Pengat Pisang Berjagung

Pengat Pisang Berjagung



BAHAN NYA

2 biji pisang tanduk di potong kecil
1 cawan isi jagung

1/2 cawan air2 buku gula melaka
1 kotak kecil  santan kara.
2 sudu besar sagu biji di rendam
sedikit garam
2 helai daun pandan di potong


CARA MEMASAK 


Rebus isi jagung dengan penggunakan sedikit air, masak sehingga lembut.  Campurkan gula melaka dan daun pandan bersama 1/2 cawan air.  Kacau sehingga gula hancur, campurkan sedikit garam, sagu yang telah di rendam, santan dan pisang.  Masaklah sehingga mendidih dan pekat.  Sedia dihidangkan panas atau sejuk.


Petang-petang macam ni memang sedap ni pekena pengat ni, sambil blog walking jom berpengat-pengat dengan kaknoor jom!!!


22 comments:

  1. asal datng sini ja mesti air liur menitik-nitik.. habis tudung QA basah..haha..
    pisang tanduk je ka, pisang tak ada tanduk tak boleh ke?
    Hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. QA, lain kali bila dtg sini bawa tisu siap2 tau ahaha, boleh la dik QA pisang apa pun yg mana ada kat umah tu, asalkan pisang tu manis oklah tu, ni dah kebetulan ada pisang tanduk so bertanduk lah pengat kaknoor ni..

      Delete
  2. haduii... sedapnyer pengat psang jagung kak noor... dh lama jg sy tak buat pengat pisang ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap Sheila time santai2 makan ni aduss susah mau ckp...

      Delete
  3. memang faveret saya ni Kak Noor... Allah bila lah nak buat teringin pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah jemu dgn cheese segala, sesekali buat yg pesen lama ni est jugak Eny..

      Delete
  4. Cuaca panas sedap dpt mkn pengat pisang dicampur jagung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan sejuk lagi best ni kak Zai mengingatkan kita time bulan ramadhan ni kan

      Delete
  5. Salam singgah petang kaknor...wahh...sedapnya tu kak...makan time2 cuaca panas macam ni...nyam..nyamm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 yg simple2 ni lebih sedap kan Mardiah drpd yg hebat2 haha

      Delete
  6. Boleh try buat ni..memang tgh cari idea nak habiskan jagung ni..thanks for idea ye kak noor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome shima, dah boleh sngt tu buat pengat tu, kalau nak yg goreng2 boleh jugak buat cucur jagung ala2 cucur udang tu..

      Delete
  7. salam kak noo, terliur kak ruby tengok, nak wat pisang pula tak deeeee....

    ReplyDelete
  8. masuk peti ais..baru makan..lagi nikmat kak...yan stail :-P

    ReplyDelete
  9. Sedapnya...dah la duk rasa nk mkn dessert yg bersantan dan berkuah..terus terliur ni kak noor

    ReplyDelete
  10. kalau disuruh memilih, saya lebih suka pengat ubi kayu...

    ReplyDelete
  11. sedapnya pengat pisang tanduk campur jagung....jagung dh dibeli tadi...pisang pula terlupa...kalau tidak dh boleh cuba...tq resepinya.

    ReplyDelete
  12. assalam..

    sedapnyer kakkk...saya pisang tanduk tu biasa buat cucur jerr...hehehe

    ReplyDelete
  13. Ni kira jajan bw jugaklah ni yeh KN hihi....
    Lama tak buat pengat pisang ni. PIL bukan main suka lagi pengat pisang ni tau KN. Tp tak pernah pulak buh jagung

    ReplyDelete
  14. Saya kalau dapat ni semangkuk, terus diam bawa diri dengan happy. Tak kacau orang lain dah, kak! :)

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home