Kerang Rebus Air Asam

Kerang Rebus Air Asam


ASSALAMUALAIKUM dan salam isnin untuk semua nya.
Menu simple nak di kongsi hari ni.
Hanya yang rebus-rebus tapi memikat selera.
Kebetulan masa ke pasar baru-baru ni terpandang kerang yang besar gabak ni.
Beli sikit je sebab mahaiiii hahaaha lagipun bos besaq tak suka kerang dengan anak lelaki, hanya berdua dengan anak perempuan je yang makan ni cukuplah sekilo kerang cicah air asam ni.



BAHAN AIR ASAM
2 biji tomato di hiris kecil panjang
6-7 biji cili padi di tumbuk
2 biji cili besar hiris
1/2 biji bawang besar hiris
3 biji limau diperah ambil air
sedikit belacan bakar
garam dan gula sedikit

CARA NYA
Gaulkan semua bahan tambahkan sedikit air, nak sedap gaul dengan tangan sambil di picit-picitkan tomato dan bawang biar lembut, kalau suka boleh tambah kerisik.  Kalau tak suka lemak-lemak dah boleh dimakan air asam tu, sampingan nya boleh gorengkan kangkong yang di potong besar masak sekejab di atas api.





Alhamdulillah yang simple memang terbaik untuk kita, tak ambik masa yang panjang di dapur.
Kalau masak macam ni kurang dari 1/2 jam dah siap. 
Selamat mencuba untuk semua nya.

46 comments:

  1. Tang air asam tu yg mcm pembuka selera tu...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah yg buat pelaris no 1 tu syifa kan

      Delete
  2. Kecur air liur saya.cicak kuah kicap daun kesum pun ok juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambal kicap boh daun kesom ke Nieda?? wahhh macam nak try lah

      Delete
  3. bertambah-tambh nasi mkn kerang rebus noor ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak syak lagi P kalau makan macam ni kalah kari rendang segala kan

      Delete
  4. air asam tuh yang buat tambah selera nak makan.. pagi-pagi dah tengok gambar makanan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk bagi inspirasi pad atukang masak ni Eyda maka nya kaknoor letak gambar makanan pagi2

      Delete
    2. itulah boleh mencetuskan idea untuk memasak bagi yang ketandusan idea nak masak kan..

      Delete
  5. sedapnya kak...berkali2 saya telan air liur...huhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti dah kenyang dgn air liur je ni Nieza kan hahaa

      Delete
  6. Haii.. Cakk.. Done Follow sini no. 256
    Salam kenalan.. Sudilah kiranya follow me back,
    boleh kita saling kunjung mengunjung pasni..

    Official Blog :
    http://tengkubutang.blogspot.com/

    Catlover Blog :
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah tenku butang kaknoor dah follow lama tu..
      salam ukhwah jugak dari kaknoor

      Delete
  7. sedapnyaaa.. teman memang suka kerang.. tapi sekarang tengah alah makanan gatal.. terpaksa diam2 dulu.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tkpe tenku butang, dah hilang alahan nanti boleh lah try kerang ni lagi

      Delete
  8. wahhh...peberet kami ni kak kerang rebus... terliurrr dah..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. seafood mmg sedap Atie buat apa pun mmg terbaikkk

      Delete
  9. Replies
    1. kalau ada stok kerang dah boleh rebus ni Zai...

      Delete
  10. kerang jenis besar memang mahal kak..kat tempat yan 1 kg rm 8....dapatnya adalah 15 ketul...berat kulit

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama jugak disini yan sekilo 4 dollar tapi tingin punya pasal beli lah sekilo je pun hehe

      Delete
  11. knoor, presentation mmg kelasss, 5bintang!
    air asam tu feveret saya..kerang pulak, dah bertahun2 sy x makan sbb resdung. padahal ms kecik2 dulu, makan kerang ok je. bila makin senior ni, jd alergik pulakk huhu (nangess)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih Sya, wah dpt 5 ***** lagi ni terpengsan kejab kaknoor lah
      alolo kesian Sya nampaknya ramai yg gatal kat sini tak boleh makan kerang, kaknoor sorang ni membolot kerang tu hehee

      Delete
  12. Replies
    1. alhamdulillah Su sehingga menjilat jari tau..

      Delete
  13. Tak sanggup nak gaul dengan tangan... mau dua hari jari jemari pijar. Apa-apa pun telan ayaq liuq je lah tengok gambar ni... skrg tak boleh makan kerang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaknoor sejak ada Iman ni kalau buat sambal mesti cuci bersih2 tangan tu kalau tak mau menangis Iman kena bahang cili tu Sweetie..

      Delete
  14. tak pernah sbelum ni cicah air asam tentu lebih sedap .tapi dah jarang beli kerang ,anak2 ada alahan ...tengok gambar ni je lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Saniah kita ni kalau anak2 tk makan mesti kita pun turut tak makan jugak sanggup berkorban ibubapa ni kan

      Delete
  15. Terliur kak zai dibuatnya. Lama tak makan kerang kat pasar pun tak banyak jual, kononnya tercemar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini alhamdulillah so far so good kakzai kerang masih ok dimakan..

      Delete
  16. amboi...mmg nampak menyelerakan...dah lama x pekena kerang rebus...tengok gambar kak noor ni...terus rasa nk makan jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. gambar tu terancam dan mengancam ke nOe heeee

      Delete
  17. walaupun simple tapi menyelerakan....bertambah nasi ni dibuatnyer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah kan Bunda susah nya jadi orang dapur masak simple pun nasik tetap lariss jugak tak tau lah nak buat cemana lagi

      Delete
  18. tak boleh nak makan kerang sangat..gatal.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang syida kuat pantang kan, kaknoor pantang tengok je ni hahaa

      Delete
  19. Wah ini sekilo boleh habis sorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg peminat tegar ni kan diana kalau sekilo sorang ni

      Delete
  20. terimakasih dear HH alhamdulillah dah langsai dah heee

    ReplyDelete
  21. Fuhhh! Cicah dgn air asam. Ini makan sorang2 boleh habis sekejap je ni.

    ReplyDelete
  22. Aduhai, meleleh air liur saya, kak! Sedapnya. Saya ni pencinta kerang rebus dan kerang bakar. Kalau tengah makan kerang, suami minta apa pun saya buat dunno jerk! Tapi kalau dah berhias begini cantik, sayang pulak saya nak makan. Rasa macam nak frozenkan jerk ~_^

    ReplyDelete
  23. dah lama xmakan kerang...sedapnyeeee

    ReplyDelete
  24. oooooi tergoda =P hahaha.. CT makan kerang ikut mood..
    tapi CT suka makan yg ada cicah air asam.. hehehe..

    gemok nyaa kerang..

    ReplyDelete
  25. sambil baca sambil telan air liur

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home