Portugese Egg Tart Yang Terlajak Sedap

Portugese Egg Tart Yang Terlajak Sedap


ASSALAMUALAIKUM 
Salam kamis untuk semua nya ya.
Lately kaknoor memang busy sangat dengan macam-macam benda sebelum nak bercuti .
Itulah semua ofis alam maya ni On Off je kejab ada kejab takde macam biskut lah pulak.
Tapi apa nak buat kita hidup di alam reality kan mesti kena utamakan yang reality dulu.
Bila masa terluang baru lah dapat ke alam maya.
Beberapa hari jugak kaknoor tak update blog tomey ni.
Hari ni jom tengok resepi 
Portugis Egg Tart ni memang sedap kalau ada yang teringin nak mencuba. 
Bahan nya mudah dan biasa bahan yg sentiasa ada di rumah kan.






BAHAN
  • 50g kuning telur (anggaran 3 biji)
  • 25g gula castor kaknoor tambah 1 sudu lagi gula
  • 60g full cream milk
  • 100g dairy whipping cream
  • 1/4 sdt vanilla essence
  • Puff pastry


  • Satukan semua bahan-bahan dan tapis
  • Gulung puff pastry seperti menggulung swiss roll dan potong kepada beberapa bahagian.
  • Letakkan potongan puff pastry dan tekan perlahan dan kemas kedlm acuan muffin..
  • Tuang adunan telur hingga hampir penuh .
  • Bakar dlm oven 180C selama 30minit api atas bawah
  • Kemudian tukarkan kepada api atas dan bakar lagi sehingga kekuningan.





Yang kat garpu ada tak yang teringin nak merasa meh kaknoor nak suapkan hahaa
Tapi sebeno nya dah habis pun tart ni sebab memang kalau buat portugis egg tart confem tak lama kat dalam pinggan tu tambahan bila keluar dari oven, memang ramai je mata-mata yang memandang nya.


35 comments:

  1. Replies
    1. mmg sedap sngt Ana sampai tk sempt nk tengok

      Delete
  2. memang nampak sedap tu kak nor ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak nya kena buat lgi lah ni kot kan Vee

      Delete
  3. Replies
    1. cheqda mesti kena buat ni utk anak2 cheqda hehe

      Delete
  4. Replies
    1. sila kan Amy cuba kaknoor sngt berbesar hati ..

      Delete
  5. Feveret ky ni. Selalu beli jer di cottage bakery. Nak tanya noor ni..ada ke jual pastry dah siap

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ada jual pastry ni yg dh siap KY senang sngt, KY ke tempt sejukbeku supermarket mesti ternampak pastry jenama KAWAN atau apa2

      Delete
  6. Replies
    1. walaupun ada cikitttt hitem kn Nieda haaha

      Delete
  7. Kakak dah nganga ni KakNoor tapi yg kat garpu tak nak keluar dari monitor ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha kakzakie lucu dong !! jab nk cuba lagi bgi kuar jugak yg kt garpu ni ya haha

      Delete
  8. bila enter sini terbuka je selera..sedapnya chees tart telor dh lama xmkn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke P mmmg sedap sngt walaupun agak hitam tpi rasa nya ohhh susah nk ckp lah

      Delete
  9. aiyakkkk....meleleh air liur sy tgk kak noor....ni mmg peberet sy nihhhhh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. awat tk ckp peberet Deanna kalau tk kaknoor buat satu tray telur utk deanna haha

      Delete
  10. Salam singgah sini kaknoor...sedapnya tengok sampai terliur ni kaknoor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Diana sudi simggah sini
      mmg sedap dik boleh try bila ada masa ok

      Delete
  11. kulit puff boleh buat macam ni juga ye...ingat leh buat puff inti sardin je

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita yg buat dia yan terserah je apa yg terlintas dihati hehee

      Delete
  12. Ni pun faveret saya ni Kak Noor, kalau gi AEON, mmg nilah yg saya beli. Beli sorang satu cukup.....sebab mahal hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau mahai hainom kena belajar buat sendiri tau

      Delete
  13. nganga lama dah ni Kak Noor bila nak suap ?? lenguh mulut dah ni.. huahua..

    ReplyDelete
  14. Kak Noor...ada lagi tak?. Boleh la hantar sini siket

    ReplyDelete
    Replies
    1. dh lmbt lah fidah nnt lah kaknoor buat lgi ok haha

      Delete
  15. bahan2 yg sentiasa da di rumah? bila JM tgk bahan2 tu terus senyum..SBB? tak kenal hahaha...nak pegi cari kat market tu tak tahu yg mana satu..acaner

    ReplyDelete

Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home