 sdt vanilla essence
  • Puff pastry


  • Satukan semua bahan-bahan dan tapis
  • Gulung puff pastry seperti menggulung swiss roll dan potong kepada beberapa bahagian.
  • Letakkan potongan puff pastry dan tekan perlahan dan kemas kedlm acuan muffin..
  • Tuang adunan telur hingga hampir penuh .
  • Bakar dlm oven 180C selama 30minit api atas bawah
  • Kemudian tukarkan kepada api atas dan bakar lagi sehingga kekuningan.




SELAMAT MENCUBA YA
MEMANG SEDAP DAN MUDAH DESSERT KALI NI.
SESUAI UTK BIRTHDAY  ANAK-ANAK DAN MAK ANAK.


7 comments:

  1. tq kak noor share resepi...mmg suka tart ini selalu beli jer, pertugese tart King;s yang paling sedap, tapi agak mhal jgak...

    ReplyDelete
  2. ur welcome Nasa, mmg sedap kalau buat sendiri boleh makan berkali2 tapi ikut resepi ni mmg dapat 6 biji je utk satu adunan, nak banyk kena gandakan lah ya

    ReplyDelete
  3. tabik spring la kat Noor ni... rajin sesangat! kak rose ni rajin jugak..... tp rajin makan jer! he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakrose cayang disini maktok jadi terlebih rajin sbb tkde kejeeeeeeeee, boring duudukk umah sementara anak exam jadi akak pun bersilat kat dapur lebih bahagia rasa nya haha

      Delete
  4. Bilanya kak noyah nak balik Brunei ni... hihii... dah buat portugese egg tart, alang-alang duduk UK buat le tart UK pulak kak noyah wei...

    ReplyDelete
  5. semuanya saya terliur resepi Kak Noor dari UK.. .yang mana satu saya nak buat ni,semuanya nampak ringkas dan sedap!

    ReplyDelete
  6. kegemaran sy ni....buat sendiri belum pernah

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home