Sayur Asem Lemiding & Jagung

Sayur Asem Lemiding & Jagung


Asaalamualaikum dan selamat pagi.
Kadang-kadang bila kita teringin nak makan sesuatu menu, tapi tak cukup bahan.
Malas nak keluar membeli bahan, maka jadi lah macam ni.  Kat gobok buruk kaknoor hanya ada lemiding dan jagung, bila tengok jagung memang takde lain, dalam hati dok teringat sayur asem je, yang style indon tu memang sedap sayur ni, tapi resepi asal nya memang banyak sayur di letakkan dalam ni, tapi dek kerana kaknoor hanya ada lemiding je untuk di campur dengan jagung maka jadi lah macam ni, sedap jugak sebab bahan tumbuk dan segala nya masih sama, cuma kurang sayur je, kalau Yan memang suka kot takde banyak sayur hehee... sebab budak tu memang anti sayur kabar nya kan...






BAHAN KISAR

3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 batang serai 
7 atau lebih cili padi
5 biji buah keras


BAHAN SAYUR

2 tongkol jagung dipotong kecil
1/2 biji betik muda di potong kecil jugak
3-4 urat kacang panjang di patahkan
kebetulan ada kacang sireh akak letak je
1/2 cawan kacang tanah
terung pipit secukupnya 
cili besar dihiris
terung ulam yang bulat tu dibelah 
terung ulam ni tak de pun takpe
2 - 3 helai daun salam
sedikit lengkuas diketuk
1/4 cawan air asam 
sedikit belacan
garam dan gula untuk perasa


Panaskan air dalam periuk dah mendidih baru masukan bahan kisar, biarkan mendidih lagi sekali dan masukan betik muda dan kacang tanah dan lengkuas.
Masaklah sehingga kacang dan betik  lembut masukan air asam dan air belacan, garam dan gula
Masukan lagi terung pipit dan terung ulam, kacang panjang, kacang sireh,daun salam dan cili hiris
Rasa lah kuah nya dah cukup rasa boleh lah ditutup api dan dihidangkan dengan nasi putih




Meratah kuah nya dan jagung tu memang sedap sangat, di campur nasi panas punnn sodappp bah..
ada tak yang nak tiru style tak banyak sayur mayur ni hehe..


24 comments:

  1. Replies
    1. alhmdulillah boleh buat menu diet jugak ni

      Delete
  2. saya suka rata saja sayur ini kak, boleh letak ape jenis sayur dalam tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu diana apa saja yg sesuai lah boleh letak ratah pun boleh kenyang jugak ni

      Delete
  3. ni pun dah cukup naikkan selera kak nor oiii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak syak lagi mayang kan asem asem pedes

      Delete
  4. LEMIDING NI PAKU MERAH DI MSIA KOT..SEDAP JUGA DISAYUR ASAM BERSAMA JAGUNG YA...BARU TAU.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yekot Paridah disini orang2 semua panggil lemiding, kita pun ikut ja depa panggil ada hijau dan merah jugak ni kaler dia

      Delete
  5. lemiding tu first time dengar...mcm asam rebus tapi lg banyak bahannya...menyelerakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Nohas macam asam rebus, bahan nya terpulang fav kita lah utk melariskan nasik

      Delete
  6. rasa teringin la tengok gambar tu kaknoor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acik pun boleh try lah mmg sedap Acik nak bagi semangkok pun jauh sngt ni

      Delete
  7. yan nak tiru...hehehe...kak kacang sireh tu apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kacang botor/kacang botol/kacang kelisa, nama lain utk kacang sireh tu Yan..

      Delete
  8. Assalam kak noor,
    1st time iols tengok masakan ini
    masih tak boleh nak imagine cemana ghasernya he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. rase nye masam2 pedes gitu lah Arisya cuma ni letak buah keras jadi lemak2 sikit lah, dpt imagine tak??hehee

      Delete
  9. Sy x pernh masak n mncubanya...tp tgk dr sini, mcm segerrr je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti cuba sekali Rohah pasti nak berkali2, akak dah jatuh cinta dgn masak asem ni variatikan sayur nya marbeles u..

      Delete
  10. k noor, menu baru utk sy ni..nak try test rasa x buleh, jamu mata jelahh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh Syahida kena try buat lah baru tau rasa nya cemana.. sekadar jamu mata je kesian kat perut kan...

      Delete
  11. nak la lemiding tuuuu... nak laaa... huhuuu

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home