Singkong Bumbu Jintan Goreng Pedes...

Singkong Bumbu Jintan Goreng Pedes...



ASSALAMUALAIKUM dan salam manis untuk semua yang sudi singgah di blog kaknoor, rasa nya ada jugak silent reader blog kaknoor dari msg dalam fb yang akak terima, tapi ak kisahlah tu, siapa saja yang sudi kesini dan meninggalkan komen jutaan terimakasih diucapkan, yang silent reader pun terimakasih jugak ya, kerana memileh blog kaknoor sebagai rujukan kalian.

SEKARANG ni banyak menu-menu lama dah kembali mengambil tempat dihati kita semua, seperti JERUK MANGGA SAMBOI,  CUCUR MANIS atau CUCUR KEMBONG, satu lagi yang menjadi fav semua adalah
SINGKONG GORENG PEDES ni, memang sedap resepi ni sebab wangi dengan segala bumbu jintan dan ketumbar, jom rujuk resepi 



Bahan

2 ketul singkong /ubikayu yang sederhana besar dibersihkan dan dipotong memanjang kecil
1/2 sudu besar ketumbar 
1/2 sudu besar jintan putih
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
2 sudu tepung gandum
sedikit telur putih (kebetulan ada lebihan buat kek utk meranggupkan gorengan)
tapi kalau takde telur pun ok gak rasa nya
sedikit kunyit serbuk
garam dan gula
minyak untuk menggoreng


Perapkan ubikayu yang dihiris tadi dengan semua rempah ratus yang telah ditumbuk kasar selama 15 minit atau lebih, campur jugak semua bahan-bahan sampingan lain seperti serbuk  kunyit, garam ,gula dan telur dan goreng lah sehingga kekuningan, angkat dan boleh dihidangkan dengan coffee or tea ikut fav masing-masing lah.


DISINI kaknoor letakkan jagus dan badam untuk  menambahkan lagi asyik bagi  menikmati singkong
goreng bumbu pedas ni,kita yang buat dia kan, apa saja nak letak terpulang ditangan sendiri., berat badan naik pun sendiri yang tanggung jugak kan hahahaha...


6 comments:

  1. walaaa Kak Noor... kok singkongnya dibubuh gajus kacang & badam... yooo saya kutip dulu gajusnya takut orang lain ambil dulu...ha hahahah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau gitu mesti berebut dgn kaknoor lah siapa cepat dia dapat Mie gajus tu hahaa

      Delete
  2. Singkong tu ubi kayu yea kak noor...tak tahu la plak..hihihi jakun sungguh saya ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. beneran tu cheqda ubikayu lah tu, kaknoor belajar dari maid kat umah ni hahaha

      Delete
  3. Baru tahu singkong tu ubi kayu.nampak sedap la kak noor, bila ada ubi kayu bolehlah saya cuba resepi akk ni.tq sudi berkongsi resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap ni norzie krup krap ja bila makan tak sedar sepinggan dah licin

      Delete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home