Cheese Cupcake Versi Comel

Cheese Cupcake Versi Comel


ASSALAMUALAIKUM dan salam magrib untuk semua nya, di Brunei Darussalam sesudah magrib masa ni, sedang menunggu waktu isyak, sempat lagi masuk ofis ni.
Tak terasa masa berlalu ya, dah minggu ke3 kita masuk ke tahun baru, ALHAMDULILLAH kita masih di pinjamkan umur oleh ALLAH dalam meneruskan sisa - sisa hidup ni chewah....
Berbalik pada resepi petang ni adalah asal nya dari cheese kek leleh tu, disebabkan ada yang mengorder dari kaknoor, tapi nak suruh potong, jadi kaknoor syorkan buat versi cupcake je tak payah potong lagi pun tak kotor tangan bila kita pegang tu, so jadi lah macam ni, walaupun agak lambat sikit masa nak buat tu tapi hasil nya cantik kan...



Kalau ada yang terhingin nak buat disini kak noor letak resepi nya, kalau malas nak buat versi cupcake ni, buat saja versi biasa, rasa nya masih sama jugak, tapi rasa nya versi cupcake ni lebih banyak guna cheese dan filling ..


Bahan2nya untuk Kek Span
12 oz  or 325 gm tepung optima
6 oz  or 175 gm mentega
5 biji telur gred A
2 oz or 50 gm air sejuk dari petiais
sedikit esen vanilla

Semua bahan2 diatas dimasukkan dalam mixer dan dipukul sehingga gebu dan putih 
Masukan dalam loyang 10" x 10" nak bakar lah didalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 220'C  selama 30 minit  dah masak di potong 2
Boleh jugak menggunakan loyang 8" x 8" tapi mesti 2 loyang lah untuk buat dua lapisan.
Dah masak sejukan sekejab
kaknoor buat versi cupcake takyah loyang-loyang segala
Bahan untuk cream cheese
125 gm cream cheese Philadilphia
375 gm susu segar atau susu cair
35 gm gula 
40 gm tepung jagung
1/2 buku cheese cheddar diparut boleh jugak dikurangkan

Campurkan sedikit air kedalam tepung jagung dan gaullah sehingga sebati,masukan susu dan gula dan kacau sehingga sebati masak di atas api dengan api yang perlahan sehingga pekat
Angkat dan tutup api masukan cream cheese dan gaul  sehingga rata..
Lapislah kek span tu dengan cream cheese,letakkan kek span lagi sekali dan cream cheese dan akhirnya taburkan cheese cheddar yang telah di parut
Masukkan dalam petiais supaya mudah untuk memotong dan lebih sedap dimakan sejuk




Di atas tu ada lah yang telah customer order hanya gambar je, sebenarnya dah masuk perut dah kot sebab dah dua tiga lepas cupcake ni..


42 comments:

  1. wallah..sangat cantik dan yummy..lapar wana tengok kak..nak datang umah boleh? hee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. datang esuk wana, ada lagi kaknoor buat hahaha

      Delete
  2. Huh! Memang comel! Lagi comel kalu dapat masuk perut SS... Ha Ha Ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti kaknoor simpankan dua tiga biji utk SS ya

      Delete
  3. Nampak sedap dan comel..bestnya pandai kak noor buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. resepi yg simple je shima, geerenti u pun boleh buat lah

      Delete
  4. comel sungguh.. cantik dipandang.. sedap dimakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimkssih Yan, alhamduillah idea dtg nak buat versi cupcake cheesecake ni

      Delete
  5. Bahaya ni berdozen-dozen tak berhenti ngap hehehe. ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Diana TK, sendiri kena ingat jugak ni time dah tk muda ni kan kaknoor buat je tapi makan kurang hahaha boleh caya kah tu..

      Delete
  6. Tahniah kak noor dh ambil order...muga murah rezeki

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimaksih cheqda, sebenarnya mmg malas jugak tapikalau kena paksa rajin lah jadi nya haha

      Delete
  7. Replies
    1. comel macam yanty lah kan, kaknoor dha tak comel lagi ni..

      Delete
  8. salam, comel dan nampak sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmuslam babypose alhamdulillah sedap ramai yg suka

      Delete
  9. aduhhh !!! nakkkk..kenapa sedap ni..akak nakkkkk !

    ReplyDelete
    Replies
    1. syira, benda2 yg menggemokkan cenggini mmg sedappp sngt kan

      Delete
  10. salam kak nor..zee singgah balas dan follow sini jugak..
    mengancam tengok kek comel cenggini..sayang nk makan..heheheee..
    nanti kalo zee gi brunei akak kena buatkan sebijik macam ni tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmuslam dan terimaksih zee,yalah tu mmg syg nak makan tunggu lapo baru lah tak sayang lagi, bolehhhhh bila kesini boleh kaknoor buat no hal punyaaa lah

      Delete
  11. sangat-sangat comel cupcakes tu..mengancam habis...kalau sura dpt mau tak berhenti makan..sura ni pengemar tegar cheese..:)
    tq dah follow sura ..sura pon dah follow sini haritu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih sura sudi follow akak ya, sura muda boleh lagi bercheese2 cenggini.. kaknoor ni buat je rajin tapi makan dah kurang hehee

      Delete
  12. Comelnya...dah tentu rasanya sedap. Kak zai suka kek yang ada cheese tapi umur dah nacam ini kena beringatlah hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak zai, saya pun smaa lah faktor umur buat kita sedar diri sikit kan, biarlah orang muda saja yg bercheese2 ni

      Delete
  13. Salam Kak NOor.. cantik nya cupcake!! Salam kenal kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmuslam dan salam kenal jugak dari kaknoor Mona ya..thanks sudi singgah sini

      Delete
  14. resepi sini semua yng terbaik...
    resepi dh ada tukan noor smaada rajin atau mls..
    yummmys

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nor, mesti rajin lah kalau nak makan disini kan,be positif betul tak??

      Delete
  15. sedapnye kak noor... sy tak pernah mkn lagi walupun dh byk kali org tyg.. takde mood lg nak baking.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke anne, tkpe tunggu mood dtg insya allah ada lah tu nanti kan

      Delete
  16. wallah kak
    kuih favourite saya ni kak
    masyaAllah
    sedapnya
    comelnya
    sayang nak masuk dlm mulut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Elly masih muda lagi kan ok lah tu,
      makan makan makan lah sila lah jangan malu tau
      hehe

      Delete
  17. salam kak noor .cepat kan masa berlalu aih pejam celik jer... . dari dulu lagi dok tengok orang buat jer .. sampai sekarang tak buat2 haaa.. baagus jugak idea cam ni wani pun suka kecik2 cam ni .. mudah n senang nak makan...

    ReplyDelete
  18. yalah wani, buat macam ni tak kotor tangan, tak payah potong segala, cuma nya agak rumit dan lambat bila nak buat tu, guna banyak cheese sbb dia satu2 kan daripada sebijik besar tu

    ReplyDelete
  19. cheese yg melimpah ruah tu yg sedapp hehe
    hebakk la k noor ni..rasa nak pinjam je tangan tu haha

    Alhamdulillah utk umur yg dipanjangkan oleh Allah setakat ini,**tk utk peringatan dari k noor :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde lah hebak mane pung Syahida, biase je pung hehe, bila nak pinjam tu nanti bagitau lah heheeee

      Delete
  20. nak cubaaaa.. balik ni wajib cuba.

    ReplyDelete
  21. senang je pun Nurul, maka nya wajib lah tu kan utk cuba..

    ReplyDelete
  22. alahai kak Noor...lapar pulak JM tengok memalam ni..dah la cute..itu belum rasa lagi

    ReplyDelete
  23. Senang pula tgk resepi cheese leleh akak... Cuma tepung optima tu, mcm x familiar pulak kat sini... Ke ok jer kalau ganti dgb self raising flour?

    ReplyDelete
  24. Kak Noor, cantik dan comel2 je cupcake cheese leleh ni. Memang lagi praktikal buat begini ye...tak messy kalau nak hidang/jamu kawan2 :)

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home