Sotong Goreng Rangup Krup Krap Krup Krap

Sotong Goreng Rangup Krup Krap Krup Krap


ASSALAMUALAIKUM dan salam  sejahtera untuk semua nya.
HARI ni dah hari kamis, mesti ada yang berpuasa sunat hari Tasua' iaitu puasa sehari sebelum hari Asyura dan esuknya 10 muharram puasa hari Asyura
SIAPA yang mampu dan kesihatan mengizinkan eloklah kita buat yang sunat-sunat kan.
SEMOGA ALLAH menerima segala amalan kita INSYA ALLAH.

Ni menu semalam sotong goreng tepung yang rangup, mesti cuba kalau ada stok sotong dalam frezer tu, rugi tau tak merasa keranggupan sotong ni, jom tengok resepi dan baca tips nya tau utk hasil yang lebih sedap dan rangup.




BAHAN NYA
2 ekor sotong kembang atau 4 ekor sotong putih (potong sukahati) tapis biar kering
1/2 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung beras
1 biji telur
sedikit serbuk kunyit
sedikit serbuk paprika // ciliflakes optional
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menggoreng

CARA NYA
1.  Masukkan semua jenis tepung dalam satu bekas atau besen gaul rata.
2.  Campurkan dengan serbuk kunyit, paprika, garam dan gula dan kacau biar sebati.
3.  Pecahkan telur dan kacau rata.
4.  Campuran tepung tadi di bahagi 2 bahagian, 1 bahagian campurkan dengan telur kacau sebati.
5.  Celupkan sotong kedalam adunan tepung telur, kemudian celup lagi sekali dalam baki tepung.
6.  Panaskan minyak sehingga betul-betul panas, bila masukkan sotong sederhanakan api dapur.
7.  Tutup kuali dengan tudung periuk untuk mengelakkan daripada meletup dan sotong masak sekata.
8.  Bila dah masak angkat dan tos kan dalam tapisan sehingga kering minyak,


TIP MENGGORENG SOTONG


1. Jangan masukkan sotong dalam jumlah yang banyak dan bertindih-tindih.
2. Pastikan sotong tenggelam dalam minyak. Pastikan minyak telah panas, kemudian sederhanakan api dapur.
3. Balikkan sotong apabila bahagian atasnya telah garing.
4. Angkat sotong yang telah masak/garing dan toskan di atas penapis (jangan toskan di atas tisu dapur)
5. Bila minyak sudah betul tos, barulah boleh letak di atas tisu dapur atau pinggan hidang.


Agak bahaya kalau goreng sotong ni dalam kuantiti yang sedikit sebab takut tak cukup, jadi pastikan adik-adik goreng dalam kuantiti yang banyak tau!! hahaha



Sangat sedap bila di cicah dengan sos ke atau apa-apa sos kegemaran, Kaknoor tak sempat nak letak sos pun sambil goreng sambil ratah, sudahnya tinggal ciput ni je untuk di gambarkan.Jadi pastikan banyak-banyak goreng tau, memang ranggup krup krap krup krap tak caya! kena buat sendiri lah ya...


50 comments:

  1. krup krap kup krap...nyum nyum sedapnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah fidah kalau sotong mcm ni mmg tk lama dlm pinggan

      Delete
  2. Krup krap krup krap tu yg tak menahan nak mencuba tu KakNoor
    Rumah saya sure kena masak banyak2 sebab semuanya penggemar sotong..
    emmmm dapnya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. disini pun sama suka sngt sotong gorenggg yatie mmg larisss tk sempt nk tngok

      Delete
  3. KakNoor ni buat kakak betul-betul nak buat petang ini.
    Tips menggoreng itu yg kakak nak ikut sangat sebab biasa kakak lepas goreng terus letak atas tisu
    Kali ini dah tahu - TQ kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah tu kakzakie cer try buat ptg ni mmg tk sempt nk cicah sos mcm kaknoor jugak sbb dh awal2 kena ratah

      Delete
  4. selamat berpuasa ye mak noor tuu.,

    wak tgk gmbr sotong goreng tepubg tu pon sedapp., ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Allah sdg menguji kesabaran ni wak perut sdg dok keriuk2 kena banyak bersaboo ni
      amik lah wak sekeping dua mana yg tinggal tu ya

      Delete
  5. krup...krup lah ni ye Kak..sedapnya sotong... peberet anak bujang sy tu.. TQ resepinya kak..boleh lah nak cuba nti...
    * selamat berpuasa Asyura kak... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ur welcome Atie, sama anak bujang kaknoor kalau seafood mmg fav sngt
      thanks Atie kena banyak bersabo time puasa mcm ni kan

      Delete
  6. awat kalau buat tak rangup pun..haha.. ok boleh cuba kak noor punya resepi plak

    ReplyDelete
    Replies
    1. cee ikut resepi ni insya allah mesti rangup Syida tk caya!!!! mai kita potong tembikai heheehe

      Delete
  7. selamat berpuasa asyura...nak berbuka nanti kena goreng lagi sekali noor sdp sgt tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. time macam ni pun dh doh pikiaq nak masak apa utk beebuka nnt adoiii

      Delete
  8. Mmg nmpk sgt krup krap sotong nie..boleh cube..sodap mkn kalau rangup2..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. meratah gitu pun sedap ni Falsya orang muda best ni mkn tkde penyakit hehe

      Delete
  9. terima ksh kak Noor, bg tip skali kak ruby ni bkan pandai sngat goreng sotong krup krup tu......

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah try tips ni kakruby mana tau lepas er krup krap krup krap je menyotong hehe

      Delete
  10. Asalamualaikum kak..sedap menu arini..dah tak payah beli kat pasar malam..buat sendiri lagi muai kan kak..
    Leh makan puas2..nyum nyum

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sngt yan lepas ni cuma beli sotong mentah ja dan buat sendiri sotong krup krap ni

      Delete
  11. Yalah kak noor sya buat pun tak rangup ,tapi saya dah save resepi kak noor ni ,bolehlah krap krup nanti....
    Biasa saya goreng sotong ni kalau anak2 ada memang tinggal ciput lah bila kita selesai menggoreng.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya kena beli sotong bnyak2 la Saniah kan supaya tk tinggal ciput, kdg kita sendiri tingin jugak nk rasa bkn anak2 saja betul tak?? hehe

      Delete
  12. Replies
    1. kalau sotong bamyak no problem nohas buat pepagi gnti cekodok

      Delete
  13. Hihi. My faveret ni.dh lh senang sungguh membuat nya... hihi... yang tak best nya 1 je kak noor... high cholesterol... so x blh mkn selalu... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. org muda high cholestrol jugak ke nhhas? honestly kaknoor mmg ada cholestrol tpi tklah terok sngt mssih under control hee

      Delete
  14. Replies
    1. goreng sendiri lebih krup krap Eyda sbb time panas kita dh boleh mkn

      Delete
  15. Selamat berpuasa Kak Noor.
    Sekejap lagi dah nak berbuka pulak.
    - Sham masak apa pun tak tau lagi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hari ni berbuka dgn pizza je Sham, tpi nk mudah buat pizza noxxa je 5 minit utk satu pizza haha

      Delete
  16. Sedapnya Kak Noor.....saya suka sotong tepung ni Kak Noor pendik kata semua sukalah, tak de yg tak suka hihi.....

    Nanti nak cuba kerangupan sotong goreng krup krap kak Noor ni....Nampaknya hujung minggu ni kena soping sotong ler ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaknoor kalau sotong mmg tak tahan lama dlm frezer asyik dok teringt sotong je, beli lah bnyk2 pastu hari2 boleh krup krap krup krap ni Hainom

      Delete
  17. Tips yang amat berguna tu.
    Diana dengan anak-anak baru tengok pasal documentary sotong di Jepun tadi kebetulan.
    Selamat Berbuka Puasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhmdulillahh diana boleh try goreng sotong lepas ni, alhamdulillah dia siap berbuka, solat dan magrib dan isyak mmg letih kalau lama tk puasa kan

      Delete
  18. Replies
    1. nak menunjukkan betapa sedapnya SS sotong ni siap ada sound effect, nasib tk nyanyi td haha

      Delete
  19. saya pengemar seafood...alahai sedapnya ratah sotong ni cicah sos pedas

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah kita Nieda penggemar yg banyak kolestrol ni pejam je kejab hehee

      Delete
  20. Mmg tak caya kalau buat sendiri... nak kak Noor jugak buatkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hamboiiii manja nya nak kena suap kan jugak ke ni Sweetie...............

      Delete
  21. kak nor ada tak petua cm ne nak biarkan tepung tu sentiasa melekat (pd sotong) walaupun dah sejuk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu belum belajar lagi Rin nanti kena tanya pakcik google dulu lah ni kot

      Delete
  22. Salam KakNoor!

    Lamanya tak datang membebel kat sini! Baru lepas sembuh sawan pengantinlah, KakNoor ^_^

    KakNoor ni bukan aje pandai masak, kalau ambil gambar masakan pun buat orang stress kelaparan tau, KakNoor! Sedapnya alahai sotong goreng tepung ni. Takdalah pulak stok sotong kat rumah. Dah lama sebenarnya tak makan seafood ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. walikmulsam MD dah agak dah mmg dah terkena sawan pengantin sbb lama tak timbul kannn
      jangan lah stress sangat baru je jadi pengantin rileksss lah MD sotong je pun bukan nya daging unta pun hahaha

      Delete
  23. hmmmm....krup...krap....krup...krap.....adeh.....terliur sudah tengok sotong sedap ni.....sotong tak de dlm peti..... sob...sob..sob

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat2 Syamila beli sotong kat pasar buat ni rugi tau tak dpt krup krap krup krap ni

      Delete
  24. sedapnya la hai ... tengok gambar jer dah tahu rangup :)

    ReplyDelete
  25. u mak ai kak noor...memang meleleh air liur ni tiba...banjir meja pcku...hihihi

    kak noor singgah la umah blog saya.. saya pon ada share beberapa resepi yg dimasak sendiri...hihi

    http://citirahayu.blogspot.my/2015/02/cheesekut-oreoyummyyyyyyy.html

    ReplyDelete
  26. kalau 4 ekor sotong tu utk JM sorang je ;p

    ReplyDelete
  27. pergi mkn sotong celup tepung d ganu ritu...perghh juicy!!

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home