Mini Baked Red Velvet Donuts

Mini Baked Red Velvet Donuts


ASSALAMUALAIKUM dan salam sejahtera untuk semua nya.
Hari ni agak lambat bersiaran kerana terpaksa menghabiskan kerja-kerja baking, breakfast pun ala kadar, donuts lebihan semalam peneman kopi dari bujang kesaorangan kan.  Donuts ni memang resepi nya untuk di bakar, bukan di goreng, jadi memang senang tak payah fikir minyak merecik ke, just baked mudah!!!

Resepi nya macam biasa kaknoor cari di pinterest, banyak sangat resepi donut bakar ni, lagipun kaknoor ada beli dessert maker jadi nak lebih mudah kaknoor guna dessert maker je, untuk jadikan mini donuts, sebab masa membakar pun sekejab dalam dua tiga minit satu sessi.





Baked Red Velvet Donuts
Modified from Sprinkle Bakes 

Donut batter: 
2 c all purpose flour, sifted
3/4 c granulated sugar
2 t baking powder
1/2 t salt
3/4 c buttermilk
1 t vanilla extract
1 t red food coloring
1 T natural cocoa powder, not dutch-processed
2 eggs, lightly beaten
2 T butter, melted

Preheat oven to 425°F. Spray donut pan with nonstick cooking spray. In large mixing bowl, sift together all purpose flour, sugar, baking powder and salt. Make a paste with the cocoa and red food coloring. Add buttermilk, eggs, vanilla extract, butter and red paste mixture and beat until just combined.

Fill each donut cup approximately 3/4 of the way full. Bake 5-8 minutes or until the top of the donuts spring back when touched. Let cool in pan for 4–5 minutes before removing. Finish donuts with vanilla glaze. Donuts are best served fresh.

Vanilla glaze:
2 T hot water
2 c confectioner’ s sugar
1 T milk (I substituted buttermilk since it was all I had)
½ t vanilla extract 

In small bowl, stir together all ingredients until sugar is completely dissolved. Use immediately to glaze donuts. You can either toss them in or dip just the tops. If the glaze starts to harden you can add more hot water.




Donuts ni kak noor hanya taburkan gula icing je, tapi kalau ikut resepi ada cheese segala, tapi dah rajin-rajin malas so icing pun oklah kan..



Ini lah rupa nya dessert maker tu, dalam 2-3 minit untuk masak, cuma agak lambat lah sebab sekali bakar hanya 6 biji je kan, tapi sabar tu separuh daripada iman kan, sambil membakar sempat lagi update blog tu kan hahaha...


8 comments:

  1. mudahnya kalau donut maker kan kak noor...saya juga minat benda2 cam ni...

    ReplyDelete
  2. tqsm kak noor bagi resepi.....xpernah plk saya jumpa dessert maker ni..bestnya kalau dpt beli....kena cari jugak ni.

    ReplyDelete
  3. Waaahhh kak noor, mmg comel jeee donut tu... makan donut baked mcm ni tak risau kolestrol sgt kan ...

    ReplyDelete
  4. dessert maker ni dah siap ada lubang ker kat tengah kak...mudah kerja tu.

    ReplyDelete
  5. memancing selera betul donut comel kak noor!
    dah la donut red velvet...sedapnyaaaa!

    ReplyDelete
  6. Oh...ini rupanya...k.noor pkai donut maker rupanya...mmg senang keje sngt2 lah...:)

    ReplyDelete
  7. Assalam kak. Insha Allah.. bila mood dah mari baru nak try buat ikut resepi akak ni.

    ReplyDelete
  8. ha'ahh...mudah nya...yg penting x berminyak..ish kak noor ni kan hari2 ada je menu yg best-best..kalau lah JM boleh jadi menantu kak Noor..nampaknya hari2 leh mkn sedap dan cepat gemuk heeheh

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home