Apam Nasi Rona Roni Sempurna Dessert

Apam Nasi Rona Roni Sempurna Dessert


Selamat petang semua nya, dah ada dessert untuk hari ni ke, jom tengok resepi mudah ni, boleh buat ni nasi pun dah ada kan, rasa nya sempat lagi kot untuk nak mengukus apam ni untuk ngopi petang ni kan, tengok lah rona roni nya apam ni ada tak terjejes air liur ni hehee..






3 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula boleh tambah atau kurang ( pada tekak kak Noor dah ok manis )
1 peket yis mauripan
2 cawan nasi
3 cawan air
Kelapa parut putih secukupnya


Cara nya
Masukkan semua bahan2 kedalam mangkok besar kecuali nasi dan air,gaulkan dan ketepikan kejab
Kisar nasi hingga betul2 hancur dan campurkan dengan bahan2 yang di gaul tadi dan biarkan sebati
Perapkan selama 3 jam atau lebih sehingga adunan naik dan ber awan
Panaskan kukusan terlebih dahulu
Masukan adunan dalam acuan dan kukuslah selama 10 ke 15 minit untuk acuan yg kecil tapi kalau guna tray yang besar lebihkan masa kukusan lah
Dah masak gaulkan dengan kelapa parut yang telah dicampurkan sedikit garam
Lepas tu boleh lah dihidangkan dengan kopi kaw2 ke! teh kaw tarik ke! terpulang fav masing2 lah ya..



Lepas pekena apam ni baru lah boleh limpang ( baring ) kata orang Brunei, bukan lempang tau!! itu dah lain tu nak cari gaduh tu nama nya hahaha...

43 comments:

  1. menariknya warna..sy suka apam ni.. serius masuk blog kaknur buat jiwa kacau tau..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak muak Anne apam ni best, jiwa kacau is ok maaa jangan jiwa bergolak hahaha

      Delete
  2. Replies
    1. mesti sedap tang kaler tu kan idzwa rona roni gitu kan..

      Delete
  3. Replies
    1. dapat cicah kelapa mmg terlebih sedap anum :)

      Delete
  4. wah gini caranya buat apam yg sedap ya...tq kak suka apam yg putih saja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. next time boleh try dear paridah mesti lebih sedap dari ni...

      Delete
  5. simple aje yer kak resepinya.. takut nak buat takut x jadi... amik resepi yer kak.. somi sgt minat ngan apam2 camni

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple mayang tapi kena perap je lma, kaknoor selalu pagi2 mmg dah merancang buat ni sbb mikirkan perap tu lama..

      Delete
  6. Cantiknya. Rasa sayang nak makan hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah buat tak makan tk guna jugak FR haha mkan aje lah habis buat lagi

      Delete
  7. Sedapnya kak nor..lama x mengapam

    ReplyDelete
  8. Sedapnya kak nor..lama x mengapam

    ReplyDelete
    Replies
    1. esuk masak nasik lebih cheqda boleh buat apam rona roni ni...

      Delete
  9. akak, adunan yang di dah diperap tu,kan..sebelum diletak dalam acuan, boleh di kacau lagi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sue, ikut kaknoor memang kacau dulu sebelum nak masuk dalam acuan, sbb ia nya macam banyak buih2 tu kan jadi kita kacau lah bagi sebati dulu baru masukkan dalam acuan

      Delete
  10. Kak Noor yg lain saya belum sempat cuba lagi.:(. dah masuk godaan baru pulak.. :) kena print dulu resepi ni nanti cuba :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yatie, yang dulu di dulukan yatie baru adil kan hahaa nampak gaya nya apam ni lambat lagi lah turn dia kan

      Delete
  11. sekali tengok ingatkan eskrim yg warna warni hiii.. lama jugak dah x makan apam beras ni.. selalu beli je.. pernah wat sendiri ..macam fail :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wani, apam ni lah paling senang kenapa fail pulak?? ada kot miss step ke!!

      Delete
  12. Replies
    1. insya allah sedap tuan tanah ckp betui punya ni adda haha

      Delete
  13. amboiiii...ceria warna apam kak noor

    ReplyDelete
    Replies
    1. se ceria tuan dia jugak hari ni yan kan hahaa :) :)

      Delete
  14. Assalam kak noor,
    iols dok makan apam nasik gak ni haaaaa
    tapi diak ler kalerpul macam hat akak buat tuuuuuuuuuu he3
    seb baek
    kalo idak dok teringin lagik he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumulsam arisya, mesti yg putih tu ja kan!! mai makan sini ada kaler2 besst ooooo

      Delete
  15. kuih peberet saya ni kaknoor... Pernah sekali buat masa kat sini, tapi anak2 tak berapa suka... Mak dia buat tak sedap kot... hahahha
    Belajar vocab baru hari ni - limpang, keh keh keh... lempeng utk makan, lempang utk cari gaduh, limpang utk tidur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak2 kaknoor pun dulu tak suka ni masa masih kecik, skrg dah besar ramai pulak yg suka tambah rona roni ni Nur, tunggu lah suatu hari mesti anak2 Nur jugak suka ni. haha yalah Nur jangan lempang dah lah limpang is ok hehee....

      Delete
  16. wow..first time tahu resepi apam ni leh letak nasi..hihi

    menarik..cecah kelapa lak kan..

    ReplyDelete
  17. meemang dah lama boleh letak nasi ni diyana hehee ambik resepi cer try ya

    ReplyDelete
  18. Gebu2... Macam tuannya juga.. He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak syak lagi SS tuan dia terlebih gebussss

      Delete
  19. makin meriah blog niee.. :-))

    semuanya merekah....sedapnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yan pernah buat jugak kan ikut resepi ni kalau tak slaah kaknoor..

      Delete
  20. Cantik mekar apam rona roni kak Noor....sukaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. musim bunga lah rahel ya tah mekar tu cukup baja kot haha

      Delete
  21. cantik rona yg terhasil tu.... rasa nak curi sebijik dua heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tkyah nak curi Eny ambik je semua nya tu free of charge haha

      Delete
  22. Sungguh nostalgia masa kecik kanak riang pernah buat dengan mak dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu2 mmg takde segala yg moden2 ni kan diana, apam ni saja yg di hidangkan selalu..

      Delete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home