Pajeri Kedondong Memikat Selera

Pajeri Kedondong Memikat Selera


ASSALAMUALAIKUM dan salam sejahtera untuk semua nya, hari ni kaknoor nak kongsikan resepi yang jarang sangat kaknoor buat, pajeri kedondong, lebihan dari kedondong asam boi baru ni, memang sedap sangat pajeri kedondong sesekali makan dengan nasi daging pasangan ideal lah., jom cek resepi akak sekodeng dari blog Naqies.






BAHAN NYA
8-10 biji kedondong muda (dikupas dan direbus 1/2 masak)
2 sudu besar kerisik

Bahan A
3 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 btg kayu manis
minyak untuk menumis

Bahan B (ditumbuk/dimesin)
1 cm halia
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih

Bahan C (dibancuh menjadi pes)
3 sudu besar  serbuk kari
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar cili kisar
1 sudu besar  serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk kunyit
2 cawan santan

CARA NYA
1.  Tumiskan bahan A dan Bahan B hingga naik bau, kemudian masukkan bahan C dan santan jugak kerisek  hingga keluar minyak.

2. Masukkan buah kedondong, sedikit gula, garam, masak sehingga kedondong lembut. 
3. Sedia untuk dihidangkan.




Selamat mencuba ya, sedap dimakan bersama nasi daging atau nasi putih, disini kaknoor makan dengan nasi daging rempah segera je pun, memang terangkat makan dengan nasi daging ni, ditambah dengan acar timun dan sambal tomato, nasi ni pesen kedah mari mesti makan dengan sambal tomato.


4 comments:

  1. kecur pulak air liur... tengah terbayangkan jeruk kedondong asam boi, tetiba dah keluar pulak pajeri kedondong.... adoi!!!! tak terkejar dibuatnya!

    dulu ada bawak kedondong dari kampung, masa tu cuma buat jeruk yg biasa tu n juice kedondong asam boi... lebihnya nak buat pajeri, cik google dah carikan resepi....tapi vitamin m tu banyak sangat. akhirnya terbuang jer kedondong ku!

    ReplyDelete
  2. sebab sayangkan kedondong yg banyak kat umah ni lah kakrose maka nya buat pajeri ni, boring jugak asyik makan kedondong asam boi je kan, lagipun pejeri ni boleh simpan frezer kalau dah buat bila2 nak makan kuar je kan

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Noor,


    Saya belum pernah lagi rasa pajeri kedondong ni. Alahai teringat pajeri nanas bikin kecur air liur lah Kak Noor. Dah lama tak makan pajeri ni. Bee n ages.. susah nak cari pajeri yang betul-betul sedap di kedai. Nak buat sendiri..... malas hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmuslam honey..
      kaknoor baru first itme jugak buat ni sbb syagkan kedondong, pajeri nenas selalu gak, tapi mmg sedap lah dari nenas pada pandangan kaknoor lah sbb agak kurang manis dari nenas tu, meh sini akak buatkan honey

      Delete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home