Kebab Ayam Simple Dan Insya ALLAH Sedap

Kebab Ayam Simple Dan Insya ALLAH Sedap


ASSALAMUALAIKUM dan salam selasa untuk semua nya.
Hari ni kaknoor nak kongsikan resepi yang simple dimple je yang menggunakan ready made roti kebab, dah ada yg mudah tak payahlah kita nak buat roti kebab ni kan, beli je roti tu, kemudian letak inti sendiri, ikut selera sendiri, disini ikut selera anak bujang kaknoor.

Jom tengok resepi simple dimple..





Bahan nya
2 keping roti kebab ( kaknoor beli ready made roti kebab yang bulat tu)
2 keping burger ayam frozen
1 biji timun di hiris dadu
1 biji tomato dihiris dadu
1 biji bawang holland di hiris dadu
sedikit jintan putih di goreng sekejab dan kisar kering
sedikit serbuk pati ayam
sedikit lada hitam kisar
sedikit cili flakes jika suka pedas
secukupnya mayonis
sedikit mentega untuk menumis
garam dan gula secukupnya

Cara nya
1.  Panaskan kuali dan goreng tanpa minyak roti kebab sehingga keperangan dan potong dua.
2.  Goreng burger ayam sehingga masak dan potong dadu.
3.  Potong dadu kecil, bawang , timun dan tomato. (timun di buang biji nya tau )
4.  Dalam kuali panaskan sedikit mentega, masukkan bawang,  goreng sehingga wangi, masukkan burger ayam, jintan, serbuk pati ayam, lada hitam dan cili flakes.
5.  Kacau biar sebati dan masak.
6.  Akhirnya masukkan timun, tomato dan mayonis secukupnya dan tutup api. Kacau rata.
7.  Tambahkan dengan garam dan gula dan rasa lah ikut kesesuaian sendiri.
8.  Ambil potongan roti kebab dan masuklah bahan-bahan inti tadi sebanyak yang kita suka.
9.  Untung nya bila kita buat sendiri semua nya boleh tambah, nak pedas boleh tambah cili flakes., nak sedap boleh tambah banyak burger ayam atau mayonis ke, suka hati kita lah sebab kita yang buat.
Betul tak!! ..




Sebenarnya anak bungsu kaknoor suka sangat dengan kebab ni, jadi nya memang selalu buat sendiri je, cuma kekadang tak sempat nak update sebab dah habis kena ngapppppppp...



Untuk breakfast ke, untuk minum petang pun ok jugak, yang best untuk bekalan anak sekolah, mudah dan simple.  Sampai sekarang anak bungsu kaknoor dah form 6 tapi tak mau beli di kantin, mesti hari-hari nak  bekal  je makanan dari rumah., jadi setiap pagi mesti memikirkan apa menu untuk bekal kesekolah, Yang problem sikit si bungsu ni tak mau menu yang berat sangat, nak yang agak ringan-ringan, yang pasti dia tak mau nasi goreng, mee goreng dan yg lain yg goreng haha..
Ohhhhhh anak mama patut lah sekarang ni dah slim mlim, mama jugak yang suka goreng-goreng ni kan...

21 comments:

  1. Nak nangis tengok kebab ayam Kak Noor nih...terus jadi lapar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh nak bgi ada seketoii lgi ni farah jgn nangiss tau

      Delete
    2. Huhuhu apakan daya,..Kak Noor jauh di sana,..

      Delete
  2. MENYELERAKAN SEKALI KEBAB COMEL NOOR NI...XCUKUP SEKEPING KALAU NK KENYANG..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul P tk cukup 1 ni yg best buat sendiri boleh letak inti bnykkk haha

      Delete
  3. uii mak sedapnya kak noor,pernah gak buat dulu simple dimple kan kak noor :)

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. yes cheqda terbaik ooo haha puji diri sendiri la pulok

      Delete
  5. Hmm sedapnya Kak Noor :) Jadi ngences ini .....

    ReplyDelete
  6. Baru je teringin nak makan kebab k noor..nanti nak.buat ikut resepi ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh aje wa try resepi ni, kat umah ni semua suka pedas jdi dlm kebab pun letak cili flakes haha

      Delete
  7. Salam singgah sini kak noor....sedapnya kebab yang kak noor...

    ReplyDelete
    Replies
    1. of coz dear diana sendiri buat sendiri makan

      Delete
  8. Sedap ni Kak Noor. Boleh jadi idea untu sarapan, minum petang atau makan malam ringkas.

    ReplyDelete
  9. nyummmm... terliurrrr... haha..
    pae sukalah kebab ni kak.. klu mee goreng pun dia jarang nk makan... hihi.. boleh buat utk sarapan @ minum petang ok gak ni:)

    ReplyDelete
  10. Yelah .....dah mama terer masak katanya dpd makcik kantin....memanglah KN hihi....
    Saya dah dpt idea nak buat breakfast KN....tp tak taulah bila hihi

    ReplyDelete
  11. istimewa nya air tangan ibu toada tolak banding nya...

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home