Best Ever Mushroom Banana Muffins

Best Ever Mushroom Banana Muffins


ASSALAMUALAIKUM 
SALAM Ahad untuk semua nya dan selamat berehat ya dipetang macam ni.
Dah ada menu minum petang ke? Kalau masih terfikir-fikir nak buat apa untuk petang nii jom ikut kaknoor kedapur kita baking banana muffins ni.
Terbaik U sebab ia nya crumble di atas dan soft di dalam nya. 
Kombinasi pisang dan oats tu memang terbaik...
Resepi ni kaknoor intai dari Pinterest sebab gambar dan resepi disana sangattttttttttttttttttt menawan kalbu kaknoor, jadi kebetulan ada pisang hari ni terus lah membaking senang sangat pun, dan yang besttt rasa nya sedapp bangat ni..




Kena sendiri alih bahasa tau!! mudah je pun semua bahasa masakkan yang selalu kita dengar dan lihat dalam masterchef kat tv tu hehee...

Ingredients
  • 1 egg
  • 3 large ripe bananas, mashed
  • ½ cup butter or margarine, melted
  • 1½ cups all purpose flour*kaknoor guna tepung gandum je
  • ½ cup sugar
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • ½ tsp salt
  • 1 tsp cinnamon
  • TOPPING:
  • 2 Tbsp melted butter
  • ¼ cup brown sugar
  • 1 Tbsp all-purpose flour* ini pun tepung gandum jugak
  • ⅓ cup quick cooking oats* guna instant oats
Instructions
  1. Preheat oven to 400ºF. Kaknoor setkan 150'C Line a muffin pan with paper liners or spray with baking spray. Set aside.
  2. Whisk egg, mashed banana and melted butter in a large bowl until thoroughly blended.
  3. In separate bowl, combine flour, sugar, baking powder, baking soda, salt, and cinnamon. Add to banana mixture and stir just until moistened.
  4. Spoon batter into paper-lined muffin pan (makes 10-12 muffins, disini kaknoor guna cup untuk cupcake tu kalau guna muffin pan kena cuci lagi haha....depending how big your bananas were. Fill muffin cups almost to the brim and see how far the batter goes). Combine all topping ingredients in a small bowl and sprinkle evenly over muffins.
  5. Bake for 17-20 minutes or until tops are browned and toothpick comes out clean.



Kaknoor lebihkan letak adunan nya biar bila masak jadi macam mushroom tu, tapi kalau tak nak macam mushroom tu boleh lah letakkan jangan terlalu banyak ya, kena pandai-pandai agak lah, untuk mudah test lah dulu satu atau dua muffin dan tengok hasil yang kita dapat..



Memang sedap sangat muffin ni, sebab rasa crumble gabungan oats, gula merah, butter dan tepung kat atas muffin tu menjadikan muffin tu lembut sangat kat dalam nya, bak kata bahasa sekarang ni CAIR DI MULUT U.....


46 comments:

  1. Wahhh...x blh jd ni kak noor..nampak gaya mmg kene try la buat jgk...hehehe

    ReplyDelete
  2. Wahhh...x blh jd ni kak noor..nampak gaya mmg kene try la buat jgk...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah ada pisang kat rumah gohead Juls haha jom kita bermuffinn

      Delete
  3. Asalam Kak slmt ptg..aduhhh menawan sungguh muffin akak ni..nakkkk hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. walikmusalm Lya
      ambik lah sebijik dua kalau nk rasa hehe

      Delete
  4. SA bab baking memang failed...tp nak cuba jugak nanti...

    ReplyDelete
  5. muffin yg menarik rupanya tengok jelah noor walau sedap xmampu dicapai..

    ReplyDelete
  6. :'-C tak faham bahasa inggeris...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yan kalau nk meh kaknoor translate kan, itupun kalau betul nk buat lah, kalau tk malas lah kaknoor

      Delete
    2. Nanti kalau yan nak buat yan wassup akak..cayang akak ketat
      :-)) tq kak

      Delete
    3. oraitt yan anytime je boleh wa ok

      Delete
  7. wahh rajinnyer mak buat nuffin petang2 nih ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak nk makan wak mestilah rajinn kang lapaw

      Delete
  8. Sedapnya nampak muffin tu. bila la rajin nak baking nii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aimi, rjinkan lah diri tu mesti tk puas mkn muffin ni

      Delete
  9. Sedapnya kak noor..part cair di mulut yang mahal tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali Fidah biarlah cair dimulut besttttt

      Delete
  10. Wah hebat kak Noor..nampak memang sedap, tapi peliknya kak Noor tak gumuks pun. Kalau CM yang makan macam ni selalu, dah bam bam sangat la ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. chemid sayang , mana tau kaknoor tk gemukss ni ada teropong kot haha

      Delete
  11. Pisang campur oats memang sedap.
    Selain muffin tu kak Zai minat set teko tu hihi...

    ReplyDelete
  12. Pisang campur oats memang sedap.
    Selain muffin tu kak Zai minat set teko tu hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat sedap kakzai boleh try nnt..
      oh set tu sebenarnya utk prop je kecik je I beli kat UK kalau tk salah sempena Queen memerintahkan yg ke52 tahun kot, nmpk tak gmbr Queen kt teko tu hehe

      Delete
  13. wow.... menarik nya kak Kombinasi pisang dan oats tu... tak pernah2 lagi merasa... hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try bila ada masa Atie yg sedap sbb ada mcm crumble kt atas muffin tu

      Delete
  14. wow nampak sedap ... macam beli kat kedai bakeri kak noor punya muffin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke Zie mcm kt kedai, hehee thanks ya dh boleh buka kedai kot ni haha

      Delete
  15. Saya yg meleleh air liur tengok tu kaknoor..
    Kalau dkt dah ketuk pintu rumah kaknoor ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah habis dah tk leh ketuk lgi, dah kalau terketuk pun mesti dh dpt benda lain ni hehe

      Delete
  16. Rajin mencuba dan membaking pasti banyak yang terkumpul resepinya yer k.noor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah bunda so far so good mmg kaknoor suka sngt memcuba resepi baru

      Delete
  17. huhuhu.....nyesal terjah malam...kalau pagi tadi dah buat muffin ni....best ever muffins....esok masih ado... hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Mila dh petang ni dh buat ke belum muffin ni haha

      Delete
  18. Sedap nampaknya kak Noor... apa-apa pun saya tunggu buku resepi baru yang dah di translate resipinya ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiii sweetie nk jugak buku resepi ke ni adoiii letih menulis lah

      Delete
  19. saya ingatkan tambah mushroom tadi.pelik gak kombinasi ngan banana..hihi.rupa nya saja ye macam mushroom

    ReplyDelete
    Replies
    1. eksen je yg mushroom tu Sal coz bentuknya tiada kena mengena dgn resepi didalam nya

      Delete
  20. buat sendiri lbh puas hati..lebih sedap,kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat sendiri puas makan Kam dpt makan banyak2 hehee

      Delete
  21. Sedapnya Kak Noor... Terror sungguh! Mummy kalo masak tak tau la jadi muffin ka, jadi bengkang.. Hehhehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai Mummy resepi mudah je pun takkan baking muffin jadi bengkang pulak impossible lah laling...

      Delete
  22. uiii kalu melimpah2 keluaq mcm ni sapa yg x tergodaaaaaaaa

    ReplyDelete
  23. Baru tengok gambar pun dah berair liur penuh dalam mulut, KakNoor. Kalau dapat ni tak sempat cair di mulut, terus ngap telan jerk ^_^

    ReplyDelete
  24. tgk un dha tahu kak Noor..sedap..tapi kalau tgk step nk buat tu..ohhh...bila nk buatnya...hujung mggu sibuk ngan blog je ni huuhhu

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home