Sup Tulang Noxxa Mudah, Cepat, Sedap Bersama Nasi Impit & Sambal Kicap

Sup Tulang Noxxa Mudah, Cepat, Sedap Bersama Nasi Impit & Sambal Kicap


ASSALAMUALAIKUM 
Selamat malam semua nya.  Apa kabar agak nya ya. 
Dah makan malam ke belum ni?
Sup ni dah 4 ke 5 hari dah buat tak sempat nak update.
Baru bekesempatan mengupdate malam ni jom tengok dan jamu mata.



Bahan Kisar
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 sudu besar lada hitam *lada hitam dah habis semua diblend jadi tkde yg biji
1 batang kayu manis
sedikit lada putih
7-8 biji bunga lawang
3 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
Rempah ratus boleh di kurangkan jika tak mau terlalu berempah ya..

Semua bahan di kisar halus ya, sebab anak-anak tak suka bila makan sup termakan atau tergigit rempah-rempah tu, jadi nya lebih selamat kaknoor blend je semua memang dah tak nampak segala rempah ratus nya.



1kg tulang apa saja
Yang ni tulang daging korban pemberian kawan kaknoor hehee free U...




Caranya
On kan periuk noxxa dan setkan SF ( Stir Fry ) Masukkan bahan kisar didalam inner noxxa.  Kaknoor tak tumis dengan minyak sebab tulang tu nanti akak mengeluarkan lemak-lemak nya sendiri, jadi hanya masukkan terus je.  Bila dah wangi sikit baru lah masukkan tulang, air secukupnya dan bahan-bahan sampingan ikut kegemaran family masing-masing lah.  Jangan lupa garam dan sedikit gula secukupnya.  Kalau tak suka tomato dan carrot biarkan tulang tu single mingle je pun ok.  Kalau kaknoor suka rasa sup yg agak masam-masam tomato tu dan manis dengan carrot bestt...
Kemudian off kan SF, tutup periuk dan setkan lagi ke HP selama 40 minit.



Selepas 40 minit, noxxa akan berbunyi ting tong ting tong haha. kemudian keluarkan tekanan dari dalam periuk dan buka penutupnya dan hasilnya macam gambar di atas, tulang nya dah lembut sangat berbanding dengan kalau dimasak diatas api biasa yang memakan masa berjam - jam..



Sup tulang noxxa kita dah boleh di hidangkan mengikut citarasa sendiri, disini kaknoor suka makan dengan sambal kicap yang agak pedas-pedas.



Untuk membuat sambal kicap kita hanya perlu blendkan cilipadi banyak nya ikut lah nak kuat pedas banyak-banyak tau, ditambah dengan bawang putih sebiji dua je, kemudian blend jangan hancur sangat, lepas tu masukkan kicap manis pekat tu. Gaul rata dan siap.



Kebetulan masih ada nasi impit dan soon goreng jadi why not kita makan dengan sup tulang ni kan marbeles U pedas manis lemak waduh, ada yang nak mencuba ??
Yang ada noxxa boleh lah try dengan masa yang cepat, tapi utk yg tak ada boleh jugak rebus guna periuk biasa dan stanbye je gas banyak-banyak insya ALLAH bila dah lembut boleh lah makan macam ni kan...


61 comments:

  1. Wah sedapnya. Kalau merebus tulang..selalunya mengambil masa yang agak lama. Kenalah saya cari periuk noxxa nih!!
    Terima kasih resipinya Kak Noor :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah Fidah noxxa menjimatkan masa kita dari berlama2 di dapur, wajib cari ni..

      Delete
    2. Adik-adik semua dan sesiapa yg ingin memiliki pressure cooker Noxxa. Suka tengok org yg suka memasak resepi berbagai untuk keluarga. Pm akak/ibu untuk harga kaseh-sayang, rugi kalau takde periuk nih. Tumpang lalu ye tuan tanah. Pm akak di 019-2494819. Tq

      Delete
  2. Asalamualaikum kak..malam ni yan makan mee hoon tomyam..

    Sedap ni kak, cicah roti :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmuslam yan, wah sedap tu mee hoon tomyam yan masam-masam pedas terbaik..

      Delete
    2. Wahhh Yan, sedapnya ... Terasa nak buat ler pulak kebetulan semua bahan ada ni.

      Delete
    3. maklong suka tomyam jugak ke wah selera sama lah kita tu

      Delete
  3. kak nor...kalau masukkan carrot n tomato sekali ngan tulang n daging selama 40 min bukan ke dah hancur terlalu lembik

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tujuan nya nak hancurkan segala sayuran tu lah JM supaya rasa nya meresap dalam kuah kecuali tulang je mana mungkin boleh hancur JM kena ketuk dengan hammer kot baru hancur hehee

      Delete
    2. ahahahah...sakit perut JM baca komen kak Noor ni

      Delete
    3. yalah JM tkde cara lain kan nk hancurkan tulang tu selain hammer je pisau pun mau patah riok tu

      Delete
    4. Perut saya dah nyanyi lagu dangdut tengok sup tulang ni!

      Delete
  4. "tulang nya dah lembut sangat " leh ke makan tulang tu kak noor eheheh...ye ye..daging bahagian tulang tu mmg sedap kan...tapi kan kak Noor..periku Noxxa tu mesti mahal kan? anggaran harga berapa eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksudnya isi2 tepi tulang tu lah JM adusss budak ni ...memang sedap daging yg macam urat2 sikit tu JM lupa kan jab pasal kolestrol segala
      harga nya boleh tahan jugak lah JM $B268 jugak ni, kalau harga malaysia Rm 700 jugak ni, kena stop travel jab kot haha

      Delete
    2. mak aih..RM700 ke...aduhai..ada sesapa nak derma kat JM x hihihh

      Delete
    3. yalah JM tpi kata hainom cemana boleh dpt rm 500 je tu best tu Jm kena geng dgn hainom mana tau dia dpt bg special punya haliga kawannn maaaa hahaaha

      Delete
    4. Kak Noor dah macam duta noxxa.. asyik2 share periuk Noxxa... HAHAHA.. saja bikin kita geram nengoknya.. tapi senangkan memasak dgn noxxa ni..

      Delete
    5. sebab senang dan cepat guna noxxa ni syida yalah hari2 nk pakai noxxa rasa mcm tak mau guna peyok lain dh waktu sibuk2 ni

      Delete
  5. cepat masak sup tulang daging guna noxxa ni ya...sedapnya mkn dgn bihun celur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dengan apa pun sedap ni P kalau ada bihun lagi bestttttt

      Delete
  6. Family saya sup camni suka makan dengan roti kak noor....sekejap je licin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke saniah makan dgn roti! kat sini kalau ada sup lebih mesti nk mkn dgn mee ke bihun roti belum pernah try

      Delete
  7. Noxxa ni gn kt opis je kt umah paksi gas... sedapnya kalu dpt cicah ngan roti

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh di opis ada noxxa jimat masa ksn Anies

      Delete
  8. Kak Noor ni kan suka tayang periuk Noxxa tau! Saya dah rasa geram dah ni.... hari tu ada gak survey pressure cooker kat Aeon tp brand lain la.....
    Dlm 500 lebih....Kang kalau dah geram sangat mau jugak kejam mata angkat sebiji ni Kak Noor...

    Kak Noor sum sum dia tu buat meleleh air liur ai huhu....



    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhh brand lain ke ingtkan brand noxxa ni hainom boleh dpt dgn harga 500 tu mmg hebatlah adinda sorang ni.
      bukan nk tayang hainom tpi dh nk cepat kena la masak guna noxxa ni alahhh pejmmmmmmm je mata lama2 mesti bila buka dh ada noxxa ni ahha

      Delete
    2. Haha.....sajalah KN....bukan nak kata KN tayang pun.... Kalau saya ada Noxxa ni mau jugak saya masak tulang hari hari KN hihi....

      Delete
    3. Sesapa yg nak mai lah akak tolong belikan harga member rm657.20. Selepas 1 june 2016 syarikat naikkan harga 7.5%. Pm ibu cepat 019-2494819. Tq

      Delete
  9. Assalamualaikum Kak Nor... masih boleh kawal nafsu beli periuk....sebab periuk ajaib pun belum balik modal lagi...hehe....

    Sedap sup tu...kami dah selesai buat sup daging korban pada raya kedua....

    ReplyDelete
    Replies
    1. walikmusalm fida, betul tu kita org pompuan ni sukar sngt nk lawan nafsu nafsin ni tkpe selagi boleh kawal tu ok lah

      Delete
  10. ada lagi kak nor tulang korban.. hii.. memang mudah dah sejak ada periuk noxxa nih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangt mudah wani skrg semuanya nk guna noxxa

      Delete
  11. Sdpnya sup Kak noorr tu pepagi mkn sup pun sdp

    ReplyDelete
  12. Kak Noor kaaaaaannn.... tak habis2 menggoda!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. godaan n k gi rajin kat dapur ok lah tu Mie

      Delete
  13. Salam singgah sink oak door....wahh...tengok tulang tu day berselera nampak Yang day do masak tambah menyelerakan lab kak noor....hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai diana tqvm dah singgah sini
      jamu mata dulu ok

      Delete
  14. AssalamualIkum Kak Noor,

    Terlior tengok sop tu. Mesti sedap... Terima kasih sudi berkongsi resepi. Bila sudah habis ilham tak tau nak masak apa, Mak Long ketuk pintu blog Kak Noor hihihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalikmusalm maklong
      sama2 lah maklong alah resepi yg tk seberapa sngt pun sekadar masakan harian yg bodo2 ja

      Delete
  15. bestnya ^^ teringat dekat sup mak,,hehe

    ReplyDelete
  16. amboii kak Nor..sedap bebenor sup Tulang ni... baru semalam en suami masakkan sup rusa (payau)...tapi tak boleh lawan lah sup tulang kakNor ni... hihi...
    ohhhh NOxxaa (buat termimpi2 nak beli)... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduhh Atie selama hidup ni belum pernah kaknoor makn payau, org brunei pun ckp payau jugak tau rusa ni, cemana rasa payau tu Atie??

      Delete
  17. Yesss!! memanglah sedap dan cepat empok
    Kakak masak apa pun memang guna noxxa ni KakNoor bagi cepat lagi-lagi kalau balik kerja senang sikit kerja
    Boleh tinggal lagi tahu-tahu dah beep-beep.. dah masak. Dapur pun tak berminyak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul sngt kakzakie mudah bin cepat bin bersih kalau pakai noxxa ni kita boleh buat kerja lain sementra tulang tu masak nungguuuu beeeeepppp baru dtg suka sngttf

      Delete
  18. Sedapnya...makanan kegemaran keluarga kak zai. Kalau makan dengan roti pun sedap.

    Kak Zai masak sup tulang gunakan pressure cooker brand butterfly.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok tu kakzai asalkan pressure cooker mmg cepat lembut tulang itu yg bestt

      Delete
  19. Sedapnya laa hai... Tapi kalu SS nak makan... Kena amik ubat kolestrol...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kolestrol tinggi ke SS tkpela bior akak je yg makan lah SS tengok la dulu ya haha

      Delete
  20. Tergoda sungguh tengok sup tulang kak noor..
    Kena bikin sup tulang juga ni hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. yatie boleh try sup tulang ni noxxa baru jgn dok simpan saja, kalau dh tau guna mmg nk guna noxxa saja bila nk masak hehehe

      Delete
  21. mudahnya memasak guna periuk ni..teruja, teruja...food photography akak terbaikk..memikat selera just tengok gambar je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah sngt nohas terbaiklah so far noxxa ni, wah ada yg puji photo akak ke tqvm ya akak mmg minat photography berjam2 jugak bila nk ambik gmbr sbb nk yg trbaik hehe

      Delete
  22. Kena pujuklah hubby belikan periuk noxxa ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. berbaloiii diana guna noxxa dapur tk kotor , laju lagi masak makanan tkyh tunggu lama2 mmg bgus sngt i tell u ..

      Delete
  23. Kak noor..sambal kicap kak noor tu ala2 sy jg buat...tp belum pernah masak tulang pakai noxxa

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak mmg suka smbal kicap jenis mcm ni dari dulu hingg kini mmg sedap
      boleh try cheqda..

      Delete
  24. apa sahaja kak noor masak mesti nampak sedap.. mudah ada periuk noxxa tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mudah dgn noxxa ni Aiza yg best cepat dpt mkn dgn noxxa ni thanksss

      Delete
  25. TQ. Sedapnye sop tulang! Ibu boleh jual harga kaseh-sayang kalau nak. WASAP ibu
    Yati-019-2494819.Sekarang harga ahli rm657.20. Harga katalog rm788.65. 1 june 2017 harga naik lagi.

    Rugi kalau takbeli. Macam-macam boleh masak dengan periuk ni. MESTI ADA DI DAPUR.

    Ibu bagi 4 ebook beratus resepi noxxa-htr tru email.

    Periuk ni laku keras taw!!! PM ibu
    Yati-019-2494819.

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home