Blueberry Cheesetart Deco

Blueberry Cheesetart Deco



Assalamualaikum dan selamat berpuasa dan bersahur ya untuk semua adik-adik blogger.
Semoga di bulan puasa ini kita bertambah sihat dan walafiat hendak nya.
Alhamdulillah masih di beri kesempatan oleh ALLAH untuk meneruskan perkongsian resepi di sini.
Malam ni resepi biasa-biasa lah takde yang luar biasa nya, tapi sangat sedap walaupun hanya biasa2.

Boleh tengok resepi di bawah, dan deco tu terpulang kreativiti masing-masing lah.
 


BLUEBERRY CHEESE TART
Sumber : Azita Zain

Kulit Tart

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Acuan tart 

Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman.
  
Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
Crust atau shell ni kita boleh sediakan awal. Simpan dalam bekas kedap udara dan ia tahan lama. Tunggu Crust atau shell benar2 sejuk sebelum kita letakkan filling dan cheese. 

 Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.








Cream Cheese
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon

Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.
Adunan jangan terlalu lembik dan jangan terlalu keras.

Masukkan filling ke dalam kulit tart. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.

Kemudian boleh lah kita mulakan proses untuk melorek atas cheese tart tadi.
Ambil sedikit cream cheese tadi dan titikkan sedikit pewarna yang kita suka. Kacau rata sehingga warna bergaul sempurna. Proses untuk melorek dilakukan ketika cheese tadi masih lembut. Jangan biarkan cheese terlalu lama nanti dia dah mula mengering dan proses melorek tidak secantik yang kita inginkan.
Untuk corak bunga ni, masukkan adunan cheese yang telah diwarnakan ke dalam piping bag dan gunting hujungnya kecil aje. Kemudian buatkan corak bunga dengan warna merah jambu dan hijau untuk daun. Untuk tangkainya, gunakan lidi yang halus, celupkan hujung lidi dalam coklat emulco dan tarik dari kudup bunga ke bawah. Tarik lembut-lembut aje..
 
 
Boleh tukar acuan mana yang kita suka lah, nak kecik besar atau sederhana.
Terlajak dah banyak jenis acuan kat umah jadi nya akak try je yang panjang dan bolat besar ni.
Puas makan untuk sendiri lah ni kan...
Blueberry pun boleh letak banyak-banyak..


14 comments:

  1. macam2 bentuk cheesetart ni ya..cantik yg penting sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah P orang skrg ni nak cantik dan sedap sekaligus kan..

      Delete
    2. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  2. rajin nya kak noor mengetart.. selamat berpuasa n selamat bersahur jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikutkan hati mmg malas jugak ni Wani hahaha tapi dah terpaksa buat saja lah

      Delete
  3. salam singgah sabtu kak noor..sedapnya...selamat berpuasa buat kak noor sekeluarga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. happy weekend dari kaknoor Mar ya..
      thanks di atas ingatan nya

      Delete
  4. Salam Ramadhan kak Noor,

    tengok pn tau, kejap je licin tu.. hihi.. resepi adunan yg kak Noor ni cukup tak utk pie pan? almaklumlah ada bekas pie aje kt rumah ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ramadhan jugak dari kaknoor Eyra
      memang cukup Eyra utk letakkan dlm acuan pie, kita yang buat dia kan, so klau rasa macam tak cukup nipiskan lah dan pandai2 adjust lah, tapi kaknoor pernah buat jugak guna acuan pie utk satu adunan ni insya allah cukup...

      Delete
  5. setakat nie belum berjaya melorek....jari jemari masih keras..huhu

    ReplyDelete
  6. nampak sedap dan menyelerakan tart kak Noor..

    ReplyDelete
  7. Rajinnya kak Noor lorek2 tart ni..mmg cantik hasilnya.

    ReplyDelete
  8. adore dgn page kak noor psl makanan. terliur je terasa nak makan.

    ReplyDelete
  9. huuurm memang telan air liur sajalah tngk ni.. ada gak karang singgah bakeri cari cheese tart =P

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home