Popia Madu Pedas Berbijan Wah!!!! Panjangnya Nama.......

Popia Madu Pedas Berbijan Wah!!!! Panjangnya Nama.......


ASSALAMUALAIKUM dan salam sejahtera semua nya.
ALHMADULILLAH hari ni dengan izinkan NYA dapat bersiaran lagi.
SEHARIAN semalam busy membuat tempahan tart nenas, so far ALHAMDULILLAH
Masih terkawal lagi order nya, tunggu dah tak larat nak buat baru TUTUP.

Popia ni kaknoor buat sebelum ni, untuk jajan time ber BW hahaa memang melekat lekit di tangan ni dek kerana madu tu, tapi be happy je ada tisu basah sebelah hehee, jom sapa nak makan yg sedap ni, baca elok-elok resepi ni senang sangat sangat....




BAHAN NYA
1 peket kulit popia
1 biji telur
2 sudu besar cili kering kisar
3 ulas bawang merah tumbuk
2-3 sudu besar madu
1 sudu mentega untuk menumis
sedikit bijan di goreng tanpa minyak
minyak secukupnya untuk menggoreng popia

CARA NYA
1.   Buka kulit popia sehelai demi sehelai dan gulung letak telur di hujung nya supaya melekat.
2.   Potong serong lebihkurang 1" dan buatlah sehingga habis kulit popia.
3.   Goreng dalam minyak yang banyak sehingga kekuningan dan tos kan.
4.   Panaskan  mentega, tumis lah bawang merah sehingga wangi dan keperangan.
5.   Masukan cili kisar kacau rata, biarkan api perlahan kacau sehingga pecah minyak.
6.   Masukan madu kacau sehingga berbuih dan pekat tutup api.
7.   Campurkan kulit popia yang telah di goreng kedalam kuali, tambahkan bijan dan gaul rata.
8.   Popia madu pedas sedia untuk di nikmati.


Andai dapat kak noor belanja U all memang nak suruh rasa ni memang sedap sangat, manis dan pedas ditambah rangup popia tu sebalang pun bisa habis ni..



24 comments:

  1. Saya suka snek popia macam ni, Kak Noor. Kalau makan tak sedar tahu2 dah habis. Kak Noor, saya ambil resepinya ya. Nanti ada kelapangan nak cuba :)

    ReplyDelete
  2. Pandailah Kak Noor buat. Kakak tak terfikir nak buat pedas dan berbijan macam ini.
    Selalu buat tabur dgn nestum tu aje. Lain kali nak cubalah. Sedap ni:)

    ReplyDelete
  3. Feveret saya ni. Mmg nampak sedapnya terutamanya bila ditabur dgn bijan.

    ReplyDelete
  4. nak cuba buatlah kak noor...terima kasih berkongsi resepi...tgk gambar pn dah terliur...

    ReplyDelete
  5. kak..asalamualaikum...yan kat depan umah ni...nak minta popia pedas nie :-))...kak o kak...

    ReplyDelete
  6. Alahai popia plak..ni sedap ni sambil mkn sambil mengadap tv ni..

    ReplyDelete
  7. nak makan cepat je ni.. nak buat renyah..

    ReplyDelete
  8. terima kasih kaknoor
    Dah lama cari resepi nie... jumpa juga akhirnya.

    ReplyDelete
  9. Pandai k.noor mengolahnya...tentu sedap ni...pedas2 manis kan..

    ReplyDelete
  10. sedapnya ... kakak ipar selalu buat ni. tapi sendiri nak buat malas :)

    BLOG OH! BLOG

    ReplyDelete
  11. Terima kasih kongsi recepi. Kak zai C/P ya.

    ReplyDelete
  12. Sedapnya.. blh laa try nanti, buat kunyah2 sambil tgk tv kan.. hihi

    ReplyDelete
  13. salam singgah kak norr.. yg popia nih x pernah try buat lagi yg nestum tu dah try .. tapi nak menggulungnya malas kikiikiiii

    ReplyDelete
  14. simple je resipinya..sedapnya..nanti boleh try buat utk raya ni..dok depan tv confirm cepat habis..

    ReplyDelete
  15. ni kalau tengah tengok tv,habis sebalang :)

    www.diyanarazim.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. Singgah sini
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
    Jemput join segmen saya yg terbaru ni ye..

    Segmen Mencari Bloglist blogahbar

    Senarai Peserta

    Mari sama2 kita berblogwalking kenali rakan blogger anda..

    ReplyDelete
  17. Hehe.....amboi KN bw pun nak berjajan jugak yeh...
    Sedap ni.....pedas pedas manis gitu....mmg tak perasanlah habis semangkuk kalau bw tu

    ReplyDelete
  18. Nangis tq so much kak nor scroll scroll jumpa resepi ni. memang suka benor la kan popia ni emmm dap. nanti dah buat leh aula review

    ReplyDelete
  19. hi kak.. nak tnya.. popia pedas ni tahan brp hari? sbb sy tgok kt entri lain ada yg bakar dlm oven utk bg kering salutan tu. akak please komen utk 2 soalan sy tadi.

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home