Ayam Goreng Airfryer Hanya Sesudu Minyak

Ayam Goreng Airfryer Hanya Sesudu Minyak

ASSALAMUALAIKUM dan salam 1 muharram untuk semua nya.
Sekejab nya masa berlalu sudah kita di tahun baru 1437 hijrah, macam terasa baru je menyambut awal muharram tahun lepas.  Begitu lah dunia akhir zaman ni masa kita terasa begitu singkat dan cepat sangat berlalu. Semoga ALLAH memasukkan sedikit rasa takwa dan keimanan dihati-hati kita dalam menjalani kehidupan seharian di alam yang serba pantas ini.  AMEEN....

Untuk resepi hari ni kaknoor nak kongsikan satu menu yang selalu nya mesti ada didalam hidangan kita seharian iaitu ayam goreng, tapi kali ni di goreng menggunakan airfryer yang hanya memerlukan sesudu atau kurang minyak, memang dapat menjimatkan minyak, rasa nya tak kurang jugak hebat bergantung dengan apa campuran perapan ayam kita.



Ini lah  jenis airfryer yang kaknoor gunakan, kita hanya masukan ayam yang telah di perap didalam basker airfryer tu dan set kan timer dan tunggu lah sehingga masak. Sangat mudah tak lagi terpercik minyak segala kan..


Ini ada lah jenama airfryer kaknoor iaitu Philips ( gambar ihsan dari google)
Nak cepat malas lagi nak kedapur hehee




Untuk resepi nya sangat mudah, selepas kita bersihkan ayam, samaada ayam sekor ke, kepak ayam ke atau mana saja bahagian ayam yang fav, perapkan saja dengan sedikit garam, kunyit, serbuk paprika atau cili flakes, lada hitam tumbuk, bawang putih, sedikit gula merah dan minyak zaiton agak sesudu atau kurang, atau minyak biasa pun boleh.  Perapkan dalam 10 - 15 minit dan masukkan dalam fryer setkan masa. Memang mudah sangat,  Sementra ayam dalam fryer kita boleh buat kerja lain, sampai fryer kita berbunyi tinggggggg!!!! baru lah buka dan cek kalau belum perang, boleh tambah masa ikut lah sebab kita yang buat dia kan terpulang lah pada selera sendiri.



Ini lah kepak goreng airfryer kaknoor, sejak ada fryer ni memang dah malas nak goreng macam biasa menggunakan minyak yang banyak, kecuali lah kalau ada menu yg perlu di goreng biasa, baru lah kaknoor menggunakan minyak hehe, besst kan dapat jimatkan minyak dan terasa lebih sihat
ALHAMDULILLAHH...


52 comments:

  1. Salam singgah petang kak noor..sedapnya ayam goreng kak noornoor...resepi sihat dengan menggunakan fryer ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sihat Diana kalau kita selalu kurangkan minyak dlm makanan kita kan jom sama2 sihat yuk

      Delete
  2. Nmpk xkering pun ayam tu yea kak noor...mmg berbaloi ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tak nampak kering ceqda macam yg kita goreng pakai minyak jugak kan rasa pun lebihkurang sama saja

      Delete
  3. Seronoklah kak jor ada airfryer..makanan semua jadi lebuh sihat n sedap..kita yg takde airfryer ni pakai pemanggang ajaib je la..tak guna byk minyak juga.hihi

    ReplyDelete
  4. yelah PK pemanggang ajaib pun ok lah asalkan ayam tu masak ok lah tu ye dak!!

    ReplyDelete
  5. teknik yang baguskan kak Noor makanan jadi lebih sihat, in shaa allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya Allah Ana dgn fryer ni kita akan jd lebih sihat dgn izin Allah..

      Delete
  6. kat rumah ni pun ada kak nor tapi tak guna sesudu minyak . kami masukkan je apa yg kami nak goreng ... penyelamat bila gas habis ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpulang selera sendiri jugak lah Zaa kaknoor pun kadang2 terlupa perap ayam macam biasa dan terus masukkan dlm fryer, memang menjimatkan dan rasa nya lebih lembut kan

      Delete
  7. Waahh..memang tgh ushar gak airfryer ni. Jimat minyak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sngt menjimatkan minyak dan masa kita jugak sementara ayam di fryer boleh buat benda lain kan

      Delete
  8. salam kak noor...singgah sini...perut berkeroncong kalau singgah ke blog akak...menarikk

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmusalm dik
      menarik ke!! hehee blog bodo2 je pun

      Delete
  9. asalamualaikum kak..salam maal hijrah kak
    :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmusalm yan, salam 2 muharram semoga sihat sejahtera hendaknya ya

      Delete
  10. Bestnya KN ada airfryer ......teringin pulak nal beli hihi....mahal tak benda tu KN?
    Ayam dia pun nampak sedap. Ayam tu jadi macamana yeh KN? Mcm kita goreng jugamk ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hainom, harga Brunei dlm $100++ je, tk taulah harga kt Malaysia tpi rasa nya tklah mahal sngt, ayam nya lebih lembut drpd yg goreng biasa tu dan yg best tkyh guna minyak

      Delete
  11. Bagusnya kak noor gunakn airfryer ni...tak perlu takut terpercik minyak kan.Lagipun tak guna banyak minyak ,sehat gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sejak ada airfryer mmg dh malas nk goreng biasa saniah, bnyk masaalah boleh settle dgn fryer ni yg best lebih sihat kan

      Delete
  12. tak payah pakai minyak banyak? ok lah kan. sebab saya kalau lepas goreng ayam, sure minyak saya buang.. sayang kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanya sesudu Yan, itupun kalau kita mau kalau tkyah letak pun ok jugak sbb ayam tu sendiri mengeluarkan minyak, hasilnya ayam nya masih berminyak walaupun tk letak minyak

      Delete
  13. Salam Maal Hijrah & Salam Perkenalan...
    salah satu wishlist saya tu kak wpun tak rajin masak...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam 2 muharram jugak dri kaknoor
      MLV, patut sngt ada kt rumah time malas2 nk berdiri utk goreng, boleh guna fryer je, kaknoor pernah jugak guna ayam frozen yg sedia di marinade tu alhamdulillh sdppp anak2 suka

      Delete
  14. goreng dgn minyak yg skit lbh sht n berkhasiat kan noor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh kita tk boleh selalu guna minyak dlm makanan kita P kan, skrg ni benda yg tk boleh guna fryer saja saya guna minyak yg lain tu masuk je dlm ni mudah!

      Delete
  15. Bgsnya kak noor ni..pakai airfryer ni bkn je jimat msa..jimat minyak..

    Xpyh dah nk lap2 dapur sebab minyak terpekik ke apa kan. Dan yg penting bgs & sihat!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu dear banyak kita dpt save masa dgn guna airfryer ni pendekata tip top lah

      Delete
  16. Saya pun tengah kumpul bajet nak beli airfryer. Memang memudahkan kerja2 menggoreng kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah Syani keeja menggoreng yg guna minyak yg banyak dulu nya dpt di settle dgn airfryer ni insya Allah

      Delete
  17. Rasanya che mat perlukan satu lahh...ehemm....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah cikmat benda mudah dah ada kan eloklah simpan satu kt rumah pd kita2 yg suka memasak ni berbaloii

      Delete
  18. Kakak teringin nak ada fryer macam ini KakNoor.
    Kalau ada memang agaknya jari kakak taklah melecur kena minyak sampai tak boleh nak gerak - sakit betul.
    Tengok ayam yg digoreng pun cantik warna emas gitu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang semua pun suka dgn airfryer ni kakzakie sbb ianya sngt mudah dan menjimatkan masa, insya Allah lepas ni mmg tk timbul masaalh terpercik minyak lgi kat muka or tangan kan

      Delete
  19. bestnya...da la nampak sungguh menyelerakan....sihat pulak tu. kita yang buat dia kan kak noor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yan pun patut ada benda senang ni Yan lepas ni boleh cipta resepi baru dgn menggunakan airfryer ni

      Delete
  20. nyum~ nampak sedap ayam tu walaupun goreng tanpa minyak :) ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap Zie malahan lebih lembut dri yg goreng guna minyak, bolehlah dptkan satu ni

      Delete
  21. mhalkan fryer ni noor..demi menjaga kesihatan elok juga ada satu..mengoreng tanpa minyak. dapur bersih kesihatan terjaga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kakyon kiya tkyh risau minyak percik ke apa save masa kita jugak drpd berlama2 didapur, itulah duit Brunei $100 lebih je kaknoor pun tk sure sbb anak2 hadiahkan msa birthday baru ni

      Delete
  22. Salam Jumaat kak...
    memang bagus airfryer ni kan.. jimat dan lebih sihat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jumaat jugak ya Atie
      betul tu sihat sedap dan jimat minyak

      Delete
  23. Teringin gak nak beli... nanti nsk kecek kat pakchaq la... dia mesti suka.... pasai dia suka jaga kesihatan..
    Makchaq ni main hantam ja...

    ReplyDelete
  24. Teringin gak nak beli... nanti nsk kecek kat pakchaq la... dia mesti suka.... pasai dia suka jaga kesihatan..
    Makchaq ni main hantam ja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti pakchaq kata ok punya don worry lah makchaq noook

      Delete
  25. wah ! memang senang sangat tu kak noor. minyak pun jimat ! heeee. bestnya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah nana yg best jimat minyak, skrang kan minyak jagung ke, minyak bunga kan mahal jadi tkyah langsung guna minyak dpt save ni

      Delete
  26. Hidangan yang sihat kalau goreng guna kuali biasa minyak kena banyak klu x melekat, pastu dlm xmsk... Blm lg bab meletop,t'percik minyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sngt cikna banyak masaalah kan kalau guna kuali biasa tu, ni dah lah senang, tk guna minyak, tak payah nk tunggu tengok masak ke tidak setkan time dah ting!!!! baru tengok

      Delete
  27. Samalah KakNoor, rumah saya pun kalau takda ayam memang tak sah. Cuma lately aje kurang masakan ayam di rumah. Senang betul ada air fryer ni yerk. Saya takda lagi air fryer ni tapi macam nak ushar satu jugalah. Senang kerja mak-mak kalau ada pembantu macam ni di dapur :)

    ReplyDelete
  28. mesti mahal kak kak noor airfryer tu

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home