Portuguese Egg Tart Yang Sedap Sangat I Tell U..

Portuguese Egg Tart Yang Sedap Sangat I Tell U..


Selamat petang untuk semua nya.  Agaknya apa menu minum petang ni ya,  hari ni godek-godek di dapur terjumpa pastri puff so teringin lah pulak nak  makan yang manis-manis, maka jadi lah Portugese Egg Tart ni, agak lambat meletakkan  adunan tu dalam muffin tray, sebab kena gelek segala, lepas tu letakkan dalam muffin tray dan letakkan filling nya, bila time makan memang cepat je sebab sedappp U, belum cuba belum tau..



Resepi nya memang mudah cuma rumit sikit je



BAHAN
  • 50g kuning telur (anggaran 3 biji)
  • 25g gula castor kaknoor tambah 1 sudu lagi gula
  • 60g full cream milk
  • 100g dairy whipping cream
  • 1/4 sdt vanilla essence
  • Puff pastry


  • Satukan semua bahan-bahan dan tapis
  • Gulung puff pastry seperti menggulung swiss roll dan potong kepada beberapa bahagian.
  • Letakkan potongan puff pastry dan tekan perlahan dan kemas kedlm acuan muffin..
  • Tuang adunan telur hingga hampir penuh .
  • Bakar dlm oven 180C selama 30minit api atas bawah
  • Kemudian tukarkan kepada api atas dan bakar lagi sehingga kekuningan




Jom ngopi jom kalau lambat memang habis ni hahaha, jangan marah tuan rumah nak jamu selera jab ni, ambik bau je yang jauh tu ya.

32 comments:

  1. apa beza macau egg tart dengan portugese egg tart?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macau egg tart shell nya dari pastri biasa SS, portugese pulak shell nya dari pastri puff lebih ranggup dari macau, so makan lah yg portugese punya lebih sedapppp hahaa, jangan marah pencinta macau ya....

      Delete
    2. Macau egg tart ni yang tart telur biasa tu ke, Kak Noor?

      Delete
    3. betul farah tart telur biasa tu, hongkong egg tart pun ya jugak di panggil

      Delete
  2. wah macam sedap je....kalau sebelah rumah nie..yan dah ketuk pintu dah...huhuhu.. :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan macam sedap confem sedap ni yan, berebut2 mkan ni dgn anak-anak hehee

      Delete
  3. Assalam kak noor...nampak sungguh menggoda tart kak noor ni.
    Entah bila nak sampai seru tart mengetart ni..belum penah muncul di dapur TMK

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmusalam Lina,kaknoor pun kebetulan ada pastri puff tulah rajinkan diri sbb nak makan jugak haha

      Delete
  4. Kak noor..acik nsk tau pastri puff tu kak noor buat sendiri ke yang dah siap..acik rasa teringin pulak nak buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. pastri puff yg sedia ready made Acik yang jenama KAWAN tu senang je pakai yg tu, tunggu bagi lembut kita gelek dan letakkan dalam acuan muffin dan letak kastad senang sngt...

      Delete
    2. sama2 Acik nanti boleh buat portugese egg tak susah kan

      Delete
  5. #mamafami #rasanakpengsantengok #portugeseeggtart #kaknoor

    ReplyDelete
    Replies
    1. #mamafami#jangan#pengsan#kang#kaknoormakanlicin#lagiiiimamafengsan#

      Delete
  6. Ohhhh,...sekarang ni terus rasa nak makan portugese egg tart. Senang rupanya nak buat ye Kak Noor. Selama ni saya ingat leceh nak buat kelongsong tat. Pakai pastry puff je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jugak kalau rajin buat macam tart biasa tu, tapi menguli tepung tu tak gemo farah leceh kan lambat, guna pastri puf lebih mudah, cuma susun je dalam muffin try dan tuang kastad

      Delete
  7. Replies
    1. sangat sedap cheqda kaknoor suka satu adunan confem tak cukup ni..

      Delete
  8. sy mmg peminat portugese egg tart....sedapnya..nape tayang di saat2 sy sgt merindui portugese egg tart....sob..sob...sob..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala yan kalau dah ada pastry tu oh kedapur tak sampai 30 minit dah boleh masuk oven ni dan boleh santap dah

      Delete
  9. OKje mmg suka Portugesse Tart ni KN...Beli kat kedai seketul Rm2.50 tak masuk GST hihi....Kalau dah pakar masak kat rumit apatah lagi OKje yg tak pernah cuba buat tart KN...Entah apa jadi akhirnya elok beli jerlah hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya tak susah sngt pun hainom cuma perlu sikittttt perhatian dan kerajinan hee no problem lah kalau elok beli kan tapi kena tambah gst lah,kaknoor punya Gst pun ada gak, Goda Sampai Teringin hehehe

      Delete
  10. Ya Allah ni antara favourite !!! aaaaaaaa.. tapi CT selalu beli je.. paling banyak bleh makan 6 bijik..
    patut bolat cem telur ahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah Ct sama jumlah dgn kaknoor tu nampaknya, bolat sikit ok maaaa kan janji happy dan tak susahkan orang haha

      Delete
  11. Yang ni kalau dah ngap 5 ketul pun nak lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap portugese egg tart fav seisi keluarga diana kalau buat kat sini mmg tak tahan lama

      Delete
  12. alahai sdpppnya noor
    bikin kecurlah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah kecur mesti kena buat ni Nor

      Delete
  13. Ya Allah sedapnya!jejeh air liur tgok ni kak noor.nk buat tak cukup tekun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang je PK mudah sbb guna pastry puff je

      Delete
  14. Assalam kak noor,
    ish3
    memang geram la nengok
    nak buat jugak laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  15. waalikmuslam sha
    buat lah mmg berbaloiii tau

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home