Bubur Pulut Hitam & Sweetcorn Ice Cream & Cherry Fresh

Bubur Pulut Hitam & Sweetcorn Ice Cream & Cherry Fresh



Selamat  petang semua nya ya, hari ni di luar guruh dan hari pun mendung, biasa nya orang dalam rumah akan lapar sangat kalau cuaca mendung macam ni kan, jadi nya tuan tanah godek-godek di dapur membuat bubur pulut hitam ni, ada dua versi bersama ais krim dan polos, sebab banyak orang banyak ragam, boleh buat pilihan.  Satu lagi dessert hari ni buah cherry yang fresh hasil tangkapan kat oversea baru ni, sanggup hand carry lagi berat belakang kira, tapi best kan dpaat makan cherry fresh macam ni...

Jom ngeteh ke ngopi ke pilihan di tangan sendiri ya...





Bubur Pulut Hitam

Bahan-bahannya
1 cawan beras pulut hitam
¾ cawan gula
1 helai daun pandan
½  cawan santan pekat
1 cawan santan cair
Sedikit garam

Cara memasaknya
1.    Pulut hitam di rendam lebihkurang 3-4 jam
2.    Rebus sehingga kembang, masukan sedikit garam, gula dan daun pandan kacau sehingga mendidih.
3.    Masukan santan cair dan masaklah sehingga mendidih.
4.    Bila menghidangkan curahkan pati santan di atas bubur.
5.    Sedap di nikmati di waktu panas atau sejuk.




Hari ni dapat buat pilihan yang mana satu dessert pilihan yang fresh or yang dah masak atau dua-dua sekali pun also can maaaa....

13 comments:

  1. Hari tu sebelum CNY..Boss saya beli 2 kotak Cherry ni...agih2 kan..saya tak mahu mulanya
    boss paksa juga ambil...saya tak pernah mkn buah ni..tgk byk kali tapi mcm tak der rasa nak cuba
    ambil sikit jer...balik rumah..rupanya anak2 suka kak Noor...saya dpt mkn sebiji jer...kat sini
    agak mahalkan buah ni..menyesal tak ambil banyak masa boss offeri tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke Aini, ala rugi nya dah boss offer tak mau pulak, mmg mahal buah ni, anak2 kaknoor pun suka apa lagi mama nya mmg cinta habis dgn ceri ni, sbb tulah kaknoor sanggup angkut dari Uk baru ni buat hand carry berat pun sanggup jugak 7kg mengankut kan, ini lah yg di kata tak kenal tak cinta ni kan...

      Delete
  2. adeh sedapnya pulut itam ni.. buah ceri pun cam nak terjah amik sebiji kendian masuk mulut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh lah mayang layan kedua nya kan masih ada ceri ni jom masuk mulut hehe

      Delete
  3. Tak mau pilih, nak dua dua....taman gitu.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Kak Noor
    Hadoii kak..Sedapnya..Fresh sangat tuh...Syoknya lah kan kalo ada pokok ceri sendiri. Hari2 makan free. Kalo beli, mak aii mahal ..

    ReplyDelete
  5. Oh bubur pulut hitam...kegemaran saya!
    tp x prnh cuba makan dgn aiskrim.nnti nak try lah :)
    err kak noor x jetlag ke, balik dr england?

    ReplyDelete
  6. saya suka bubur pulut hitam ni.. memang sedap!
    kiranye warna tema kak noor minum ptg ni dark purple la kan..

    ReplyDelete
  7. terima kasih sbb sharing.. hehe. memang nampak sedap, time puasa bole la try ^^

    ReplyDelete
  8. SEDAPNYA BUBUQ PULUT HITAM...CERI NI SEDAP YA..ADA JUAL DIPASARAYA TAPI XTERINGIN NK BELI...

    ReplyDelete
  9. Wowww! Kak Noor, saya bagi 5 bintang! Dah terliur nih :)

    ReplyDelete
  10. Assalam kak noor,
    sedap memelh laaaaaaaa bubut itam tu
    laaaaaaaa
    iols tak besa coba makan dengan sekim
    nak kena coba ni he3

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home