Nutella Banana Oat Muffins Yang Gebu Gebas

Nutella Banana Oat Muffins Yang Gebu Gebas


Assalamualaikum dan salam jumaat untuk semua nya.
Semoga kalian sihat walafiat hendaknya ya disamping tugasan masing-masing.  Walau apa pun jawatan kita memang tak setanding dengan tugasan surirumah yang round the clock dan non stop hatta hari cuti ke tak!!  tapi Alhamdulillah kalau kita redho INSYA ALLAH banyak pahala menunggu, apa lagi kalau buat kueh sedap-sedap untuk hidangan keluarga mesti banyak pahala menunggu ni kan hahaa...

Resepi ni kaknoor intai dari pinterest baru-baru ni, ALHAMDULILLAH tak menghampakan tekstur nya sangat lembut, first baru lepas bakar kaknoor dah ngap dua ketol mesti sedap sangat ni. Resepi nya di bawah tak sempat nak alih bahasa melayu, tapi ok rasa nya tak susah pun, rasa nya semua boleh buat kan..





INGREDIENTS
  • 2 cups flour
  • 1 cup old fashioned oats
  • ¼ cup white sugar
  • ½ cup brown sugar
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1 teaspoon baking soda
  • ½ teaspoon salt
  • 1 egg
  • ½ cup milk
  • ¼ cup vegetable oil
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 2 bananas, mashed
  • Nutella
INSTRUCTIONS
  1. Preheat oven to 375 degrees F.
  2. In a medium bowl, combine flour, oats, white sugar, brown sugar, baking powder, baking soda and salt. Stir until ingredients are well combined.
  3. In a large bowl, beat egg. Add milk, oil, vanilla and mashed bananas. Sir to mix ingredients until well combined.
  4. Add flour mixture to the banana mixture and stir until ingredients are incorporated, do no over stir.
  5. Line a 12 muffin pan with 12 muffin tins or spray muffin tin generously with cooking spray.
  6. Divide batter evenly among the 12 muffin tins.
  7. Add a teaspoon of Nutella to the top of each muffin and gently cut Nutella into batter with a knife or toothpick to produce pretty swirls.
  8. Bake at 375 degrees for 17-20 minutes or until toothpick comes out clean.


Nampak tak kegebusan muffin ni, mesti cuba kalau tak sabar nak rasa ni, asalkan ada pisang dan oat memang menjadi lah tu...ok sila jamu mata ya, muffin ni pun dah habis jugak sebeno nya haha..


30 comments:

  1. tgk pun tahu sedap!kak noor mmg pakar...hihhihi..kalau ummul pun belum tentu jadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduyaiiii ummul pakar apa nyaaa ni semua nya tengok resepi jugak lah

      Delete
  2. Assalamualaikum Kak Noor, salam Jumaat, singgah pagi ke dapur Kak Noor yang sentiasa segar dan lazat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmuslam ana, jumaat yg sangat sibuk hari ni ana, malam ni baru snatai sikit, alhamdulillah ana segar ke ni heheee

      Delete
  3. Malas nk buat...k.noor pos je lah...hehe...

    Redho jer duk buat keje rmh ni kak....biar Allah yg byar pahalanya...yn pnting anak2 sy jaga...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betuiii tu syifa yg penting anak2 membesar depan mata kita, letih sikit ok lah tu ganjaran insya allah menunggu

      Delete
  4. Kakak rasa nak cadangkan KakNoor buat buku resepilah.
    Cuba KakNoor print setiap hari satu yg KakNoor buat N3 macam ini. Tak payah dgn cerita just gambar dan resepinya, lepas tu Kak Noor cari publisher. Kakak nak beli bukunya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih kakzakie, cadangan diterima haha..
      insya allah kalau ada rezeki ad alah tu nanti buku resepi kaknoor yg ke3, sekarang sedang kumpul bahan lah ni

      Delete
  5. salam Jumaat kak..aduiiii.. memang sedap je nmpk muffins ni kak.. bila lah nak mencuba ni..hehee...nak simpan resepi lah..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan smpan resepi lama sngt atie ya haha kang berabuk pulak nnt

      Delete
  6. sedapnya muffin ni kak noor..!! nanti kite pun nak try la..selalu sibuk buat biskut nutella bagai je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah biskut nutella sedap tu kita tukar resepi lah macam ni Puteri BB

      Delete
  7. nampak sedap laa.. hai singgah yang boleh menambahkan lapar nih.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasti nya eyda sedappp tak terkata ni panassss2 makan mmg terangkat

      Delete
  8. Terbaikla kak noor! memang nampak sedap!

    Jemput lawat blog saya:
    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. macih ya Suhana...
      insya allah nanti kaknoor merayau lepas ni

      Delete
  9. Replies
    1. merembes tu apa bondo tu SS, meleleh ke?? haha

      Delete
    2. SS kalau tak merembes,..merecik, Kak Noor :)

      Delete
  10. Lepas ini kak zai nak cuba muffin ini pulak tq noor kongsi resepi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cuba kakzai mmg tak rugi sangat sbb muffin sangat lembut

      Delete
  11. Dulu duduk downunder rajin gak buat muffin ni untuk anak-anak.
    Balik Malaysia jadi malas pula hehehe...
    Gebu syoknya makan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah tandanya mood up and down tu diana kan..
      sbb di malaysia banyak yg boleh di beli kan?? jadi tak berbaloii utk buat

      Delete
  12. oooooooooooooh nice, and thanks for posting in english :)

    ReplyDelete
  13. ooo gebunya..memang nampak kelembutannya :-))..

    ReplyDelete
  14. Geramnya tengok nutella tu oozing keluar dr muffin. Yummo!

    ReplyDelete
  15. waaaa geram tgk nutella tu mcm nak jilat skrin je ni hahaha

    ReplyDelete
  16. kak noor pisang ngan coklat memang ngam la..telan air liur je la tgok.huhu

    ReplyDelete
  17. ishhh.....pesal pandai dan rajin sangat masak nih...nk jadi menantu kak Noor boleh? huhuuh tapi kak noor x de anak lelaki sob sob sob

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home