Dill Atau Bukan Dill Tolong Story Sat

Dill Atau Bukan Dill Tolong Story Sat


ASSALAMUALAIKUM 
SALAM isnin untuk semua nya walau dimana saja berada
BAIK yang selalu meninggalkan komen atau sekadar silent reader ya.
HAHA... pada sorang silent reader yang baru kanoor jumpa hari jumaat lepas sila lah komen kat sini ya, dah berjumpa in person kan....
TAPI sayang nya terlupa nak bergambar sebab berjumpa dengan tujuan menghantar
NASI KERABU KELANTAN je
INSYA ALLAH jika di izinkan ALLAH kita berjumpa lagi ya
Oh Fatimah!!!!!!

Berbalik pada entry kali ini,  kaknoor nak tanya siapa yang arif mengenai pokok ni, kalau ada yang tahu nama dan samaada boleh makan ke tidak!! sebab setiap ada tetamu yang datang kerumah kaknoor memang ternampak pokok ni sebab di jadikan hiasan pagar, mesti ada yang cakap boleh makan, tapi kaknoor sebenarnya tak berani jugak nak makan,  Ada yang cakap ni pokok "dill" herba orang putih tu, tapi ada jugak yg cakap bukan, yang cakap pokok penghalau nyamuk pun ada jugak, so very confius lah kang makan fengsan pulak!!!
Rasa nya DIANA TUKANG KEBUN mesti tau kot pokok ni kan please!! bagitau kaknoor ya samaada pokok ni "dill" yang boleh di makan tu atau dia nya sekadar serupa dhill tapi tak boleh di makan, mungkin gambar-gambar di bawah boleh membantu DIANA dan yang lain jugak..



Pokok ni memang ditanam di tepi garage sebagai pagar sekali gus untuk tutupkan kandang kucing kaknoor hahaha lagipun pokok ni berbau wangi jadi nya tak busyuk sangat kandang kucing tu kan..




Ramai jugak yang cakap boleh letak dalam telur dadar goreng, adusss tak sabar nak tau samada betul ke tidak boleh makan pokok ni, memang cantik kalau letak dlm dadar kan ada hijo gitu...



Memang mudah sangat nak tumbuh pokok ni, patahkan saja batangnya yang keras tu dan cucuk di tanah insya ALLAH tentu tumbuh dengan izin ALLAH.



Inilah rupa bunga pokok tu, kaknoor pernah google mencari pokok dhill herba orang putih tu, tapi bunga dhill agak bolat2 tak macam ni agak panjang, confem bukan dhill kan!! or dhill versi nusantara or Borneo ni....

hasil menggoogle ini bunga pokok dill
Ini daun dill tu ada persamaan sikit kan..


37 comments:

  1. Kak pun banyak juga pokok ni kat rumah dulu tapi xpernah pula cuba disayur...cantik sgt daun pokok ni buat hiasan laman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah saya pun tk pernah guna jugak tpi sbb ada yg ckp boleh mkn tulah nk make sure tu P

      Delete
  2. Cantiknya pokok tu...Nampak segar sangat

    ReplyDelete
  3. Salam ziarah kak Noor.. Hihi.. saya tiada jawapan :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. thnks pada yg tiada jawapan eyra sbb sudi singgah sini

      Delete
  4. dulu kat rumah sy kt kpg byk pokok ni kak noor...tp tak pernah pulak cuba untuk makan....teringin jugak nak tau kalau pokok ni leh makan.... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sampai skrg belum ada jawapan lgi deanna sama2 lah kita tungguuu ya

      Delete
  5. Saya pun konpius kak... ada dua kali beli, dan tanam tapi lepas tu biarkan aje sebab tak pasti dill ke atau pokok lain, nyonya yang jual pokok tu kata ini pokok halau nyamuk.... akhirnya mati gitu ajer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke Mie itulah kam ada jugak yg ckp pokok halau nyamuk tpi ada jugak yg dtg2 kerumah ternmpak pokok terus ambil dan gigit ktanya mmg boleh mkn buat ulam haha

      Delete
  6. Saya pun selalu jumpa orang tanam pokok ni tapi takde pulak org gitau boleh makan....
    Haha...boleh pengsan kan kak noor kalau tak pasal2 kita mkn benda yg tak sahih lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. menunggu kesahihan ni Saniah tk mau pengsan tk pasal2 pulak nnyk lgi benda lain boleh mkn kann

      Delete
  7. Apa yg pasti kakak langsung tak boleh diharap utk membantu KakNoor menjawab persoalan
    Cuma kakak suka tengok, cantiklah KakNoor pokok ni, nampak soft betul daun dia lembut sangat:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tkpa kakzakie dtg sini pun dh ok walaupun tk membantu mmg soft sngt daun dia itulah yg buat mcm nk makan je tu

      Delete
  8. hihihi.. maaf Kak Noor.. sy tak kenal pokok.. huhu

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. hijau itu menyegarkan Ela mata yg memandang

      Delete
  10. Oh ada pokok yang boleh letak dlm telur ya.. saya nk tgu komen org yabg tahu la.. menarik gak kalau btl boleh ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kata nya Aisy ada yg letak dlm telur dadar tpi itulah not sure jugak kanoor

      Delete
  11. Macam pernah nampak pokok ni.. Kalu tak silap SS pernah nampak kat kaki Gunung Kinabalu di Sabah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke SS masa itu nampak tk ada yg mkn pokok ni ? mesti tkde kan

      Delete
  12. Eupatorium capillifolium? Dog fennel ke? Cuba Kak Noor google.
    Sebab tak berapa jelas bunganya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah google diana😐 tpi belum ada kesahihannya ni, bunga nya macam bunga lalang rasa nya

      Delete
  13. zila lgilah jrg jumpa pokok nie kak nor..aah kak kena cari kesahihannye dulu..tkut apa2 plk nnt..ttbe pitam maktok ..he heee gurau kak nor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan zila kang pengsan maktok sapa nk jga iman pulakkk

      Delete
    2. Boleh makan buat ulam atau rebus minum airnya atau keringkan buat teh uncang.. tersangat banyak khasiatnya... saya ada tanam saja suka2 baik utk ubat canser dll

      Delete
  14. Rupa dah 'mirip' dah tu, Kak Noor :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mirip sngt daun dia farah yalah bgi conpius ni

      Delete
  15. saya pernah tanam pokok ni . rasanya bkn lah kak noor ... cuba pi nursery tanya kt mrk ...

    ReplyDelete
  16. Alamak!!!! Saya nama Dill pun tak pernah dengo KN hihi....
    Untuk masak apa yek daun Dill ni KN

    ReplyDelete
  17. pertama kali tengok ni kak ..tak kenal pokok apa..

    ReplyDelete
  18. Bunga pokok dhill nampak seperti letupan/percikan pertunjukan bunga api. Cuba search "dhill flower"

    ReplyDelete
  19. As-salam. Arwah nenek dan mak sy selalu guna daun ni cmpur dlm telur dadar. Juga dikenali sbgai daun adas manis walaupun die pahit2 sket. Daun ni org myanmar/thailand kenal la sbb slalu dicampur dlm masakan dorang..nenek sy cmpuran myanmar. Sy pun tringin nk tanam klu betul pokok dill boleh beli btgnya dgn k.noor.

    ReplyDelete
  20. As-salam. Arwah nenek dan mak sy selalu guna daun ni cmpur dlm telur dadar. Juga dikenali sbgai daun adas manis walaupun die pahit2 sket. Daun ni org myanmar/thailand kenal la sbb slalu dicampur dlm masakan dorang..nenek sy cmpuran myanmar. Sy pun tringin nk tanam klu betul pokok dill boleh beli btgnya dgn k.noor.

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home