Nasi Dagang Noxxa Cepat Dan Mudah ( Orang dagang teringin nasi dagang )

Nasi Dagang Noxxa Cepat Dan Mudah ( Orang dagang teringin nasi dagang )

ASSALAMUALAIKUM 
Untuk yang belum masak untuk berbuka hari ni, boleh lah try nasi dagang noxxa ni cepat dan mudah
Pada yang ada noxxa memang berbaloii lah,tapi yang takde boleh la buat cara biasa, tak susah kalau hati teringin nak makan segala benda akan di usahakan ye dak!! 

MENU REPOST ORANG DAGANG TERINGIN NASI DAGANG

Memang mudah nya dengan Noxxa semua kerja kita jadi cepat .
Bayangkan lah masak nasi dagang tak sampai 10 minit dah siap!!!
Kalau bukan Noxxa memang agak lama kan sebab dua kali kukus.
ALHAMDULILLAH jom tengok resepi.



Nasi Dagang Terengganu Noxxa

Bahan nya
4 cawan beras wangi
1 cawan beras pulut

Bahan A
3 ulas bawang merah hiris
1 inci halia hiris
1 sudu besar halba
4 cawan air
1 cawan santan pekat

Bahan B
3 ulas bawang merah hiris
sedikit hirisan halia
sedikit halba
1 cawan santan pekat
garam dan sedikit gula
Bancuh semua bahan B

CARA NYA
1.  Cuci dan rendam beras agak-agak 7 minit je
2.  Masukkan dalam inner noxxa dan masukkan bahan A
3.  HP 3 minit kemudian OFF keluarkan nasi dalam bekas lain masukkan bahan B
4.  Masuk semula nasi dalam inner noxxa, ON dan setkan steam selama 3 minit lagi.
5.  Nasi dagang kita sudah siap, Buka tutup noxxa dan kalau nasi tu kalau kurang masak biarkan saja pada keadaan WARM .

Alhamdulillah mudah dan cepat dengan NOXXA ni tak payah tunggu berjam-jam untuk makan nasi dagang kan.






Untuk resepi Ayam boleh KLIK DISINI 




Nasi Dagang Noxxa Memang Cepat Dan Menjimatkan Masa Kita




Resepi Acar Ni rasa ramai yang dau kan, hanya potong timun dan carrot, tapi yang ni kaknoor tumis kan halia dan bawang putih, tambah dengan kunyit dan cuka, garam dan gula, lepas tu baru gaulkan dengan timun dan carrot tu, kaknoor memang suka acar macam ni daripada yang hanya gaulkan saja tu tanpa masak rencah nya.



Resepi untuk gulai telur ikan ni boleh lah KLIK DISINI resepi nya adalah resepi asal gulai ikan tongkol cuma kali ni takde ikan tongkol, terjumpa telur oklah lagi best dapat telur ikan kan...

Ok selamat menjamu mata ok, kalau tak tahan mata dan nak jamu selera boleh lah rajinkan diri kedapur mesti sedapppp kalau kita masak dengan kasih sayang untuk dihidangkan pada family.


30 comments:

  1. telur ikan tu.. goreng pon sodap.. he3.. klu masak cenggini, lagiklah b'tambah sodap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leez kalau telur ni buat apa pun sedappp tapi tulah payah nak jumpa telur ni, bila dah jumpa mmg tak boleh nak lepas kan

      Delete
  2. Ooooohh sungguh menarik tu Kak Noor..
    Noxxa saya baru smpi selesa baru ni..
    Boleh lah cuba resepi kak noor ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke yatie,dah try masak apa yatie, mesti try jangan disimpan tau haha

      Delete
  3. as salam noor..
    melting..melting..
    telur ikan tu yang sakit jantung tgokk.nak jugakkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. walikmuslam Nor,adoiii jgnlah gitu sampai sakit jantung rasa bersalah jugak ni keluarkan pic ni hehe
      meh nak bagi seketoiiii masih ada ni telur ikan boleh masak lomak pulak lepas ni Nor...

      Delete
  4. huhuu.. cheq lapaq ni kanda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mai kita tukaq dngn laksam Shiela tingin sngt laksam kelantan tu tau

      Delete
    2. sat nak panggil doraemon tulong bawak pi Brunei.. kaknoor tunggu tauu..

      Delete
    3. doremon pun tak larat nak tunggu maktok lama sangat respond haaaa

      Delete
  5. Wah noxxa...seronok kan kak noor..kerja pun jd cepat

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah cheqda zaman lani kan semua nya mesti kena cepattt

      Delete
  6. Terliur kak Zai tengok nasi dagang yang noor buat. Kak Zai pernah makan nasi dagang terbaik beberapa kali diPantai Batu Buruk Kuala Terengganu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ori orang ganu masak lagi best kakzai, saya pun tingin nak makan orng ganu masak bestnya kannn

      Delete
  7. hmm masuk dapur noor ni terliur selalu dgn rsepinya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari2 masak P rajin dgn tidak ja nak ambik gambaq tu heeee timakasih sbb terliurrr

      Delete
  8. baru buat 3 hari lepas :-))

    tapi tengok gambar macam nak buat lagi..terbau bau halba

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke Yan baru buat 3 hari sedapp kan
      tangan pun masih bau halba
      kaknoor pun suka halba wangiiiiiiiiii

      Delete
  9. seronoknya ada noxxa.... saya mengidam juga periuk noxxa tu... kena kumpul duit dulu la... huhuhuhu meleleh ailio tgk nasi dagang kak noor... alahai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nora, mmg mudah dgn noxxa apa pun cepat je masak, senang utk ibu2 yg sangat sibuk seharian..

      Delete
  10. semuanya jadi mudah dengan noxxa ni kan Kak... erm..mcm nak kena beli jugak ni...
    sedap nya lah kak... nasi dagang memang tak jumpa kt sini kecuali Ramadhan... huhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. disini pun takde jugak nasi dagang Atie, nak makan semua kena buat sndiri, sabo je kalau ramadhan baru jumpa dgn nasi dagang ni Atie seatahun sekali tu alahaiiii...

      Delete
  11. Lama tak makan nasi dagang jadi teringin pula.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi dagang noxxa cepat dan senang Diana kalau dkt nak antar sepinggan ni nasi dagang noxxa

      Delete
  12. Sedapnya..teringin nak buat. Hari tu kirim rempah ikan kat kawan..tak sempat nak buat lagi :(

    ReplyDelete
  13. Sedapnya..teringin nak buat. Hari tu kirim rempah ikan kat kawan..tak sempat nak buat lagi :(

    ReplyDelete
  14. Sedapnya..teringin nak buat. Hari tu kirim rempah ikan kat kawan..tak sempat nak buat lagi :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sdp nasi dage Fidah kalau kuah nya pedas lagi lahhh terangkat

      Delete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home