Ketam Butter Telur Masin

Ketam Butter Telur Masin


ASSALAMUALAIKUM dan salam kamis untuk semua nya.
Hari ni kaknoor nak kongsikan resepi ketam yang sedap, yang di sekodeng dari blog 
ZILA & QH , thanks zila di atas resepi nya, kaknoor nak letak dalam blog kaknoor lagi sekali ya untuk rujukan anak-anak yang sedang nak jadi tukang masak dan rujukan kenkawan jugak.





KETAM GORENG TELUR MASIN
Bahan-bahan:-
·                     3 ekor ketam bunga
·                     10 biji cili api – dihiris ikut kepedasan masing-masing
·                     2 tangkai daun kari
·                     3 sudu besar butter
·                     5 biji telur masin (QH letak 5 biji kuning telur)
·                     2 biji putih telur masin (yang ni QH tambah) 
·                     1 sudu kecil gula
·                     3 sudu besar susu cair (QH guna santan)
·                     2 biji bawang putih - di ketuk
·                     3 sudu besar tepung jagung
·                     garam
·                     serbuk lada sulah secukupnya
·                     minyak masak untuk menggoreng

Caranya
1.        rebus telur masin sampai masak, asingkan kuning telur dan hancurkan – zila tambah 1 biji bahagian putih telur masin. (QH tambah sebiji lagi putih telur)
2.        bersihkan ketam potong kepada dua bahagian, goreng dengan tepung jagung.
3.        goreng deep fried - asingkan
4.        panaskan kuali masukkan butter, tumis bawang putih, daun kari dan cili padi sampai wangi
5.        masukkan telur masin yang telah dihancurkan tadi.
6.        Masukkan susu segar, gula dan lada sulah..perasakan kesemuanya.(susu QH gantikan dengan santan)
7.        Kacau rata, tunggu sampai kuah tu sedikit berbuih, masukkan ketam kacau rata dansediadihidang.


Memang sedap ketam guna resepi ni dah banyak kali  kak noor buat, memang tak cari resepi lain mesti nak yang ni jugak, cuma kadang-kadang terasa nak kan ada kuah boleh lah kita tambah air sikit, supaya senang menelan nasik, kalau orang tua-tua makan mesti nak basah-basah nanti LEKAT..... kata orang Kedah lah orang negeri lain tak tau lah pulah..


29 comments:

  1. t'liur tahap gaban dah nih! nom3..!!

    ReplyDelete
  2. Tengok gambar pun teruja hendak merasainya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau makan lagi best ni kakchik ber jam- jam mengopek ketam ni..

      Delete
  3. ala nangis la baca entry niii..tak mengandung pun ngidam dah canne ni kak? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah alolo idzwa cemana boleh tak ngandong ngidam pulak ni!! pelik lah..

      Delete
  4. Lebih kurang nak buat Udang butterkan KN.....
    Nampak sedap ni....terliur okje KN ....dahlah puasa hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye hainom udang butter gula telur biasa, tapi ketam butter guna telur masin hainom ada beza sikit tapi masih lah telur jugak yg di guna

      Delete
  5. Alahai Kak Noor.. kakak ni tengok gambar yg Kak Noor tepek pun dah rasa macam nak makan aje. Nampak sedaaaapp sangat:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari ni ambik bau dulu kakzakie, esuk mesti cari ketam lah ni kan

      Delete
  6. Cheq da paling xsuka mkn ketam..susah nk gigit isinya..tu jarang beli

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh ketuk dengan lesung batu cheqda utk mudah keluarkan isinya tu cer try ...

      Delete
  7. Sedapnya k noor.....dah lama tak makan ketam....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali layan ketam best gak kan Bunda..

      Delete
  8. mana nak cari ketam
    ....sini tak musim ketam..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ketam ad amusim ke yan rasa nya bila masa pun disini ada lahlll

      Delete
  9. rumit juga cara nk msk tu...tapi sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dha banyak kali masak mmg rumit sikit dear paridah tapi sebenarnya senang je pun

      Delete
  10. ooo...telur masin kena rebus dulu ehh kak...igtkan masuk yang mentah terus...baru tauuuuuu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti kena rebus lah dulu deanna dan hancurkan baru masukkan

      Delete
  11. Salam Kak Noor,

    Hamboiiii ketam dia... sedap sungguh!! Lama tak masak ni. Tapi tak suka makan ketam sangat sebab ketam secoek je. Kalau udang or sotong ok.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. walikmulsam honey
      tapi ketam lebih manis honey wlaupn secoek saja..

      Delete
  12. Pernah nampak resepi ni dulu dekat dapur mana lupa lak.
    Sampai sekarang teringin nak rasa tak rasa-rasa hehehe....
    Kena tunggu balik Sabah baru puas nak buat.

    ReplyDelete
  13. betul tu diana, sabah kaya seafood dan murah2 lagi memang puas makan ketam, kaknoor sejak tau resepi ni asal jumpa ketam mmg resepi ni saja yg dibuat, tak menghampakan mesti habis di makan anak2 dan mak anak hehee

    ReplyDelete
  14. betul tu diana, sabah kaya seafood dan murah2 lagi memang puas makan ketam, kaknoor sejak tau resepi ni asal jumpa ketam mmg resepi ni saja yg dibuat, tak menghampakan mesti habis di makan anak2 dan mak anak hehee

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home