Nasi Lemak Bukit Sambal Bilis & Ayam Berempah

Nasi Lemak Bukit Sambal Bilis & Ayam Berempah


ASSALAMUALAIKUM dan salam jumaat untuk semua nya.
Apa kata hari ni kita jamu selera dengan nasi lemak pulak, sebenarnya kaknoor sayangkan daun pisang yang lebar tu, tapi bila di bungkus dah tak nampak nasi pulak, jadi biarlah sebagai lapik pinggan saja daun pisang tu asalkan ada wangi kan...

Resepi pun simple cer tengok kat bawah ni ya..




BAHAN NASI LEMAK 

3 cawan beras basmathi nak guna beras biasa pun ok
1 kotak santan segera 250 ml  + air jadikan 4 cawan 
sedikit hirisan halia
2 batang serai diketuk
sedikit garam 

Cuci beras dan masukan kedalam rice cooker bersama semua bahan2 nasi lemak dan ON kan tau, jangan lupa pulak! kes naya tu hee


Untuk yang lain boleh rujuk kat SINI ya ada ayam rempah dan sambal tumis bilis yang simple dimple ikut style kaknoor.



Orang melayu kalau tak makan nasi lemak seminggu memang tercari-cari kan, setuju tak?? atau ada yang memang anti nasi lemak ni, mana tau ada yang sedang diet ke hehehee...
Tuan tanah memang fav nasi lemak ni, so layan je lah kan...
Jangan marahhh....

17 comments:

  1. Persembahan taraf restoran mewah..hehe

    ReplyDelete
  2. suka gmbr2 semua makanan..sentiasa menyelerakan.photography mmg terbaik.

    ReplyDelete
  3. saya berapa minggu dah nak buat nasi lemak. tak buat2.lastnya beli je kak. hehehe

    ReplyDelete
  4. hmm sedapnya nasi lemak noor...belum sarapan lagi ni...

    ReplyDelete
  5. sedapnya nasi lemak.. esok nak masak nasi lemak laa..

    ReplyDelete
  6. sedapnyaaaa... ish lapar ni..
    siap pesan suruh on periuk, mesti masak nasi selalu lupa kan..kan..hehe

    ReplyDelete
  7. Betul kak noor, saya seminggu sekali, anak beranak mesti pekena nasi lemak.. tapi sejak ada GST ni nasik lemak telur mata dah RM3.80 kak noor ..
    Nak masak sendiri lah macam kak noor ni :)

    ReplyDelete
  8. yan pantang nampak :-))
    nasi lemak pas makan ngantuk :-))

    ReplyDelete
  9. Menggoda betul nasi lemak noor. Buat kak zai lapar hehe...

    ReplyDelete
  10. Menggoda betul nasi lemak noor. Buat kak zai lapar hehe...

    ReplyDelete
  11. sedapnya..lengkap sekali nasi lemaknya...

    ReplyDelete
  12. sy tgh diet so telan air liur jelah yang mampu...

    ReplyDelete
  13. mengancam betul... adoila mmg tak diet pun kak nor..

    ReplyDelete
  14. Terlior la plak..nasi lemak..berusaha utk diet kak noor..badan cam dipam

    ReplyDelete
  15. Sesekali teringin juga nikmati nasi lemak beras basmathi yang pangjang2 tu kak...

    ReplyDelete
  16. sedappnya...presentation memang terbaikla kak noor,saya jarang beli nasi lemak..setahun sekali pun payah,makan nasi lemak yang mak masak je...memang tak toleh kiri kanan..

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home