Apam Johol Resepi Rakan FB Yang Gebu

Apam Johol Resepi Rakan FB Yang Gebu


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua nya.
Breakfast apa agak nya hari minggu ni ya.
Baru-baru ni kaknoor ternampak apam johol ni kat fb, terus teringin nak buat sebab agak unik letak dalam daun pisang, jadi nya kaknoor pasti nya membeli pisang kan, so begini lah hasil nya memang gebus sangat apam ni, tengok lah sampai terkeluar dari daun pisang yang asal nya di tutup rapat.  Memang kuat betul lah apam ni kan hahaha...




APAM JOHOL
1 cawan pisang yg dilenyek
1 cawan gula
3 sudu besar majerin
2 sudu kecil bicarbonat soda 
1 sudu kecil krim of tar2
* blend semua bahan hingga sebati
* masukkan kedaalm mangkuk besar
2 1/2 cawan tepung gandum
Daun pisang secukupnya untuk membungkus

Caranya:
1) Masukkan tepung kedalam adunan pisang yang diblend tadi sikit-sikit. Gaul hingga sebati (adunan sedikit pekat)
2) Panaskan kukusan
3) Ambil 1 sudu besar adunan dan bubuh diatas daun pisang. Bungkus dengan kemas macam bungkus nasi lemak. Buat hingga habis.
4) Bolehlah dikukus selama 12 minit.
5) Sedia untuk di santap.



Jom jamu selera, yang jauh tu jamu mata lah ya, tapi kalau merajinkan diri mesti dapat rasa makan apam ni tak susah pun sebenarnya hanya blendkan semua  bahan basah dan campur tepung.
SELAMAT MENCUBA 


17 comments:

  1. memang unik ape pam ini kak...keluar merekah dari pembungkus tu yang cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah yg buat teruja nak buat tu diana kan

      Delete
  2. APAM DIBUNGKUS DAUN PISANG...BARU TAU NI...HARUM DAUN PISANG MEMBUNGKUS APAM..MENYELERAKAN...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pun P harum daun pisang dan pisang dalam nya buat apam ni jadi sedapp tambahan gebus nya lagi kan

      Delete
  3. Replies
    1. idea orang terdahulu yg buat ni patut kena hargai SS, kaknoor ikutan je

      Delete
  4. Gebulious nya kak noor..nk cubala

    ReplyDelete
  5. Gebulious nya kak noor..nk cubala

    ReplyDelete
    Replies
    1. harus di cuba ni cheqda jamu anak murid cheqda memang terbaikkk

      Delete
  6. tabik springlah kpd p'buat kuih2 tradisional yg daebak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu elez yg terdahulu mesti kena tabik spring, kaknoor dah jadi orang keberapa dah ni

      Delete
  7. asalamualaikum kak noor...gebussss bebenor...
    :-))

    ReplyDelete
  8. First time tengok, mesti wangi bau daun pisang.

    ReplyDelete
  9. Memang hebat betul apam johol tu Kak Noor... sampai tersembul!

    ReplyDelete
  10. apam Johol namanya, tau makan je tak tau namanya..respect la kak Noor, sekali buat terus jadi!

    ReplyDelete
  11. senang je nk buat rupanya..JM suka kuih yg x berminyak mcm ni tapi....1 sudu kecil krim of tar2? krim of tar2 tu apo kobondo nye eh kak noor mcm x pernah dgr pun

    ReplyDelete
  12. mcm nasi lemak pun ada...kreatif bebenorr

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home