Air Asam Terung Bakar Menu Simple Yang Sedap

Air Asam Terung Bakar Menu Simple Yang Sedap


Hari ni kaknoor nak kongsikan satu menu yang sangat mudah disediakan, tak perlu minyak segala, just bako je terung tu, kemudian di gaulkan dengan air asam, dah siap satu menu , jom tengok resepi yang sangat mudah ni...





BAHAN NYA
5 biji terung dipanggang sehingga lembut dan dibuat kulitnya
1 biji tomato dihiris kecil
10 biji cili padi ditumbuk/kisar
1/2 biji bawang besar hiris kecil
5 biji limau kasturi di ambil air
sedikit garam dan gula secukup rasa

CARA NYA
Masukan hirisan tomato dalam bekas, tambahkan dengan cili kisar, perahkan limau, tambahkan dengan garam dan sedikit gula secukup rasa, kacau sebati, kemudian curahkan di atas terung yang telah di panggang tadi.  Memang sedap sehingga menjilat jari bila dimakan dengan nasi putih.



Selain terung boleh jugak kita buat menu yang serupa dengan menggunakan petula, di bakar jugak petula tu lagi wangi tau kalau guna petula lebih manis rasa nya , tak percaya???


7 comments:

  1. Kak Noor.... walaaaaa terus ngences saya... semua bahan ada kat dapur.... in shaa Allah kalau tak lupa, nak try jugak... simple dimple ye kak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. menu simple dimple mmg ngancem Mie takyah lama2 di dapur hahaa

      Delete
  2. Salam kak nor cyg, Inilah makanan kegemaran ilah dan anak2... tambah nasi 2,3x hikhik..org kedah mkn mcm2 sbg ulam.... terung bila dibakar wangi semerbak rasa pun lemak n enak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. walikmuslam ilah cyg, betui tu orang kampong mmg tak dpt lari dari style kampong yg bakaq yg rebuih kannn ayaq asam kalau hari2 pun lajak ja makan nasik kan Ilahhh

      Delete
  3. Salam kenal kak Noor...
    Aduh enaknya, lihat masakan kak Noor ini jadi ingin buat juga..terima kasih sudah kongsikan menu simple ini...
    sudah saya bookmark, saya mau coba kalau sudah beli terungnya...

    ReplyDelete
  4. Wahhhh...mmg terliur habisss!!! sedapnyaaaa

    ReplyDelete
  5. Terung air asam mmng best..anak2 saya suka sgt...

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home