Mini Sosej Muffin With Pizza Sos

Mini Sosej Muffin With Pizza Sos


ASSALAMUALAIKUM dan selamat petang semua nya, dah ada resepi untuk minum petang ni?? jom tengok resepi mini sosej muffin kaknoor ni, memang terbaik sebab ada sos untuk dicicah kasi terangkat sikit bila makan.  Resepi ni kaknoor rujuk di pinterest, memang banyak sangat resepi yang hebat-hebat kat pinterest tu, biasa lah kalau kat pinterest selalu nya bahasa Inggeris, malas nak translate lambattttttttttttt hahahah,  jadi pandai-pandai alihbahasa sendiri tau, mudah je pun bahasa memasak ni jom tengok resepi!!!








makes 48 mini muffins

Ingredients

  • 1/2 cup melted butter
  • 1/2 cup sugar
  • 2 eggs
  • 1 cup buttermilk
  • 1/2 teaspoon baking soda
  • 1 cup certified gluten-free cornmeal
  • 1 cup gluten-free baking blend or all-purpose flour
  • 1/2 teaspoon salt
  • 8-10 all-beef hot dogs, cut into 1" bites

Directions

  1. Preheat oven to 375 degrees. Combine butter and sugar in a bowl then whisk to combine. Add eggs then whisk to incorporate, and then add buttermilk and whisk to incorporate.
  2. In a separate bowl, combine baking soda, cornmeal, flour, and salt then stir to combine. Whisk into wet ingredients in two batches.
  3. Spray a mini muffin tin very well with non-stick spray then spoon 1 Tablespoon batter into each mini muffin cup. Place one hot dog bite into the middle of each cup.
  4. Bake for 8-12 minutes or until cornbread is golden brown. Cool in mini muffin tin for 5 minutes before serving. Store leftovers in the refrigerator then re-heat for 20-30 seconds before serving.



Resepi sos tu, kaknoor mengolah sendiri, kebetulan ada lebihan isi ayam, kaknoor just tumis je dengan bawang besar + sos pizza sikit + sos cili maggi + cili flakes + oregano. Masak sekejab di atas api, tambah lah apa yang kurang, gula ke garam ke ikut citarasa sendiri lah, lepas tu dah siap dah boleh makan dengan mini muffin ni.  Sebenarnya mini muffin ni dah boleh makan begitu tanpa sos, tapi sebab di resepii yang lain, kaknoor tengok ada yang di cicah dengan sos, jadi akak mengolah lah sos sendiri, janji sedappp je kan..



Psssssstttt ada yang teruja tengok mini muffin ni?? hahaha cepat kedapur di musim cuti, cer tengok kat gobok tu kalau ada bahan-bahan boleh lah try ni simple je pun dan pastinya tidak menghampa kan.
SELAMAT MENCUBA YA...

14 comments:

  1. Wah untuk birthday party si kecil bagus ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak-anak memang suka ni rasa sosej yg di cicah tu bagi kelainan sikit, boleh try nanti Diana :)

      Delete
  2. Dah macam kuih raya bentuknya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama dah nak try sesuatu yg lain SS hari ni terjadi rajin sikit heheee

      Delete
  3. waaaa....menarik nih...xpernah g rasa sosej muffin cenggini...rasa manis eh kak?? hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kurang manis Deanna ditambah dgn sos yg agak masin pedas mmg terangkatttt U..

      Delete
    2. waaa...sy tgk sos pon leh terangkat ni kak walaupon berat...hahahahaah

      Delete
  4. kalau tak pandai meroti mcm sy ni, rasanya mmg sesuai buat mini muffin sosej ni kan knoor? saiznya comel2, kalau letak depan anak2, x smpai 5 minit boleh habis licin ni ;p

    ReplyDelete
  5. sdp nya manpak, blum pernah mkn lg ni...nnti bleh try kak noor

    ReplyDelete
  6. Rajinnya kak noor godek2...kecik2 lagi tu

    ReplyDelete
  7. Assalam kak nor,
    ish3
    geram la haaaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiii nengok

    ReplyDelete
  8. Assalam kak nor,
    ish3
    geram la haaaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiii nengok

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home