Orkid Yang Berkembang Dihari Jumaat 10 muharram 1437 Hijrah

Orkid Yang Berkembang Dihari Jumaat 10 muharram 1437 Hijrah


ASSALAMUALAIKUM dan salam jumaat untuk semua nya.
Hari ni hari jumaat apa kata kaknoor nak jamu mata dengan orkid yang berkembang di rumah kaknoor pada masa ni.  Sebenarnya kalau dulu memang banyak orkid kat umah kaknoor, rasa nya 3x ganda kot dari yang ada sekarang ni, di sebabkan kesibukan didalam rumah sampai tak terbelai orkid-orkid ni jadi merajuk kot, banyak yang mati jugak. 

Kadang-kadang kalau tak ada keperluan memang tak kuar rumah dua tiga hari. Mana tak nya nak masak asyik buka petiais dan frezer je menghabiskan stok makanan, dah habis barulah nak kuar rumah membeli, memang kaknoor bukan jenis suka jalan tak tentu pasal jugak, pokok nya tak mau cari pasal lah hahaha, itu lah sampai orkid pun dah merajuk.


Ini lah sebagian yang tinggal tu, ada banyak jugak pokok tapi masa ni takde bunga, hanya ini lah saja yang berbunga masa ni.  Oklah jom melawat taman orkid kaknoor jom!!!










 Nampak tak ada makhluk lain kat bunga tu, kalau tak nampak memang ke pakai spek mata lah tu.


Sorry lah tak banyak pun orkid yang cantik-cantik ya, tapi syukurlah masih ada saki baki orkid yang lama dulu, dapat jugak penyeri depan rumah ni kan..


34 comments:

  1. Buat terapi mata kakak jadilah KakNoor sebab apa tau rumah kakak pokok orkid yg berbunga cuma orkid jengking dan yg purple hutan yg lain dah mogok tak nak berbunga. Jenuh tukar arang tetap juga daun aje yg ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke kakzakie, ini pun tinggal saki baki je pernah tukar arang jugak lepas tu terus prestasi merudum tk mau berbunga dan ada jugak yg ko

      Delete
  2. Ya Allah..cantiknyaa orkid2 tu kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terimakasih Sya dah tinggal sikit je tu tpi boleh lah nk terapi mata sikit2

      Delete
  3. CANTIK SUNGGUH ORKID NOOR TERPESONA MANDANGNYA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tk boleh lawan orkid yg selalu P update lagiiiii terpesona soni me hehee

      Delete
  4. Saya berkenan dengan orkid yang last tu kak Noor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. orkid yg putih tu ke sweetie ambik lah kalau mampu hehe

      Delete
  5. Replies
    1. thanks Fidah yg best sngt orkid ni tahan lama tulah yg buat masih bertahan nk tanam orkid

      Delete
  6. 2,3 hari tak keluar rumah ye kak Noor..sian orkid tu x dapat belaian kasih sayang heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah JM kadang tu busy sampai tkde tahap kalau tkde keperluan mmg dok dlm umah je

      Delete
  7. kak noor keluarlah pagi or petang ke...cakap2 dan borak ngan orkid tu barulah dia makin hidup subur...senang x kak noor nak menjaga orkid ni..setahu JM x perlu siram betul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena amik masa jugak utk orkid ni JM takut dia majuk lg, mmg kena siram hari2 tpi pak hji dh jdi tukang siram itulah kaknoor liat sikt nk kuar sbb dah ada org take over

      Delete
  8. chantik orkids mcm jenis tu mak., ;p

    ReplyDelete
  9. Salam singgah sini kaknoor....cantiknya bunga-bunga orkid kaknoor....Diana tak ada tanam bunga orkid ni kaknoor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Diana kalau ada masa boleh tanam orkid ni diana cuma kena siram je hari2

      Delete
  10. Geram diana tengok bunga-bunga orkid kaknoor ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh lah pinjam diana kalau nak bawa balik hehee

      Delete
  11. Cantiknya noor...ada tu yang sama macam orkid kak Zai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yekeee kakzai punya lagi lawa lah macam2 jenis lagi kan

      Delete
  12. salam jumaat kak noor ... cantik sangat la orkid tu semua :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah hari sabtu ni Zie sorrry lmbt respond
      timakasih yaaa

      Delete
  13. Cantek ,pelbagai juga orkid kak noor yang berkembang tu....yalah kak noor orkid yang last tu nampak unik...warna pun lembut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Saniah alhmdulillahhh masih ada lgi yg sanggup berbunga

      Delete
  14. damai je tengok orkid kak nor ni.....^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhdulillah Sya mmg mendamaikan kalau selalu tngok orkid ni kan

      Delete
  15. subhanallah.. cantik sungguh bunga-bunga orkid ni kak noor.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dulu2 mmg lgi geram Aiza sbb mmg bnyk lgi yg jenis besar, ni ti ggal yg kecik2 je

      Delete
  16. subhanaallah..cantiknya orkid...warna kuning tu cantik :-))

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home