Mana Lebih Menarik Laksam Kaler Atau Laksam Polos

Mana Lebih Menarik Laksam Kaler Atau Laksam Polos


Assalamualaikum dan salam sejahtera ya, hari ni hujan membasahi bumi Brunei Darussalam dari pagi hingga kini, sejuk sangat cuaca nya, apa lagi bila kat dalam umah ber econ memang hari ni save letrik takyah ON econ sebab dah sejukkkk.  Makan apa pun sedap ni waktu macam ni kan.  Nak tau siapa yang sudi berinterkasi dengan kaknoor, antara dua laksam yang mana agak nya yang lebih menarik dan orang suka nak makan sebab, ada kawan kak noor yang teringin sangat nak makan laksam ni, jadi memang nak buat lah, tapi antara polos dan kaler yang mana satu agak nya orang lebih suka ya, walaupun rasa nya tetap sama tapi tarikan orang pada laksam ni adakah sebab warna atau sebab memang dia laksam polos pun tak kisah..

Sebelum kak noor buat nak tau jugak fav orang kan, baru lah kita buat, sebab nak hidang orang mesti lah sesuatu yang menarik dan sedap betul tak??



Pada yang nak mencuba boleh try resepi kaknoor ni memang sedap, kalau di gandingkan dengan kuah yg pekat dan melekat..

Bahan Laksam
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
 5 cawan air suam (3 air panas + 2 cawan air biasa)
1/2 sudu kecil garam

Cara membuatnya
Satukan semua bahan kacau sehingga tak bergentel, panaskan kukusan letakkan tudung periuk atau dulang kecil, masukan 2 senduk bancuhan dan kukus sehingga masak lebihkurang 2 ke 3 minit angkat dan gulung.  

Bahan Kuah

1 kg ikan kembung direbus / ambil isi / di kisar / simpan air rebusan
2 cawan santan
1 sudu besar lada hitam
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai di ketuk
1 inci halia
3 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa

Cara memasaknya

Kisar  bawang merah, putih, halia dan lada hitam, masukkan dalam periuk, masukkan santan dan isi ikan yang di kisar bersama air rebusan ikan.  Didihkan dengan api yang sederhana, masukan asam keping, garam dan sedikit gula.  Bila sudah cukup rasa dan pekat boleh lah di tutup api.


Bahan Ulam
1 biji timun
5 urat kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
7 tangkai daun kesum
½ cawan taugeh
Sambal belacan

Cara membuatnya
1.    Semua ulam-ulam di hiris kecil
2.    Ambil laksam secukupnya, tambahkan ulam di atas dan curahkan kuah.
3.    Laksam sudah boleh di nikmati.


Jangan lupa bagtau kak noor tau, agak nya ramai yang suka yg kaler atau yang polos laksam ni, pendapat please!!!!!!!!!!!!!

24 comments:

  1. Nampak gambar yang di lebih menarik kak noor

    ReplyDelete
  2. hana prefer yg polos lagi.. hihi sebab kita dah dewasa ni tau coloring is not good... unless budak2 suka la clorful gitewww.

    ReplyDelete
  3. warna warni lagi cantik tertarik..tapi yan suka yang polos..

    ReplyDelete
  4. suka warna-warni lah kot...jiwa muda.hehe

    ReplyDelete
  5. Alamak OKje mmg suka laksam KN.....sedapnya .....
    Kalau OKje dua dua pun boleh masuk dalam mulu hihi. Budak budak mesti suka yg kalerkan.
    Kalau nak kelainan buatlah yg kaler kaler tu KN.....lain sikit dan tambah menarik kot....

    ReplyDelete
  6. laksam colour.. nampak lain..nak laksam merah.. mood nak makan semakin naik..hihi

    ReplyDelete
  7. suka laksam yang polos.. yang colourfull nampak menarik, tapi tak minat nak makan jenis yang berwarna warni nih..

    ReplyDelete
  8. saya tak pernah makan laksam ni,, laksa je selalu makan,, ni makanan pantai timur ye,,nampak macam sedapp,,

    ReplyDelete
  9. saya suka yang polos kak noor...kekalkan yang asli...hehehe

    ReplyDelete
  10. kak noor, ana biasa juga buat laksam ni, suami asal Kelantan..hehe kalau ana lah lebih suka yang polos ,putih suci murni tanpa warna warni, baru nampak keasliannya kan :)

    ReplyDelete
  11. Yang berwarna warni lebih menarik... tapi saya suka yang regular.

    ReplyDelete
  12. sedapnye kak nor...sy tak penah lg mkn yg warna warni tp kalau sy mmg tertarik dgn warna warni tu..

    ReplyDelete
  13. vote for laksam polos...hehe...

    ReplyDelete
  14. kalau sy makanan tradisi mcm ni lebih suka yg original.
    gambar cantik....sy suka
    rindu nak mkn laksam.....

    ReplyDelete
  15. Ku tergoda dengan laksam itew....slruppp

    ReplyDelete
  16. Kurang sikit pengetahun Diana pasal Laksam ni Kak Noor.
    Tapi suka juga makan.

    ReplyDelete
  17. Kalu untuk mata SS... SS pilih yang Laksam Polos...

    ReplyDelete
  18. macam ni la kak noor...buat dua jenis , yg kaler & yg polos pastu panggil org mai mkn ramai2 dan tengok yg mana habis dulu...gitu carenye...hihi tp jgn lupa panggil saya sekali yer kak noor..

    ReplyDelete
  19. terimakasih banyak2 di atas kesudian adik-adik bloggers yang sudi membuat pilihan tentang laksam tu, nampaknya ramai yg suka yg polos yang original kan, insya allah mesti tetamu kaknoor happy nanti, dan tentu nya dia pun suka y polos jugak insya allah, sebenarnya yg polos lebih mudah sbb tak payah nak letak warna bagai cepat sikit, mmg boleh jugk kak Nita nak buat dua2 nya tapi banyakkkkkkkk lambat oooo, tapi tengok lah kalau mood rajin dtg hehee, apa2 tqvm semua nya, kaknoor sangat menghargai komen2 kalian..

    ReplyDelete
  20. Saya tak kisah, kak. Boleh je dua2 janji kuahnya pekat!

    ReplyDelete
  21. mak aiiiii....feveret saya nie...xtahan tgk gambar...saya xkisah, yg penting kuah pekat n sedap.....

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home