Bawang Goreng Ranggup Ala Kak Noor

Bawang Goreng Ranggup Ala Kak Noor


ASSALAMUALAIKUM dan selamat pagi semua nya.
Hari ni kaknoor nak kongsikan resepi bawang goreng yang rasa nya jarang kita buat sendiri kan.
Dulu masa ada maid bawang goreng homemade memang tak pernah putus mesti ada je.
Sekarang ni bila dah rindu sangat bawang goreng buatan sendiri baru lah luangkan masa buat.
Tak susah pun cuma agak lambat je, tapi hasil nya memang sedap lah.
Kalau kita beli dari kedai memang taklah setanding yang kita buat sendiri.
Tak tau lah tempat lain tapi kalau kat sini, kalau beli memang rasa nya menghampa kan.

Jom semak resepi mana tau ada yang sikitttt rajin nak buat sendiri kan.





Bahan nya
1/2 kg bawang merah di hiris nipis
2-3 ulas bawang putih hiris nipis
2 sudu besar tepung jagung
sedikit garam dan gula utk perasa
minyak secukupnya untuk menggoreng

Cara nya
1.  Bawang merah dan putih yang telah dihiris perapkan dengan tepung jagung, garam dan gula.
2.  Biarkan selama 1/2 jam atau lebih.
3.  Panaskan minyak agak banyak untuk tenggelamkan bawang kita.
4.  Kalau sayang minyak masukkan sikit-sikit bawang tu dalam minyak .
5.  Goreng sampai agak kuning saja angkat dan tos kan.
6.  Gorenglah sehingga habis .

SEDIKIT TIP MENGGORENG

Tujuan letak bawang putih adalah untuk merangupkan bawang goreng
Masa menggoreng jangan sampai terlalu kuning  diatas api sebab bila kita angkat bawang tu akan lebih kuning.
Jadi agak-agak je tau sebab kalau terlalu kuning didalam minyak, bila kita angkat akan menjadi oren kecoklatan dan agak pahit jadinya..
Sedap di ratah kalau yang homemade ni rangup krup krap krup krap
Biarkan sehingga sejuk dan minyak nya kering baru masukkan dalam bekas kedap udara.




Bawang goreng ni dimakan dengan soto ke, mee sup, mee goreng, nasi goreng ke, atau apa saja kegemaran memang terbaik, kalau kaknoor meratah bawang goreng yang homemade ni sebalang pun boleh habis ni hahaa, hantu bawang goreng rupa nya makcik ni kan...


35 comments:

  1. Replies
    1. of coz dear Hanum apa kabar? lama tak nampak jenjalan sini hehe

      Delete
  2. tq for sharing ye kak Noor cayaangggg... kita ni kalo goreng bawang teragak2lah nak angkat atau padamkan api dpur sebab takut bawang tak garinglah, cepat lemaulah... hasilnya dapatlah bawang goreng coklat tua @ hitam manis... keh keh kehhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome dear Amie cayang bucuk hehee
      itulah sebab dah selalu buat mmg kita dah faham Mie kalau lama2 kat atas api dia akan jadi hitam manis dan hasilnya agak pait kann

      Delete
  3. uihhhh tabur atas nasi goreng panas2 sedap nyer!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg itu yg selalu kaknoor buat Idzwa tabut atas nasi goreng sampai bertambah2 bawang nya selagi ada dalam balang

      Delete
  4. suami saya yg suka sangat mkn bawang goreng..selalu dia beli je hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti, boleh try resepi kaknoor kalau beli yg ok best jugak tapi kadang kalau beli bukan saja kita tak teringin anakanak pun ikut tak mau makan haha

      Delete
  5. Tq kak noor share resepi bawang goreng ni,selalu buat sendiri macam kurang menjadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain kali bila buat bawang goreng cuba lah try resepi ni insya ALLAH kalau tak hangus mmg sedap ni Saniah

      Delete
  6. tq sis for the recipe...nak cuba lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan Su nanti bgtau kaknoor ya sedap ke tidak ..

      Delete
  7. Patutlah bawang goreng yan lembab dan geseng...tq tips kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome Yan lepas cuba tengok geseng tak lagi ya? eh geseng tu apa Yan hahaha

      Delete
  8. Replies
    1. Nurul boleh try resepi kaknoor pulak lepas ni ok

      Delete
  9. Salam singgah petang kak noor...wahh...bagus resepi ni kak noor....selalu goreng bawang macam biasa jer...sekarang baru tahu...terima kasih kak noor kongsi resepi ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat pagi Diana apa kabar? boleh try resepi ni Diana dan rasa perbezaan nya ok..

      Delete
  10. cantik bawang goreng Kak Noor...kalau yg beli, kdg2 tepungnya tebal, warna kusam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah nohas kita yg buat dia kan, lani kalau nak makan pun mesti kena make up cantik2 jugak kannn haha

      Delete
  11. ngeh3.. dalam fam CT paling seksa nak telan bawang tau Kak Noor..
    sebab tu kalo luka memang susah nak berenti darah tu.. tapi besaq ni blaja la makan sket..
    tapi makan yang jenis dah layu2 tu.. bawang goreng mmg kalo ada kuis2 tepi ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ALLAH budak CT ni rupa nya tak makan bawang ke?? haha adoii cemana ni ? sebab dalam semua masakan melayu mesti ada bawang lah cik adik manisss.... maybe kalau bawang yg di blend ok kot tak nampak bawang kan, takyah lah nak kuis2 segala kannn
      belajaq lah Ct makan bawang ni kalau period tak berenti naya tuuu heheee jangn marah tau kaknoor melawak ja..

      Delete
  12. Replies
    1. saya pun sula amat kalau yg buat sendiri Nor

      Delete
  13. Ya Allah sedapnya kak... ni la malas blogwalking malam2 ni... bila tgk gmbr makanan, dan2 perut pun bunyi... huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak mlm2 lapar cari maggi lh jawabnya haha

      Delete
  14. Pakai tepung jagung ya Kak Noor nak kasi ranggup.
    Nak cuba juga ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes dear diana akak slelau guna tepung jagung mmg ranggup

      Delete
  15. oo baru tahu caranya nk bagi ranggup..tq kak Noor

    ReplyDelete
  16. dah lama dok cari resipi bawang goreng nih. tq banyak-banyak.

    ReplyDelete
  17. Tqvm for sharing Nor, saya lg tua kot. Semoga Allah berkati Nor dgn rezeki yg melimpah ruah aamiin.

    ReplyDelete
  18. Tqvm for sharing Nor, saya lg tua kot. Semoga Allah berkati Nor dgn rezeki yg melimpah ruah aamiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thnx kak faridah memdoakan saya dgn rezeki yg melimpah ruah tu ameeennn

      Delete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home