Kantan Yang Terlepas Pandang Dah Kembang

Kantan Yang Terlepas Pandang Dah Kembang


Selamat petang semua nya..
Mesti waktu ni dah rileks kan, jom jamu mata je dengan bunga kantan yang sedap berkembang mekar bak teratai ni, sebenarnya bunga ni dah terlebih kembang, agak keras dah boleh jadi hiasan meja dah ni, daripada duduk kat luar, biarlah kaknoor ambik untuk jadikan hiasan meja kan..




Sila pandang-pandang ~ jangan pegang pegang ~
hahaha ingat tak lirik lagu tu..
tak ingat dah siapa yang nyanyi..
ada yang nak kongsi tak??



Ini pulak orkid "dancing lady" nama nya, hahaha ini ingat pulak sebab nama nya agak unik itulah sekali orang bagitau dah ingat serta merta, memang cantik orkid ni wlaupun agak kecil.
Babai dulu jumpa lagi next entry!!!

28 comments:

  1. Salam Kak Nor..wah taktau pulak saya bunga kantan bila kembang jadi cantik macam ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. walikmuslam ciksiti, kantan yg macam ni dah agak keras sikit siti, nak sedap mesti ambik yg belum kembang masih kuncup tu

      Delete
  2. Wah..cantik pula bunga kantan ni ye,kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik sangat IbuNoey, sayang je nak potong utk masak haha

      Delete
  3. Kalu masih kuncup... Akan berkembang di periuk laaa jawapnya lalu masuk ke perut... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS, yg kuncup lebih sedap tau dri yg kembang, tapi tak mungkin yg kuncup akan kembang dlm periok lah...

      Delete
  4. alahai kak noor.. sy teringat2 kat bunga kantan kat rumah mertua... dek kesibukan tak sempat nak ambil bunga kantan yg sedang molek utk buat perencah masakan... aduhaii.. terkilan pulak rasanya.. hehehe... Kak Noor.. orkid dancing lady tu nama saintifiknya oncidium & ada juga yang panggil golden shower orchid...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke Madihaa, biasalah sbb kantan ni selalu tanam kt belakang jadi lupa nak ambik kan,akak nak kasi pun jauh sangat ni.
      wah madihaa pun tau nama saintifiknya ya heeee yg akak tau dancing lady je

      Delete
  5. best ada pokok sendiri...nak masak ambik segar dari ladang

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul FB kaknoor mmg banyak tanam segala ulaman makanan harian kita takyah nak beli lagipun fresh dari ladang bestt

      Delete
  6. memang cantik buat hiasan tambah dengan aromanya yang segar....

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru guna satu kuntum diana hehee tinggai dua kuntum lagi

      Delete
  7. assalam kak nor
    alhamdulillah he hee masih sudi dtg ke blog sy yg lama sepi tu
    mekar bunga kantan, cantik sekali
    kat umah arwah tok sy banyak tumbuh pokok ni
    seronok sgt time dpt ambik bunga atau buah kantan ni kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumuslam mamasara.
      kdg2 tercari2 jugak adik2 blogger yg dulu2 gumbira kat blog tiba2 menyepi mcm tu saja, alhamdulillah mamasara dah kembali
      kaknoor harap lepas ni mesti hari2 ada entry baru ya walaupun sikit tkpe janji adoooo

      Delete
  8. bunga kantan kembang lebih cantik dari bunga kantan kuncup tetapi bunga kancan kuncup lebih sedap dari bunga kantan kembang...ehh..apa JM ckp ni ...harap2 kak Noor tak confius hee...so kesimpulan nya kembang ke kuncup ke tetap di hargai :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah JM kembang dihargai kerana kecantikannya, kuncup di hargai kerana kesedapannya sbb masih lembut jadi kembang kuncup pun berguna jugak kantan ni..JM tak merepek sebenarnya hahaha

      Delete
  9. KANTAN NI JENIS KANTAN YG BERBUAH BUNGANYA AGAK BESAR ELOK JADI HIASAN MEJA...KANTAN YG BIASA TU KECIL SEDIKIT N MERAH TERANG WARNANYA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul Paridah kantan ni agak pink, berbanding kantan yg satu lagi tu seakan warna merah dah, yg best kantan ni lebih wangi pada pandangan kaknoor lah

      Delete
  10. Salam Bahagia Kak Noor,

    Cantiknya bunga kantan tu. Cemburu si tukang kebun sebab kantan ni seakan merajuk dengan tukang kebun hehehe... Kalau Kak Noor kasi tua sikit jangan sampai kering pula, nanti ada isi dalam bunga kantan yang dah matang tu buah-buah kecil ada biji yang masam rasanya separuh orang suka campur dalam ulam atau kerabu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam bahagia jugak utk Diana manis

      Alahai jgn cemburu dgn kaknoor, kaknoor yg patut cemburu dgn Diana sbb berjaya menanam macam2 bunga, sayuran dan pokok yg kadangkala kaknoor pun tak tau nama nya haha, suatu masa dulu kantan kaknoor pun majuk jugak tak mau berbunga, kata suami mungkin sebab terlalu di buang daunnya kot, entah lah benar ke tidak, sekarrang ni kaknoor biarkan saja daun2 lebar nya kecuali dh kering barulah di potong hahah, bunga dah putus sekarang ni sampai tak sempat nak makan la pulak. kdg2 semak tu yg buat geram sngt nk bersihkan,

      Kantan yg matang belum pernah kaknoor ambik ingatkan tak boleh makan, ada tu yg dah tk boleh masuk dlm masakan nanti kaknoor try kerabu dgn kacang botor hahaha

      Delete
  11. Saya penah terbeli yang kemabng macam tu kat paso. Balik kena marah ngan mak sebab dia kata yg kembang tu dah tak seswei nak campak masuk periuk! Hagaga! Jemput Singgah: D.A: Kambing Bakar & Salad siap dalam 15 min jek!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha itu lah yg kembang tu sebenarnya cantik cuma dah keras je tpai bila di kopek bolehlah amik sikit isi dalam tu Farah..
      Nanti kaknoor singgah kambing bakar wow sedap tu

      Delete
  12. Assalam kak nor...pertama kali jejak ke sini...lawa ye blog kak nor...cantik betul bunga2 diatas tu kak nor...keep in touch always ye sis...mmmuahhh i follow

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmuslam Julia, thanks sudi singgah blog akak ya insya allah ya panjangkan ukhwah ni selagi di izinkan ALLAH insya ALLAH

      Delete
  13. saya suka bunga kantan and daun kesum...baunye wangi! tu sbb suka makan asam pedas, laksa dan yg sewaktu dgnnya :)

    ReplyDelete
  14. Oooo..rupanya bunga kantan leh kembang ehh...baru tauuu...coz sy xpnh guna bga kantan bila masakmmsy xsuka rasanye..tp sy suka tgk bentuk dia....chantekk hehehe

    ReplyDelete
  15. Kak Noor ini bunga kantan yg untuk buat rojak ke? cantik nya bunga ni .

    ReplyDelete
  16. nak tanya, mcm mana nak tanam kantan? dia ada ubi mcm halia juga kah?

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home