Buah Kepayang Bukan Sekadar Dongengan

Buah Kepayang Bukan Sekadar Dongengan

Assalamualaikum dan selamat pagi untuk semua adinda-adinda ya.
Pernah tak adik-adik semua mendengar nama buah kepayang? kalau zaman kaknoor dulu-dulu memang ada lah pantun yang berunsurkan buah kepayang ni seperti 
Sayang-sayang buah kepayang ~  
Dimakan pahit dibuang sayang ~

Kaknoor pun sejak tinggal kat Brunei baru tau rupa nya memang ada buah kepayang ni, ingat macam satu dongeng dulu kala saja, ada tak yang pernah makan buah kepayang ni tolong story sat....

Dibawah ni lah rupa buah kepayang tu yang kaknoor beli kat pasar tamu disini, tapi yang heran nya, akak tak pernah nampak buah nya yg fresh, mesti dah berpotong macam ni, dan di masukkan dalam bekas yang di jual dengan harga B$2, rasa nya lemak-lemak gitu lah, ada yang petua cakap makan dengan sedikit garam lagi best rasa nya.



Jom kita berpantun buah kepayang  lagi...

Sayang sayang buah kepayang
Sayang lagi buah delima
Hati sudah terpaut sayang
Harap kasih kan kekal lama









Sayang-sayang buah kepayang

Buah kepayang hendak dimakan
Manusia hanya boleh merancang
Kuasa Allah menentukan



Ada tak yang nak sambung pantun pasal buah kepayang ni
Jom tulis kat komen ya hahaa 
sesekali berpantun best jugak kan 
hilangkan stress dihari minggu yang sibuk ni.


23 comments:

  1. HEH..HEH BERPANTUN PULA NOOR..

    SAYANG SAYANG BUAH KEPAYANG
    DITELAN PAHIT DIBUANG SAYANG


    ReplyDelete
    Replies
    1. sayang sayang buah kepayang
      dulu benci sekarang sayang

      kan dear paridah heheee

      Delete
    2. Kak noor, saya pun dgr je nama buah kepayang ni, tapi tak pernah nampak dan makan.. ni first time saya tengok.. dh dipotong tadi igtkan buah jering hehehehe...

      Delete
    3. macam buah jering tapi buah kepayang tkde bau macam jering dan rasa nya pun lemak dan sedap Eny

      Delete
  2. Sekali imbas nampak macam isi jering yang sudah dipotong2 pulak... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kakcik, saya pun tak tau cemana asal rupa kepayang ni sbb bila di jual mmg dah siap gini boleh makan macam tu saja

      Delete
  3. saya tak pandai pantun kak noor, tapi rasa2 kepayang ini sama yang kami panggil keluak atau pangi...yg kak noor beli ini isi kepayang...saya ada buah ada buah yg dah di keringkan, dapat dari indonesia....masa kecik dulu pernah jumpalah yang fresh, tapi ingat2 lupa dah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke diana, keluak tu bukan buah genuak kah haha, tak pasti jugak kaknoor.
      mungkin jugak di brunei panggil kepayang, tempat lain panggil keluak..disini kaknoor belum jumpa yg fresh dok jumpa yg ni ja

      Delete
  4. pertama kali saya tengok buah kepayang ni kak nor...bagi mana rupa buah nya yang sbenarnya ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaknoor sendiri pun tak tau saniah rupa nya sebenar, nanti kalau kaknoor terjumpa yg belum potong mana tau ada rezeki annti akak update ya

      Delete
  5. Sayang sayang buah kepayang
    Buah kepayang tak pernah rasa
    Biarlah kita penuh dengan kasih sayang
    Agar hidup aman sentosa

    achewa....

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah pandai nya mama pantun

      sayang sayang buah kepayang
      terimakasih mama ku sayang

      hahaha

      Delete
  6. sayang sayang buah kepayang...
    buah kepayang dimakan orang...
    dalam banya banyak sayang...
    sayang lagi ABANG ku sorang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hhaha yan pun boleh tahaan jugak ni pantun

      sayang sayang buah kepayang
      sayang selasih hamba lurutkan
      hanya yan adik ku sayang
      suatu hari pasti kita jumpa kan...

      hahaha

      Delete
  7. baru tahu rupa buah kepayang..pertamakali tengok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah kakyon, pertama kali kaknoor dengar ni pun macam pelik, rupanya mmg ada buah kepayang ni

      Delete
  8. Mabok kepayang dongeng tak? He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mabuk kepayang lah yg dongeng SS sbb makan buah ni tak rasa mabuk pun, itu adalah dongeng semata kalau makan buah kepayang jadi mabuk hahaha

      Delete
  9. saya masih lagi terfikir macam mana rasa dia kak

    ReplyDelete
  10. ooo baru ku tahu ada rupanya buah kepayang ni...
    nak sambung pantun tak retilah plkkk..

    ReplyDelete
  11. Assalam kak noor,
    cemana rupa buah ni kak??
    cara makan mentah2 ka kena masak???
    iols tak pernh nengok hokeyh he3

    ReplyDelete
  12. wahh k noor, champion berpantun!

    sayang sayang buah kepayang,
    babai k noor, salam sayanggg ;p

    ReplyDelete
  13. first time tengok.. rupa nak macam buah jering.. Eyda tak reti berpantun laa kak noor..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home