Jom Melawat Kebun Kak Noor

Jom Melawat Kebun Kak Noor

ASSALAMUALAIKUM dan salam jumaat untuk semua yang sudi singgah, pagi ni kaknoor nak jamu mata dengan dua tiga jenis cili yang di tanam disekitar rumah dan didalam pasu, sekadar untuk menghijaukan pemandangan kan, daripada setiap masa asyik dengan laptop dan hp saja, bagi vitamen C kat mata supaya lebih terang dan bertenaga.  Bila dah jadi buah ni macam sayang je nak petik sebab nanti bila kuar rumah dah tak boleh tengok cili ni lagi kannnn, jom jalan-jalan jamu mata di pagi jumaat ni yuk...



Ini adalah antara cili yang terpedas di dunia, tak boleh banyak kalau berani boleh guna sebiji je, tapi kalau takut guna lah setengah biji je ok




Ini jenis yang agak panjang sikit tapi masih pedes gilerrr..





Memang tak pedas langsung kan kalau yang ni untuk ambik kaler dalam masakan je ni



Cili burung memang pedas jugak lah tapi taklah sepedas si bonnet tu



Yang ni yang biasa kita jumpa kat pasar kan sedang-sedang lah pedas nya, ikut pilihan hati sendiri nak pilih yang mana satu ok....cemana best tak kebun kaknoor??? hahahaa biarlah orang kata tak best, tapi tuan tanah sangat happy berkebun disamping memasak dan mengambil gambar makanan..








13 comments:

  1. wah! mmg best tgk cili-cilinya..senang nk msak kan..petik je..fresh n trhindar dr racun serngga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang bestt timm cuma kadang sayang nak makan hahah nnt tkde yg nak di tengok bila kuaw umah

      Delete
  2. Replies
    1. suka suki je nohas tanam cili terapi mata yang kelabu asap ni hehee

      Delete
  3. hehe..byk pokok cili..depan umah ita pokok hiasan je..jarang siram..Allah tlg siram..bg hujan tiap2 hari...bagus akak nu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok jugak tu Ita kalau dah ujan turun buat apa nak membazir air lagi kaaaaaaaaaaaaannnn

      Delete
  4. Nak cili padi sekilo!... nak buat masak lemak cili padi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiii boleh2 kaknoor bagi free dua kilo nak tak??? Sweetie hahaha

      Delete
  5. assalam...selama ni silent reader tapi lada ni nampak cantik sungguh kak noor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmuslam, terimakasih sudi jadi silent reader kaknoor itu lah cantik sampai syg nak ambik makan haha

      Delete
  6. Banyak cili rimbunnya, senang hati tukang masak.

    ReplyDelete
  7. Seronoknya tengok cili-cili yang pelbagai di kebun Kak Noor :)

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home