Cucur Manis Mudah & Malatop Kak Noor Dah Buat....

Cucur Manis Mudah & Malatop Kak Noor Dah Buat....


ASSALAMUALAIKUM dan salam sejahtera untuk semua nya.
Hari ni kaknoor mencuba resepi yang hot sangat kat fb sekarang ni cucur manis, dulu-dulu memang pernah tengok aruah bonda buat tapi memang tak peduli sangat pun, sekarang ni baru teringat rupa nya ini lah cucur manis yang selalu bonda kaknoor buat pagi-pagi untuk breakfast.  Dulu-dulu memang tak ada sukatan main agak-agak saja, alhamdulillah kaknoor terjumpa kat fb resepi dari Aznie dan Mai Zura ada sukatan senang lah sikit nak try, cuma disini kaknoor tambah jagung dan leek sebab kebetulan baru beli jagung, memang sedap ada jagung ni lebih menyerlah manis nya dan ditambah dengan leek jadi serasi lah .






Cucur Manis.. (resepi  Mai Zura)
Copy Dari  Aznie Khasri

Bahan
3 cawan tepung gandum
3 caw an air panas
1/2 tin susu pekat manis
kaknoor guna 1/2 cawan susu pekat
sedikit garam (aznie tambah nk bg rs lemak2 skit) 
kaknoor tambah 1 tongkol jagung dan 1 batang leek hiris

-gaul semua bahan guna pemukul telur dl ye... sebab panas... bila suam skit bole gaul ngan tangan..
-kemudian sapu tangan ngan sedikit minyak..bulat2kn adunan.. kecik besar ikut citarasa kita...
-kemudian bole la digoreng hingga warna kekuningan....
-siap

Pecah rekod hari ni  2x buat cucur manis ni pagi tadi buat tak sempat nak gambar sebab habissss, petang ni buat lagi baru dapat ambik gambarrrr memang sedapp ranggup di luar dan lembut di dalam, tak terasa habis sepiring dok ngap ngap...


6 comments:

  1. memang sedap kak..bb pun baru ja menyucur tadi petang..x sempat gambar..habis sudah di telan..ahaks.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. first time buat mmg tak sempat nak gambar BB caya lah

      Delete
  2. Mulat-mulatnya cucur tu kak noor, kalau saya buat terpenyek tu jadinya. Jagung ada lam peti, kang boleh la try jugak ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. mulat mcm tukang masak dia jugak ni chrqsu

      Delete
  3. sdpnya..ini cucur manis terlajak laris namanya..heheh

    ReplyDelete
  4. Nak gak cuba.tak penah jumpa cucur campur susu pekat manis

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home