Peanutella Pod Yang Menyancam Jiwa Raga

Peanutella Pod Yang Menyancam Jiwa Raga


ASSALAMUALAIKUM adik-adik kak noor semua..
SEMOGA sihat sejahtera hendaknya di hari jumaat yang mulia ini.
TAK payah cakap banyak lah hari ni ya 
JOM terus tengok resepi yang sangat mudah dan sedap ni..




BAHAN-BAHAN NYA
150 gm tepung gandum
25 gm gula icing
70 gm mentega sejuk
1 biji telur di pukul dulu
1/2 sudu esen vanilla
nutella secukupnya

CARA NYA
1.  Gaul tepung dan gula icing masukan mentega yang telur, kacau sehingga jadi seolah-olah macam serbuk roti.
2.  Tuangkan esen vanilla dan masukan telur sedikit demi sedikit, seeloknya telur di pukul dahulu.
3.  Gaul sehingga menjadi doh dan perapkan sekejab.
4.  Untuk membuat bentuknya, masukan sedikit-sedikit adunan dalam acuan mini muffin, tekankan dan buatlah sehingga habis adunan.
5. Bakar pada suhu 150'C  selama 25 minit kemudian sejukkan.
6. Masukan nutella dalam piping beg dan picitkan lah di dalam tart tadi.
7. Sedia untuk di hidangkan, atau jika suka sejuk boleh lah di masukkan dalam petiais selama 15 minit .
8. Memang sangat sedap tart ni sebab bila kita letak dalam acuan mini muffin tu, crust nya agak tebal jadi sangat sesuai dengan nutella yang agak banyak jadi balance lah.


Kali ni kaknoor letak nutella dan peanut butter dalam satu piping bag, tapi bersebelahan sesama sendiri, maksudnya tak bercampur, bila dah keluar baru lah "diaorang" ni bersatu..



Maka nya jadi nya dua kaler macam tu, sedap sebab kita dapat rasa dua-dua sekali  iaitu peanut butter dan nutella dalam satu pod, untuk sedap letakkan dalam petiais dulu bagi agak keras sikit baru lah di nikmati memang sedappp i tell u...



23 comments:

  1. Wah rajinnya Kak noor..rasa mcm nak raya balik..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. atas permintaan jugak ni BB maka nya mama kena rajin lah..

      Delete
  2. memang sg mengancam jiwa raga penggemar coklat dan peanut butter.....yummy3x

    ReplyDelete
    Replies
    1. tersangat lah betul nya nasa, peminat peanutella mmg tak dpt tunggu lama ni kan haha

      Delete
  3. Replies
    1. of coz dear anak2 dan mak anak pun gerenti suka ni

      Delete
  4. Replies
    1. kakrose tengok je saya makan ya hehee biar tuan yg makan dumukkk

      Delete
  5. Replies
    1. tidak syak lagi idzwa harus u buat jugak ni

      Delete
  6. Kak Noor tak payah katalah sebab kakak tengok pun dah tahu sedapnya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tang peanutella tu yg tak tahan kan kakzakie adoiii sabo je lah kan

      Delete
  7. Kak Noor... bukan jiwa raga je terancam. Segala anggota badan ni rasa terancam tengok gambar Kak Noor ni. Hihiihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabo je mama mende ni manyak sinang mau bikin maaaaa supaya tak terancam dan cam cam sesiapa sila buat ya hahahaa

      Delete
  8. perghh..terliur wehh tgknyer esp filling nutella yg bersatu ngan peanut butter tu..dah terasa2 kesedapannye kt anak tekak kita ni tau!

    ReplyDelete
    Replies
    1. very the sedap doc Ina, nak nak bagi sejuk sikit adoiiii anak tekak pun gumbira dapat benda ni ...

      Delete
  9. Sedapnyee..Ecah tak sabar nak tunggu anak Ecah besar nak buat makan2 macam ni pastu makan sama2..suami xbrape suke so jarang la buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh yeke ecah, memang tak syok kalau makan sensorang kan, tkpe boleh bagi buat bagi anak2 sedara ke, anak kenkawan ke hehee pasti diaorang suka

      Delete
  10. Kak Noor, permintaan ni... minta tunaikan ya... resipi kuih jenderam plak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. alolo sweetie, ada permintaan la pulok, insya allah ya jenderam is coming soon kat blog ni tungguuuuuuuuuu ya

      Delete
  11. bestnyer k.noor...bila lh boleh cuba ni..thanks yer k.noor

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home