Apple Ring Ku Yang Crispy Rugi Tak Mencuba

Apple Ring Ku Yang Crispy Rugi Tak Mencuba


ASSALAMUALAIKUM 
SALAM Jumaat dan selamat petang untuk semua nya.
PETANG NI agaknya apa menu petang kalian?
ADA Apple tak dalam petiais tu, apa kata potong-potong buat 
APPLE RING ni mudah sesangat, jom main potong-potong jom!!
AWAS tangan-tangan anda ya...




BAHAN NYA
5 - 6 biji apple hijau // merah
1 biji telur di sejukkan
1 cawan tepung serbaguna // gandum
1/4 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk cinnamon
1/4 sudu teh garam
1/2  cawan gula pasir
Secukupnya susu segar untu k membancuh batter
Minyak secukupnya untuk menggoreng.

CARA NYA
Potong bulat apple menggunakan cutter atau seumpamanya.
Masukkan bahan batter kedalam mangkok, tepung,telur, baking powder, garam dan susu.
Bancuhlah agak-agak kepekatan yg kita suka.
Celupkan apple kedalam adunan batter.
Panaskan minyak dan gorenglah se hingga kekuningan dan tos kan
Campurkan gula dan cinnamon gaul rata.
Gorengan apple tadi disalutkan ketika panas dengan campuran gula dan cinnamon.
Siap untuk dihidangkan memang sedap di santap ketika masih panas-panas  sikit.

SELAMAT MENCUBA UNTUK SEMUA NYA








Kalau ada yang teruja tengok gambar- gambar ni cepat-cepat ke dapur lah.
Sedap tau makan apple ring ni manis-manis masam. bukan
MASAM MASAM MANIS tau hahahaa
Itu cerita P Romlie tu kan...


36 comments:

  1. Baca tajuk entri pun dah tergoda Kak Noor...
    Apa lagi melihat gambar Aplle Ring kak Noor yg siap di goreng tu..
    Lagi lah terliur..
    Tak pa saya save dulu..
    Nanti2 cuba sebab apple tak da..
    Baru semalam pulun bagi habis hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok je yatie resepi mudah sngt pun
      tunggu ada apple mesti buat tau

      Delete
  2. Kak noor ,bestnya resepi baru ni mudah ....kena cuba ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat kudapan petang or pagi mmg sedap ni Saniah

      Delete
  3. Ada aje idea baru KakNoor kan
    Kakak teruja pulak tengok bila dah di tenggek-tenggek tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah kena tenggek tu tunggu utk ngap dah tu kakzakie hahaha kann

      Delete
  4. kakkk

    tolonggggggggggggg

    laparrrrrrrrrrrrrrrrrr

    hahaha

    ReplyDelete
  5. wow!! menariknya..
    boleh try ni.. tapi kena ada apple dulu la baru buat.

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. mmg sedap sngt diana boleh try sekali nak dua kali haha

      Delete
  7. adoiii...sedapp ni kak..tak pernah terfikir nak buat mcm ni...hihi..
    boleh lah nak mencuba..sllu epal kat rumah tak habis mkn... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak2 kaknokr selalu minta buat bukan2 rpi sebeno nya org putih selalu dah buat ni kita je yg belum Atie

      Delete
  8. Makan fresh.. klu bakar boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bakar pun ok syida guna pemanggang ajaib tpi kalau bakar tk boleh salut tepung lah kena bakar gitu je

      Delete
  9. Mcm sedap ajer.. x tau boleh masak plak buah2 ni kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg boleh masak Ela boringkan drpd makan cam tu saja baik kita gorenggg aje

      Delete
  10. Ietams mesti lah kema ada apple kalau tk mana mungkin jd apple ring kannn

    ReplyDelete
  11. Masyaallah KN....tak pernah saya jumpa mahu pun dengar Apple Ring ni tau....yg pernah makan pun Onion Ring tu .....

    Sedap ek KN..... bolehlah cuba nanti kalau sawan M dah hilang hihi....

    ReplyDelete
  12. Masyaallah KN....tak pernah saya jumpa mahu pun dengar Apple Ring ni tau....yg pernah makan pun Onion Ring tu .....

    Sedap ek KN..... bolehlah cuba nanti kalau sawan M dah hilang hihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hainom lebihan batter apple ring ni boleh buat onion ring jugak tau cuma kena campur + sikit garam lg utk masinkan onion ring tu

      Delete
    2. cuba lah Hainom buat pasti anak2 suka caya lah

      Delete
  13. Salam singgah sini kak noor...wahh....tak sangka apple pun boleh goreng yer kak noor...first time tau nama Apple Ring...hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita yg buat dia Diana boleh aje digoreng
      org putih lama menggoreng kita je belum buat kan

      Delete
  14. banyak idea noor mencipta resepi baru..kalau ada epal dah tryni dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I pun ikut org jugak kakyon ikut mat saleh hahaha kemain lgi kan

      Delete
  15. Assalamualaikum Kak Nor...
    Macam saya ni sesuai sangat buat apple ring ni.....jimat masa....sebab senang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikumslm fida, kalau sesuai buat ok nnt kaknoor nk tngok hehe

      Delete
  16. apel pun boleh digorng baru tau boleh cuba ni..

    ReplyDelete
  17. biasa makan onion ring..ni apple ring..erm pertma kali dengar

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah saya pun kak yan
      first time pun dengar apple ring =)

      Delete
  18. kiranya method dia lebih kurang sama cam onion ring ye kak noor
    tak penah tahu pasal ni
    tengoklah kalau rajin nanti, saya cuba =)

    ReplyDelete
  19. save link ni la Kak Noor.. nak cuba buat dgn anak2 buah.. kasi activiti sket kat diorang cuti2 ni..

    ReplyDelete
  20. guna apple? guna pisang boleh heeee

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home