Keropok Seaweed Yang Terlajak Laris

Keropok Seaweed Yang Terlajak Laris



Assalamualaikum
Hari ni ada kelebihan ruang untuk mengupdate blog 2x hehe sebab resepi satu ni tersangat lah senang nye, jom kita layan keropok seaweed krup krap bungi dia bila makan
SEDAPPP



BAHAN YANG DI PERLUKAN HANYA

Kulit popia secukupnya
Seaweed yang sudah sedia untuk dimakan
1 biji telur

Cili flakes kalau suka pedas

CARA MEMBUATNYA


1. Pukul telur dengan  sehingga sebati. 
2. Sediakan kulit popia, sapukan telur menggunakan berus keseluruh kulit popia.
3. Susunkan seaweed diatas permukaan kulit popia, taburkan cili flakes sapukan sekali lagi telur di atas kulit popia yang lagi satu, dan lekatkan diatas kulit popia yang ada seaweed tadi. Tekan-tekan bagi rata keseluruhun telur dan kulit popia tadi.  Gunting lah ikut kegemaran masing-masing, tiga segi ke, panjang ke, terpulang selera lah.  Kemudian goreng lah dengan minyak yang banyak guna api yang sederhana, kerana kulit popia mudah hangus dan hitam. Sedia untuk di santap memang sangat sedap jika ada rasa pedas-pedas sikit, sebab yang kurang pedas lambat habis haha...




Dah kenyang jamu mata, jom kita buat lagi sekali sebab yang kaknoor buat ni dah habissss loh, lajuuuu sangat licin eksen kejab ambik gambar pastu lesap dah tinggal balang kosong.
Yang sedap bubuh ciliflakes sikit daripada yang kosong dengan seaweed saja., lepas mesti nak double kan kulit popia dan seaweed baru puas makan.


15 comments:

  1. Nampak sedap kak noor..mana boleh seaweed ni...

    ReplyDelete
  2. disupermarket ada jual seaweed cheqda yg diguna utk sushi tu

    ReplyDelete
  3. makin bertambah cantik la gambar masakan Kak Noor ni,tengok dah terliur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Su kembang semangkok kaknoor kena puji hheee sama saja lah rasa nya dgn gambar Su kan camera murahan je pun

      Delete
  4. Senang ja mau bt kan Kak noor tp wana selalu beli ja..heheh..pnyakit M ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaknoor belum jumpa yg beli BB yg buat macam ni tulah sbb nya merajinkan diri ni

      Delete
  5. Kak Noor..... resepi kali sangat best, sangat simple... tapi kalau kita terlajaaaaaaaaklah malas, cemana eh? Tak dapeklah akak nak nolong kan kak? Konolah den cari sendiri ubek eh... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama ni memang kalau bun dan kek memang rajin je kan dia membaking yg susah2 tu, tu lah nama terlajak rajin, kaknoor ni yg terlajak malas hahahah buat yg senang2 je pun budak2 upsr buat gerenti dpt AAAAA ni hahaha

      Delete
  6. Assalam Kak Noor,
    terimakasih sudi singgah keblog kita dan tinggalkan jejak...
    keropok seaweed ni memang sedap..buat kunyah2 time boring..hehe
    oh kita baru baca entry yang lepas rupanya blog kak noor baru dibuka semua ya..
    disebabkan pencopet gamabr ya kak...sabar ajelah ya..kita faham perasaan akak...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmulsam ayu, terimkaasih kerana sudi terbang jauh2 kebrunei ni ya, yalah sesekali singgah terbang sana sini best jugak kan mencari sabahat2 baru macam ayu yg serba serbi tau ni, kot2 akak dpt sikit ilmu kan

      Delete
  7. Memang terlajak laris ni kak noor... kruk krup makan.. sodap tengok tu.. bahan pun mudah jer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak syak lagi yati kalau dah terbuka tutup balang tu selagi tak habis mmg tak berenti hahaha

      Delete
  8. aiihhh terlihat menggiurkan kak krupuk seaweednya. Dinikmati sambil nonton tv bisa habis semua itu hihi....

    ReplyDelete
  9. ea dong Rina, kakak mau bikin lagi sebab udah habis yang ini hahaa, thanks Rina sudi singgah blog

    ReplyDelete
  10. oh org sini suke pedas2 ye….klau kat rumah ni sampai berebut2 tak cukup.

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home