Biskut Cerelac Pertama Kali Mencuba Demi Customer

Biskut Cerelac Pertama Kali Mencuba Demi Customer



ASSALAMUALAIKUM 
Selamat pagi dan salam sejahtera untuk semua nya.  Baru - baru ni ada customer yang bertanyakan pasal biskut cerelac ni, memang kaknoor tak pernah buat sebenarnya, jadi nya menggoogle lah mencari, nak buat yang paling sedap lah konon nya kan, sebab benda yang kita tak pernah buat, alhamdulillah cari punya cari dapat lah di blog
Terimakasih untuk puan punya blog memang sedap sangat biskut cerelac ni, maka nya kaknoor pun kongsikan resepi di bawah, siapa sudi boleh lah try ya..





RESEPI BISKUT CERELAC

Bahan-bahan

1 kg tepung gandum
1 bungkus tepung kanji (starch/tepung ubi kayu) = 400g
1 cwn setengah gula halus
1 buku butter = 250g
500gm minyak masak sapi
Susu Nespray

Untuk salut luar biskut:  1 cawan Nestum Beras Cerelac (tin warna biru) + 1/2 cawan susu nespray (gaulkan)

Cara-cara:

Campurkan minyak sapi dan butter dan gula halus dan pukul hingga kembang.
Ayak tepung gandum dan tepung kanji
Masukkan tepung yg telah diayak dan gaulkan ke dalam minyak sapi dan butter tadi, gaul hingga lembut.
Canai dan terap dgn acuan yg dikendendaki (biasa kat Sabah guna acuan bentuk bunga tuh)
Bakar dalam over macam biskut biasa
Bila dah masak, gaulkan biskut dengan Nestum cerelac beras + susu nespray itu tadi.  SIAPPP!!!

P/s:  - Bila adunan terlalu keras tambahkan minyak sapi, kalau terlalu lembut tambahkan tepung.
        - Kalau nak sedap guna pure ghee tau.




Boleh testing untuk hariraya jugak ni, sebab ia nya cepat dan sedap.  Rasa nya lebihkurang macam biskut makmur jugaklah tapi makmur di letak kacang dan diluar icing sugar, tapi yang ni di luar cerelac dan susu..boleh try lah kalau nak rasa ok...

11 comments:

  1. MEMBISKUT PULA NOOR...BUAT BISKUT NI MUDAH N SEDAP...BOLEH TRY RESEPI NI...

    ReplyDelete
    Replies
    1. permintaan customer kita ni ikut je apa depa nak makan kan walaupun 1st time buat

      Delete
  2. Suka makanan yg bernestum nestum ni...harum

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam baby2 lah rohah bila makan yg bernestum gini..

      Delete
  3. Wana paling suka makan biskut ni dan ada permintaan customer nakkan biskut ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohya wana sama lah kan kaknoor suka buat je tapi tak suka makan heee

      Delete
  4. Tak payah tunggu raya Kak Noor. Kalau dah teringin buat aje ikut resepi yg Kak Noor bagi. Nampak sedap tu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah kakzakie selera orang ni tak terhad bila saja diaorang nak makan tukang masak ikut je..

      Delete
  5. macam simple je biskut nie :-)) ..

    kak noor pandai masak macam2 ada masuk kelas masakan atau memang belajar sendiri..sebab yan tengok cara akak macam akak belajar sendiri sambil2 sekodeng google..

    psst kak..hati nie selalu berkata macamanalah org2 ni leh masak pelbagai masakan...

    ReplyDelete
  6. Hampir terlupa ada seketika biskut ni popular dulu-dulu.

    ReplyDelete
  7. sy pon suka biskut nih sedapppp nyummmm hihihi

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home