Cek Mek Molek Kelantan Resepi Azie

Cek Mek Molek Kelantan Resepi Azie


Assalamualaikum dan selamat pagi.
Pagi-pagi mesti nak cari yang simple-simple supaya mudah kerja. Lagipun banyak kerja dok menunggu sepanjang hari.  Jadi sebelum mulakan tugasan lain jom kita minuuuummm dulu dengan cek mek molek ni, resepi ni kaknoor intai dari blog AZIE, yang memang original kelantanese.  Sesekali mencuba resepi dari negeri orang memang sedap.  Lagipun mudah sangat resepi ni.

Thanks Azie kaknoor copy paste resepi Azie letak kat blog kaknoor ya..




Kuih Cek Mek Molek
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan
Ubi keledek oren
Tepung gandum
Sedikit gula


Cara cara:
Rebus ubi sampai empuk. Lenyekkan.

Ubi yang telah dilenyek diuli dan digaul bersama tepung gandum. Agak agak lah kelembutan adunannya. Kalau terlebih gandum, adunan menjadi keras.  

Bentukkan kuih cek mek molek. Masukkan sesudu gula dan dibentuk membujur. 

Goreng dalam minyak panas yang banyak dengan api perlahan agar gula hancur menjadi air gula semasa digoreng. 

Angkat bila kekuningan. Awas gula panas, jadi berhati hati jika makan kuih cek mek molek semasa panas panas.

 




Alhamdulillah dah kenyang dengan cik mek molek ni, harap-harap molek lah macam cek mek molek ni kan walaupun dah tak semolek dulu-dulu hahaha, perasan sungguhhh orang ni kan..
Habuk pun tarak lah...

15 comments:

  1. Comeynye, mcm bunga lawang susun..😊

    ReplyDelete
  2. sedapnya kalau dpt bersarapn dgn cikmekmolek ni.

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum
    singgah pagi
    hehe hari ini malasnya nak dtg keja, bukan apa dah cuti lama kan...

    ReplyDelete
  4. nampak sedap jer cek mek molek nih..

    ReplyDelete
  5. couldnt translate your page, :( but looks like a kelantanese dish, I lived in kelantan for almost 5 years and loved every minute of it :) .enjoy your day

    ReplyDelete
  6. couldnt translate your page, :( but looks like a kelantanese dish, I lived in kelantan for almost 5 years and loved every minute of it :) .enjoy your day

    ReplyDelete
  7. senang je kan ni.. nak buat lah..ubi yg dibeli 2minggu lepas tak terguna lagi

    ReplyDelete
  8. Aduhaiiii.. terliur pulak tengok cek mek molek kaknoor ni.. nanti nak cuba lah pulak :)

    ReplyDelete
  9. Kak Noor ni kalau susun kuih apa pun menarik dipandang mata
    Itu yg buat org terpikat.. kalau kakak longgok aje dlm pinggan:)

    ReplyDelete
  10. Tingat lak lagu..cek mek molek..lembu patoh tanduk...hehehehe

    ReplyDelete
  11. OKje suka gak makan cek mek molek ni KN...buatnya jer jarang hihi.... Kalau nak makan keledek sangat , bako jer KN cepat dan mudah haha...Dasar pemalas sangatkan KN, OKje ni

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home