Laksam Request Dari Tukang Masak Sendiri

Laksam Request Dari Tukang Masak Sendiri


Assalamulaikum dan salam sejahtera untuk semua pengunjung blog kaknoor yang tak seberapa ni.
Resepi ulangan lagi hari ni, sebab dah lama jugak tak buat laksam ni, hari ni tukang masak sendiri yang teringin nak makan, jadi biar lambat asal dapat makan kan...

Memang rumit membuat laksam ni dari awal membuat kuah, sehingga mengukus laksam, tapi apo nak di kato kang kempunan pulak jadi ku gagahi merajinkan diri hari ni, jom layan gambar dulu mana tau ada yang teringin jugak macam kaknoor hehe...


 Kaknoor tak guna bawang merah biasa tapi guna bawang bombay sebab malas nak kopek bawang merah kecik sangat haha jangan tiru tau!!!


Bahan Kuah

1 kg ikan kembung direbus / ambil isi / di kisar / simpan air rebusan
2 cawan santan
1 sudu besar lada hitam
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai di ketuk
1 inci halia
3 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa

Cara memasaknya

Kisar  bawang merah, putih, halia dan lada hitam, masukkan dalam periuk, masukkan santan dan isi ikan yang di kisar bersama air rebusan ikan.  Didihkan dengan api yang sederhana, masukan asam keping, garam dan sedikit gula.  Bila sudah cukup rasa dan pekat boleh lah di tutup api.


 Disini kaknoor kurangkan santan daripada 2 cawan kepada 1 cawan lebihan nya tambah air je supaya tak terlalu pekat sangat.




Bahan Ulam
1 biji timun
5 urat kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
7 tangkai daun kesum
½ cawan taugeh
Sambal belacan

Cara membuatnya
1.    Semua ulam-ulam di hiris kecil
2.    Ambil laksam secukupnya, tambahkan ulam di atas dan curahkan kuah.
3.    Laksam sudah boleh di nikmati.

 Sambal belacan macam biasa je kan, tumbuk cilipadi, cilibesar, belacan bakar dan air asam jawa, tapi disini tukang masak mesin je nak cepat.




Bahan Laksam
3 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
 5 cawan air suam (3 air panas + 2 cawan air biasa)
1/2 sudu kecil garam

Cara membuatnya
Satukan semua bahan kacau sehingga tak bergentel, panaskan kukusan letakkan tudung periuk atau dulang kecil, masukan 2 senduk bancuhan dan kukus sehingga masak lebihkurang 2 ke 3 minit angkat dan gulung.  



 Rasa nya kuah kaknoor ni kurang pekat sebab kaknoor kurang suka terlalu pekat, terpulang lah kalau nak pekat lebihkan santan tu ok..




Alhamdulillah akhirnya dapat makan laksam jugak hari ni, siapa nak join cepat-cepat tau sebab tak banyak dah tinggal ni hahaha, tukang masak lepas geram ni..

32 comments:

  1. salam akak..sedapnye...terima kasih share resepi..bleh try ni..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ceria dri kaknoor jugak CCC ya, rugi tk try tau mesti sedapppp

      Delete
  2. saya suka makan..tp suami dgn anak2 .. mmg x minat..so kalau nak makan..kena beli la..kalau nak buat..mcm rugi ajer ..sorang makan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah Ela kita ni memasak mesti menu yg family suka kan, selalu abaikan selera sendiri, sama jugak disini ada yg kurang suka trpaksa masak menu lain lagi disamping laksam ni

      Delete
  3. huwaaa.. saya tak sabar nak balik lunch... lapar nengok gambar laksam tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cepat2 balik farah and happy lunch ya laksam jugak ke lunch arini?

      Delete
  4. feveret yan ni.....laksam memang sedap berbanding laksa biasa..lembut je senang nak telan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Yan laksam lebih sedap dri laksa tpi ianya lebih rumit jugak dri laksa kann

      Delete
  5. Buat sendiri.. puas hati makan kan kaknoor...
    Saya bila teringin, cuba lah beli.. tapi biasalah tak sesedap yg buat sendiri..
    tu ubat org malas macam saya kan kak noor hahhaa..
    siapa suruh beli kan... kekadang ada juga peniaga yg sedap buat laksam ni..
    Kalau dekat dengan kak noor , dah gi ketuk pintu minta sepinggan laksam tu hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah Yatie masaalah dibrunei ni tkde yg menjual laksam, kalau ada mmg kaknoor beli je kot sbb kdg2 kemalasan melanda jugak nk cepat dan senang kan

      Delete
  6. Tengah tak sihat ni... tekak 'merayauuuuu je'... bak semangkuk laksam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke ni Sweetie patut pun tk nmpk meronda blog, biasa lah tu sesekali Allah bg ujian sikit kan

      Delete
  7. Sedap nya kak noor,...saya ni semua suka laksam ke laksa biasa ...dah terliur ni kak noor..huhuu.
    Saya save dulu lah resepi ni nanti dtg angin rajin bolehlah buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak kaknoor yg di Uk mmg semua suka laksa/laksam tpi yg dok umah ni tk suka pulak laksam trpaksa buat laksa johor utk dia

      Delete
  8. Hihi samalah selera kita kak noor..br bt smlm satu periuk...sedapkan cuma nk bt laksam dia yg malas sikit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Yam tang nk buat laksam tu lambat sngtt kan bila mkn kejab je habis

      Delete
  9. ikan kembong besar segar buat kuah laksam mmg sedap sgt ni...rajinnya noor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cari ikan kembung segar P utk dptkan laksam yg power ranger ni haha

      Delete
  10. huwaaaaaa akakkkkkk sedapnyaaaaaa...
    sumpah saya terliur...terus saya order ngan mak kawan saya tolong buatkan...
    sbb nak buat sendiri nnt kang takde sapa pulak nak mkn kat rumah tu...tu yg order je...
    kuat betul penangan blog akak ni...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waduhhhh Ida sampai begitu sekali penangan blog ni ya terus order U haha kalau dkt kaknoor nk kasi free je utk peminat laksam ni

      Delete
  11. Sy ni kak nor bukan peminat sgt dgn laksam jika nk dibandingkan dgn laksa pinang...tp hari ni menu laksam jgk mak mentua sedia utk breakfast

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke cheqda suka laksa penang lgi dri laksam ni, kaknoor dua2 pun ok janji kenyang

      Delete
  12. Makanan feveret kak Zai ni kalau jumpa yang sedap memang tak lepas peluang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. untungnya kan kkzai selalu dpt mkn laksam, disini kalau tingin kena lah buat sendiri huhu

      Delete
  13. ahakss..sendiri request sendiri masak...senang kan kak Noor..nak mkn apa masuk je dapur..masak sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. masaalahnya sbb disini tkde jual laksam JM jadi rajin lah nk buat sbb nk makan punya pasal

      Delete
  14. kak Noor dgr nya brg yg JM pos tu x sampai eh..aduhai...byk gak JM pos..ada lg ole2 utk kak Noor ni..adus!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah JM rasa nya dh lama kan JM pos tpi sampai skrg ni belum lgi kaknoor terima, tak mungkin hilang kan...

      Delete
  15. alaaaaaaa.....sedapnyaa laksam...terus terliur tgk gbr ni kak noor.....nk kena carik laksam jugak lah pehni hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deanna suka laksam jugak ke? mmg sdp kan kalau seseakali mkn laksam ni tambahan lebihkan sambal wowww

      Delete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home