Nasi Kerabu Fusion & Italian Chicken Untuk Anakanda UK

Nasi Kerabu Fusion & Italian Chicken Untuk Anakanda UK


Assalamualaikum dan selamat pagi dari UK, hari ni kaknoor berlama-lama di dapur sebab anak-anak disini minta nasi kerabu, memang kaknoor bawa bunga telang yang kering kesini supaya lebih tahan lama, jugak siap dengan kuah tumis jugak sambal kelapa, disini cuma masak nasi biru dan ayam je,
Mudahkan!!! tapi nasi kerabu tu taklah cukup syarat sangat pun, sayuran nya tak banyak sangat pun takde kantan, daun kesum, telur masin, tapi akak gantikan dengan ikan masin..

Jom tengok makcik musafir ni masak dengan 2 helai apron baru 
Alhamdulillah rezeki jangan di tolak kan, siap di apron tulis  Dapur Kak Noor lagi U hehe..



Ini Italian Chicken hanya perap dengan lada hitam, bawang putih, rosemary, oregano, garam dan gula, kemudian goreng dengan minyak yg sedikit sehingga masak.


  Takde telur masin untuk menggantikan yang masin-masin kaknoor goreng ikan masin kurau, asalkan masin ok lah tu, gu dengan nasi kerabu kan..



Dah siap seperiuk nasi kerabu untuk disantap oleh anak-anak disini.

 Tak cukup syarat sangat nasi kerabu ni, sekadar melepaskan teringin tu boleh lah sebab nasi tu dah biru kan oklah tu..


 Sempat bervideo call dengan cucunda tersayang Iman, kesian Iman rindu maktok kan..
Takpe seminggu lagi baliklah maktok ni...
Untuk adinda kaknoor semua sila jamu mata saja ok, disini sejuk 8 degree makan apa pun sedap je, tambahan nasi kerabu ni memang malatop lah.

24 comments:

  1. salam kak, lawa apron grey tu....printed khas kt uk ye..

    ReplyDelete
  2. ya diana, anak2 ni buatkan kena tempah dulu lah dalam 2 minggu hehee

    ReplyDelete
  3. asalamualaikum kak noor..cantik apron tu....pandai anak2 kak noor ambil hati mak dia... :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah yan kalau tak pandai ambik takde upah masak nanti hahaa kannn

      Delete
  4. Waalaikumussalam kak noor, orang yang kat Malaysia ni pun dah terliur tengok nasi kerabu ala UK tu, siap buah stoberi lagi...perghhh

    Yang paling special, memang apron kak noor :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks MLR, kita yang buat dia kan boleh letak apa saja yg terlintas di hati hehee
      apron special order tu jgn tak tau heheee

      Delete
  5. Tak meriah apa kak noor siap ada strawberi lg tu ha...terangkat

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak meriah dgn yg ori nasi kerabu lah cheqda, tapi sebenarnya kita boleh letak apa saja kan, janji hati suka dan happy ikut diaman kita berada da bahan2 yg ada disekeliling kita betul tak?

      Delete
  6. dptlah merasa anak yg teringin nak mkan hasil air tangan bundanya..
    simple pun nampak sgt sedppp tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah Nor, bunda pun sanggup jugak membawa sambal kelapa, sambal merah utk anak2 yg request, hatta bunga telang pun dibawa dari Brunei, alhamdulillah sampai lah hajat anakanda disini nk makan

      Delete
  7. untung anak2 yg beribukan tukang masak terkenal ni barang dipinta barang dapat senang nk jamu selera...semoga gembira bersama anak2 di sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. lahaiiiii apa nya yg terkenal sngt Paridah,tukang masak ala kampongan je pun, tapi syukur lah apa yg dimasak semua habis di makan oleh anak2 tak lah penat sngt membuat..

      Delete
  8. bestnya kak Noor ke UK..untung dapat ibu rajin dan pandai masak ni..nk mkn order je...eh..makan dengan strawberry?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan ada urusan disini bersama anak kaknoor JM, tulah kak Noor ikut heee, biasalah anak2 bila mama dah dekat macam2 tingin nak makan itu ini, boleh saja JM makan dgn strawberry janji happy hehee

      Delete
  9. Wow ada strawberry.
    Very colourful.

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru lah keinginan nak makan tu lebih sikit kan diana sbb very kalerful hehe

      Delete
  10. lagi meriah sebab ada starwaberry..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu diyana orang tk buat kaknoor buat supaya lebih sihat kan

      Delete
  11. Walaupun bahan tak cukup...tapi saya cukup selera tgk kan nasi biru tu kakNoor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhadulillah aini, anak2 punsuka makan sedap lah tu makna nya hehehee

      Delete
  12. Nasi kerabu berulamkan stoberi... Terbaik lah knur... Saya biasa letak lettuce utk buat ulam nasi kerabu.. Ok lah, utk sesuaikan dgn cuaca sejuk kat sini...

    ReplyDelete
  13. wow mkn nasi kerabu dgn stoberi tu...sedapnya

    ReplyDelete
  14. kasih seorg ibu.....sanggup lakukan apa saja demi ank trsyg.

    ReplyDelete
  15. sejukknya kak nor kat sana.... tapi nasi kerabu tu sungguh biru menawan kalbu ku

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home