Kedondong Samboi Sedap ~ Apple Samboi Nyaman ~ Apple Hijo Kuah Rojak Marbeles

Kedondong Samboi Sedap ~ Apple Samboi Nyaman ~ Apple Hijo Kuah Rojak Marbeles



ASSALAMUALAIKUM dan salam jumaat untuk semua ya, di Brunei Darussalam hari ni hari cuti, jadi nya kaknoor ada banyak masa sikit kat dapor maka nya keluar lah segala benda-benda sedap macam gambar di bawah ni, jom menjamu mata semua adik-adik kaknoor yuk.

Disebabkan mangga dah sold out disana sini terpaksa cari alternatif lain untuk makan samboi dengan benda yang sewaktu dengan nya, 



BAHAN NYA
10 biji kedondong muda dikupas dan dihiris kecil
1/2 cawan gula pasir
10 biji asam boi
5 biji cili padi hiris kecil
1 sudu kecil garam


Gaulkan semua nya dalam satu bekas yang besar, peraplah sekurang-kurang nya 2-3 jam didalam petiais dan lepas itu boleh lah di nikmati. 



Yang ni pulak epal samboi sebab teringin nak rasa macamana hebat nya sebab tak tahan tengok gambar orang punya epal samboi, kebetulan dan ada epal buatlah sebijik je pun sebab sorang je yang makan, bahan-bahan di atas tu kurangkan lah ya pandai-pandai adjust sendiri.



Ini lagi satu try and error kaknoor makan dengan kuah rojak ditambah dengan sedikit kekacang apa yang ada kat rumah, yang ni sangat suka sebab ada rasa kacang, masam manis, lemak, pedas aduh semua nya ada kat sini, cuba lah ya...


8 comments:

  1. Replies
    1. maka nya akak tak tahan jugak sbb tu sekali gus hentam macam2 jeruk cheqda..

      Delete
  2. Kedondong lagi sodap Kak Noor!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Mie kedondong kurang masam sikit kan i like kedondong dari mangga

      Delete
  3. kuah rojak tu menambat seleraku kak noorrrr...terliur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuah rojak kalau yg buat sendiri lagi best tu BB

      Delete
  4. Assalamualaikum Kak Noor...

    Terkebil kebil tengok gambar jeruk akak ni.. sambil tu, telan telan airliur kita dibuatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. walikmuslam mama, benda senang ni jgn tunggu lama sngt mama buat buat buat dan tayang pada kaknoor esuk yuk biar kaknoor lagi terkebil2 haha

      Delete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home