Alhamdulillah Akhirnya Anak Mama Berjaya Dalam Mengejar Doctor of Philosophy (PhD)

Alhamdulillah Akhirnya Anak Mama Berjaya Dalam Mengejar Doctor of Philosophy (PhD)

ALHAMDULILLAH tiada ada kata - kata yang kaknoor ingin kongsikan disini, hanyalah secebis rasa syukur yang amat sangat kepada ALLAH subhanahu wataala, kerana dengan izin nya jua dapatlah anakanda sulung kaknoor lulus dalam viva / exam nya semalam.  Sebenarnya memang lama lah untuk mendapatkan tittle Dr. tu, hampir 10 tahun lebih jugak anakanda kaknoor menjadi musafir di negara orang putih ni, kerana mengejar cita-cita, dari  A-level - 2 tahun,Degree - 3 tahun, Masters - 1 tahun dan akhirnya PhD - 4 tahun .

Memang banyak lah susah payah yang di dengar dari anakanda terutama masa dalam proses PhD ni, sebab itu lah ramai yang tak sanggup nak melalui nya, tapi ALHAMDULILLAH setelah bersusah payah akhirnya ada kemanisan di hujung nya.  Dalam masa belajar jugak, anakanda terpaksa korbankan masa bersama keluarga, rasa nya dalam 10 tahun tu, hanya beberapa kali saja sempat berhari raya di rumah bersama family, selebihnya di UK bersendirian dan dengan kawan-kawan.  Pernah jugak anakanda merungut di pagi raya kita semua sibuk makan ketupat rendang, anakanda hanya makan roti berintikan planta dan kaya dan pergi ke kelas sebab ada kuliah.  Memang sedihlah kalau di kenangkan, itulah bukan senang nak senangkan.  ALHAMDULILLAH sekarang anakanda Dr. Noor Faizah dah tak perlu pikir lagi soal belajar, hanya tumpukan dalam bidang pekerjaan saja.

Oklah rasa nya dah panjang kaknoor melalut ni, disini kaknoor muatkan gambar-gambar anak kaknoor semasa dalam proses ulangalik belajar UK - Brunei - UK






Gambar paling latest dua hari lepas, tunggu graduation day belum tau date lagi, tapi rasa nya not this year lah mungkin tahun depan kot, tapi ALHAMDULILLAH lepas ni dah boleh kerja, masak pun dah ada orang masak kan hehee
SYUKUR DI ATAS NIKMAT YANG ALLAH BERIKAN.


45 comments:

  1. Replies
    1. THANKS Acik alhamdulillahhh dgn izin ALLAH jua

      Delete
  2. Alhamdulillah.. syida ni baru nak apply degree.. jauh lagi perjalanan nak PHD..hehe..
    tahniah buat Anakanda Kak Noor...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. selagi ada keinginan syida teruskan je, insya ALLAH dimana ada kemahuan di situ ada jalan kan, kaknoor doa kan syida berjaya nanti dalam degree dan seterusnya

      Delete
  3. Alhamdulillah, tahniah Kak Noor, Zue lagilah jauh, baru dalam proses nak mohon tu mohon ni untuk sambung belajar, result tak gempak sangat tapi hope sangat dapat berjaya macam anak Kak Noor.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tkpe Zue, memang dari mula proses nya pun memerlukan pengorbanan, apa lagi bila dah menduduki nya nanti bermacam2 pengorbanan yang perlu kita hadapi, tapi demi kajayaan harus dan wajiblah kita tempuhi semua nya Zue, kaknoor doakan Zue jugak berjaya nanti insya allah

      Delete
  4. Tahniah kak noor dan keluarga, cantik anak kak noor ,Alhamdulillah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih Ana, alhamdulillah cantik ke !! pemberian ALLAH syukur lah tu kan

      Delete
  5. Tahniah..kak noor tlg doakan saya dipanggil viva secepat mungkin ye. tapi saya belajar kat shah alam je la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya allah Lina, tk kisahlah kat shah alam ke, janji dpt PhD kan...

      Delete
  6. TAHNIAH...TUMPANG BERBANGGA...RAJIN USAHA TANGGA KEJAYAAN...BIAR SUSAH DAHULU ASAL PHD DLM TGN..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakkasih Paridah , itu lah bersusah2 dahulu bersenang2 kemudian akhirnyaaa ALLAH bgi apa yg kita minta syukur..

      Delete
  7. Assalamualaikum

    Tahniah. Alhamdulillahirobbil alamin

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmuslam mamawana, alhamdulillah terimakasih ya sudi singgah sini

      Delete
  8. Tahniah buat kak noor dan anak sulung kak noor...

    ReplyDelete
  9. Tahniah buat kak noor dan anak sulung kak noor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih cheqda alhamduillah dgn izin dari allah jugak kan

      Delete
  10. alhamdulilah...tahniah akak dan dr....syukur alhamdulilah..sejuk perut akak.
    :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimkaaish Yan, alhamdulillah tiada yg lebih bahagia selain kejayaan anak2

      Delete
  11. Alhamdulillah..Tahniah Dr. Noor Faizah dan Kak Noor..
    Semoga hari2 yg mendatang lebih bermakna buat Kak Noor sekeluarga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih Nani ameeennn di atas doa nya ya

      Delete
  12. TAHNIAH3x..utk anaknda, kak noor serta keluarga...saya tumpang gembira..semoga jd pemangkin utk ank2 saya jugak utk gigih mcm ni.....
    Emmm..dah la bijak, comel pulak tu..bertuahnya k.noor...selamat melangkah ke alam pekerjaan pulak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakaish jugak utk Nor, mudahan anak2 Nor jugak suatu hari akan jadi macam ni insya allah doa ibu pasti dimakbulkan

      Delete
  13. Tahniah buat anakanda DR Noor Faizah....Tahniah juga buat kakNoor...kejayaan anak2 cerminan didikan ibubapa kan kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih Aini, alhamdulillah didikan yg bermula dari se usia 2-3 tahun utk mengenal buku akhirnya berbaloii

      Delete
  14. tahniah buat anak kak noor. Alhamdulillah dah berjaya dah.

    ReplyDelete
  15. Assalam dan salam kenal Nooriah Abdullah.
    Tahniah pada Noor, anak dan keluarga di atas kejayaan anak..
    Ingin berkenalan dengan Noor ketika Noor berada di KL tapi tak sempat..terkilan sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmuslam zara, oh yeke, tk ckp hari tu mana tau dpt jumpa kat airport ke, tapi takpe takde rezeki tu nama nya kan, insya allah suatu hari lah ya boleh kenal2

      Delete
  16. Alhamdulillah Dan tahniah adinda Dr Faizah.. juga sekalung tahniah utk mamanya. You must be the proudest mom! Ada masa k.noor share la tips mendidik anak2, tgk anak2 k.noor semua 'menjadi'.. teringin nak jd ibu mithali mcm k.noor :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih banyak Puan Hazel, mama nya tumpang bahagia sangat dgn kecemerlangan ini, jadi pemangkin utk adik2 yg lain, tipss macam biasalah je Hazel disiplin belajar dirumah, lagipun diaorang ni semua nya dari kecik bermulanya, maksudnya dari belum sekolah dah di ajar utk suka buku jadi bila dah sekolah dah terbiasa suka buku, so ini lah hasil nya alhamdulillah bukan nak bangga tapi dah Hazel tanya kena lah jawab heeee

      Delete
  17. Salam Bahagia.

    Syukur Alhamdulillah Tumpang gembira dan tahniah.

    Diana gak akhirnya malas nak habiskan walaupun tinggal tulis thesis sahaja. Data pun semua ada.
    Tapi supervisor pun macam tak semangat, student ni pun lama-lama dah terpesong pergi jadi tukang kebun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah diana itulah kan sayang nya kenapa tak habis kan, memang payah lah kan, nasib jugak anak kaknoor belum ada apa2 komitmen jadi banyak masa boleh tumpukan dngn belajar kalau tak memang payah jugak ni, syukurlah dia dah jadi role model utk adik2 yg lain

      Delete
  18. Hadiah tak nilai untuk si emak tu...bukan kerja senang nak terus belajar sampai PHD, gigih dan tabah terpaksa berkorban banyak hal, sy dulu hampir2 nak quit dah nak selesaikan tesis master...kalau tak kuat semangat memang kecundang juga..Tahniah kak Noor & Anak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sangat diana bukan senang nak dpt tittle tu banyak masa perlu di korbankan berjauhan dari keluarga bertahun2 kan

      Delete
  19. Alhamdulillah...Tahniah buat kedua2 ibu dan anak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih bunda cayang ya alhamdulillahh

      Delete
  20. Replies
    1. terimakasih banyak rohah ya alhamdulillah

      Delete
  21. Salam Kak Noor,

    Tahniah pada anak dan Kak Noor! Seronok bila anak kita berjaya. Harap anak anak saya nanti begitu lah hendaknya. In shaa Allah.

    Enjoy your holiday Kak Noor!! Jangan lupa ambil gambar UK banyak banyak tau??


    Love,

    Honey.

    ReplyDelete
  22. Tahniah buat Dr. Noor Faizah. Pengorbanan semasa buat PhD tidak hanya di pihak calon doctorate tetapi juga di pihak keluarga :)

    ReplyDelete
  23. Tahniah buat Dr. Noor Faizah. Pengorbanan semasa buat PhD tidak hanya di pihak calon doctorate tetapi juga di pihak keluarga :)

    ReplyDelete
  24. Alhamdulillah...Barakallah Tahniah buat Dr. Noor Faizah.
    tahniah buat kak noor...

    p/s: ooo akak orang brunei rupanya... haaa boleh lah kita ke brunei jumpa akak pula lepas ni. hihihi.
    tempoh hari pergi beberapa jam sahaja...

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home